Familjer om assistans: Vi har tvekat att ansöka om assistans

Hur har ovissheten kring LSS påverkat familjer rent praktiskt under det senaste året? Möt fem familjer som berättar för Anna Pella om hur de hanterat vardagen för att orka. (Ur Föräldrakraft nr 2 som utkom i maj 2019.)

 

Föräldrarna till Maja, snart 5 år:

Vår dotter Maja har en svår hjärnskada på grund av en syrebrist redan i magen. Hon har flerfunktionshinder och stora hjälpbehov med allt i sin vardag. Vi har följt oroligheterna kring LSS och har tvekat att ansöka om assistans länge på grund av att vi fått höra att det är så svårt att få det just nu. Eftersom Maja fortfarande är liten så är vi rädda för att det mesta ska räknas som föräldraansvar.

Vi har hört att det är många som får avslag trots att de har stora hjälpbehov, vilket gör oss tveksamma att vår Maja ska få assistans beviljad. Att vi tvekat så här länge är också på grund av att vi som familj inte är redo att ha folk hemma hos oss varje dag än. Vi har insett att Majas funktionsnedsättning innebär assistans hela hennes liv och har därför varit rädda för att ta steget.

Idag har vi avlösarservice 20 timmar per månad för Maja. Det är två tjejer som delar på dessa timmar. Vi ansökte om fler avlösartimmar för drygt två år sedan men de hänvisade till att Maja var liten och har två föräldrar med föräldraansvar.

Nu är dock alla papper för ansökan om assistans inskickade och vi ska få besök av handläggare denna vecka. Vi är oroliga för avslag och vet inte riktigt vad vi kan förvänta oss för beslut. För oss är det självklart att Maja ska få den hjälp hon behöver för att få leva ett liv som alla andra.

Vår förhoppning är att Maja ska få den rätt till hjälp hon behöver. Att hon får beviljad assistans skulle betyda jättemycket. För oss är det viktigt att hon får möjlighet att leva ett liv som alla andra efter hennes förutsättningar, och att hon får leva ett rikt liv fullt med upplevelser och utmaningar. Om Maja skulle få rätt till assistans skulle också vi föräldrar få mer ork att få vara föräldrar.

 

Nedan finns länkar till övriga familjer i vår artikelserie.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *