Så laddar handikapprörelsen inför Almedalsveckan

Rubrik: Almedalsveckan inte öppen för allaNu är det bara drygt två veckor kvar tills Almedalsveckan bryter ut i Visby. Frågan är hur stor uppmärksamhet handikapporganisationerna får denna gång, i hård konkurrens med exempelvis miljöfrågor.
Planeringen inför politikerveckan ser relativt mager ut än så länge, för den som fokuserar på ett samhälle tillgängligt för alla. Här är dock några smakprov på vad som väntas.

Arbete och annan meningsfull sysselsättning för unga med rörelsehinder är central för RBU i år och den 30 juni håller ett man ett seminarium om detta på Strand hotell i Visby. Deltar gör bland annat Kenneth Johansson, Lars Ohly och Bengt Westerberg.

Handikappförbundens nya ordförande Ingrid Burman åker till Almedalen i sommar för att medverka i LO:s seminarium om ”Arbetsliv för alla”.
Seminariet äger rum den 1 juli mitt under politikerveckan och är bara ett exempel på handikapporganisationernas opionsarbete denna vecka då Visby fylls till brädden av av politiker och lobbyister.

Foto på Ingrid Burman.Örjan Brinkman, generalsekreterare för Handikappförbunden, åker också till Almedalen och deltar samma dag i en paneldebatt om likabehandling.

Unga Hörselskadade är ett av de ungdomsförbund som i år satsar på Almedalen och arrangerar ett eget seminarium.

Reumatikerförbundet deltar i seminarier anordade av Vårdförbundet och av Abbott.

Riksförbundet Sällsynta diagnoser åker till Almedalen för att knyta kontakter och få erfarenhet inför framtida medverkan.

Sveriges Dövas Ungdomsförbund uppges ha aktiviteter på gång i Almedalen.

Bland de mest aktiva förbunden finns Attention som deltar vid tre olika seminarier om bland annat pyskisk ohälsa och ”Noll koll, vad händer egentligen med kvalitén inom psykiatrin?”.

DHR satsar på att väcka uppmärksamhet på gator och torg med hjälp av gröna t-tröjor och texten Öppna Sverige.
På plats är även Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB, och Dövblind Ungdom, DBU, dock utan egna aktiviteter.

Detsamma gäller för Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn DHB.

Mer om handikapporganisationerna i Almedalen kan läsas på http://www.hso.se/vad-vi-gor2/Pa-gang-just-nu/-Almedalensveckan/