Så drabbades två funkisfamiljer av covid-19

SÅ DRABBADES VI FUNKISFAMILJER AV COVID-19. HejaOlika delar berättelser om hur barn och unga med funktionsnedsättning klarat covid-19.

Har ditt barn drabbats? Vill du berätta om det? Hör av dig till info@faktapress.se


”Nu pustar vi ut efter den här pärsen”

Familjen Olofsdotter Åhlin berättar

I september 2020 skrev HejaOlika om familjen Olofsdotter Åhlin, och oron för att dottern Maria, 37, skulle drabbas av covid-19. Några veckor senare hände det.

Här är mamma Ing-Maries berättelse.

Maria och mamma Ing-Marie. Foto: Anna Pella
Maria och mamma Ing-Marie hösten 2020 (innan Maria blev sjuk i covid-19). Foto: Anna Pella.

En av Marias assistenter insjuknade i covid-19 dagen efter hon jobbat hos Maria. Några dagar senare blev Maria sjuk. Det började med diarré, därefter kom snuva och dålig matlust några dagar. Magen var dålig från och till i en månad. Hon var väldigt trött och ville gå och lägga sig jättetidigt. Hon var hemma från jobbet på sin dagliga verksamhet i drygt tre veckor.

Vi visste inte säkert om det var covid-19 eftersom hon inte ville medverka till ett prov med tops. Men efter att hon tillfrisknat såg vi att ett apotek tog antikroppstest med stick i fingret, så det lyckades vi ta. Då blev resultatet att hon har antikroppar – om än på låg nivå.

Alla assistenter blev sjuka under tiden Maria var hemma, vilket gjorde att Maria nästan stod helt utan assistans. Vi lyckades få in två nya vikarier via assistansanordnaren och fick också ta hjälp av familjen. Eftersom de nya assistenterna inte kände Maria så fick vi i familjen instruera så gott det gick. Det var otroligt jobbigt.

Nu pustar vi ut efter den här pärsen. Jag är väldigt lättad att det inte blev värre, även om Maria fortfarande är trött och även har haft andra komplikationer efter att hon blev frisk från covid-19, bland annat en besvärande böld i armhålan.

Berättat av Ing-Marie Olofsdotter Åhlin, mamma till Maria, 37 år med intellektuell och fysisk funktionsnedsättning till följd av ett kromosomfel.


”Vi misstänker att barnen också hade det”

Familjen Dyhr berättar
Maja och förälder
Maja fotograferad tillsammans med pappa i ett tidigare reportage om familjen. Foto: Linnea Bengtsson.

Vår dotter Maja är 6 år och har en flerfunktionsnedsättning. Vår oro för att drabbas av covid-19 har varit väldigt stor. Framför allt att Maja skulle drabbas då vi inte visste hur hon skulle klara detta virus med sina grunddiagnoser.

Som många andra har vi under pandemin valt bort sociala kontakter, kommunala färdmedel och varit i stort sett isolerade, även om vi kört på med skola och jobb.

När pandemin kom pratade jag med Majas neurolog som inte direkt var orolig med hänvisning till att barn inte drabbas lika hårt. Då lugnade jag ner mig lite.

Istället övertog oron för att vi själva skulle drabbas och bli jättesjuka eller inlagda, vem skulle då ta hand om Maja? Vad skulle hända då?

Till slut kom den dagen. Under mellandagarna blev Majas pappa sjuk. Några dagar senare fick Maja 38 grader i temp en dag, vilket inte är ovanligt att hon får då och då. Den försvann till nästa dag och inga andra symtom visade sig. Vi behövde även ge henne nässpray några kvällar då hon lät lite extra täppt i näsan. Men det är inte heller ovanligt då hon periodvis behöver ta nässpray året om.

Även storasyster insjuknade i feber en dag men var pigg dagen därpå. Även jag insjuknade med milda symtom. Vi misstänker därför att barnen också hade det, men väldigt milt.

Efter två, tre veckor kunde jag slappna av. Majas pappa återhämtade sig snabbast av oss två. Jag körde på autopilot när han var dålig, så jag blev aldrig sängliggande, men när han blev piggare säckade jag ihop. Jag blev aldrig riktigt dålig, men jag känner att jag fortfarande är sliten och trött.

Med tanke på allt man läst, hört på nyheterna och googlat så är jag otroligt tacksam att vi klarade oss igenom detta så pass smidigt ändå. Nu har min oro gått över till att barnen kan drabbas av det som är väldigt ovanligt men drabbar några barn en till två månader efter att man drabbats av covid-19, inflammation i hela kroppen. Så helt lugn är jag inte än. Oron finns på nåt sätt kvar, det känns som vi klarade det för bra.

Berättat av Mikaela Dyhr, mamma till Maja, 6, med flerfunktionsnedsättning till följd av syrebrist.

Läs även vårt tidigare reportage om familjen Dyhr från sommaren 2019: ”Vi har tvekat om att ansöka om assistans”

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *