Nyheter

Satsning som ger eko


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
 

De gillar utmaningar. Aron Wallin (bilden), Mattias Carlgren, Elin Lindberg och Sebastian Eneman är några av nyckelpersonerna bakom Radio Fyris, den nya radiokanalen inom Fyris ­dagliga verksamhet i Uppsala.

De gillar utmaningar. Aron Wallin, Mattias Carlgren, Elin Lindberg och Sebastian Eneman är några av nyckelpersonerna bakom Radio Fyris, den nya radiokanalen inom Fyris ­dagliga verksamhet i Uppsala.

Aron, som är 25 år, har bara varit inkopplad på radioverksamheten ett par månader men är redan frälst och jobbar hårt med att få till de första inslagen till egna radioprogrammet Film­hörnan.
– Jag blev intresserad när jag såg Rix FM sända live i Gränby Centrum. Det verkade väldigt roligt. När jag förstod att Fyris skulle börja med radio så hoppade jag på.

Arbetet bjuder nu på många spännande uppgifter, som att träffa nya människor för att göra intervjuer.
– Jag gillar utmaningar även om det är klart att man blir nervös, säger Aron Wallin.
Men det tar tid att komma in i de många olika uppgifter som förekommer på en radiostation. Det handlar inte bara om att prata och intervjua, utan också om ljudbearbetning och modern datorteknik. Så Aron är lite osäker på när hans första program kan ha premiär.
– Det har gått bra, men jag har inte bestämt när programmet ska vara klart.
På bordet i studion ligger ett par papper med lite planering. Där listas ”intro”, låt, inslag med mera. Vi blir nyfikna och frågar vad det är för innehåll som döljer sig bakom de olika punkterna.
– Det ska bli blandat innehåll, det är viktigt att inte stirra sig blind på en enda genre, säger Aron.

Vägen ut är en favorit
Vi frågar honom om han har någon speciell film som egen favorit. Efter att ha funderat ett ögonblick nämner han en svensk film om en grupp fångar som får en ny chans utanför fängelsemurarna:
– Vägen ut. Den är helt fantastisk!
Vem vänder du dig till med Film­hörnan?
– Det ska vara ett program för alla, i stort sett – från 15 till 50 år.
För Aron fungerar radion som ett helt vanligt arbete, även om han har aktivitetsersättning istället för vanlig lön. (Som deltagare i daglig verksamhet har man normalt en aktivitetsersättning på cirka 7 500 kr  och oftast en symbolisk daglig ersättning.)
– Jag jobbar fyra dagar i veckan, från klockan 10 till 15. Lite tidspress kan det bli, det här är det mest krävande jobbet jag har haft.
Vad är roligast med jobbet?
– Efter att göra själva inspelningen av programmet är det nog att fixa med ljudet så att det låter bra.
Hur ser framtiden ut?
– Jag kan tänka mig att jobba med radio hur länge som helst, säger Aron.
Under tiden som vi talas vid inne i radiostudion tittar Arons kollega Sebastian Eneman in. Han vill göra en intervju med Föräldrakrafts utsände. Några minuter senare rullar inspelningen igång.
Vi får en rad frågor om tidningen, vad vi tycker om reklamradio och vilka politiska frågor som är viktigast. Om du vill höra resultatet kommer det att dyka upp på www.radiofyris.se. Alla radioprogrammen ”sänds” via webben, så att vem som helst kan lyssna när som helst via webbsidan.

En av de mest erfarna
Sedan blir det vi som frågar ut Sebastian. Det visar sig att han är en av de mest erfarna av de 6-7 medarbetarna på Radio Fyris. Han har jobbat med radioverksamheten ända sedan starten hösten 2009, i stort sett varje dag klockan 9-16.
 Sebastian jobbade på Fyris dagliga verksamhet inom arkivering, som ligger vägg i vägg med nya radion, när han fick nys om planerna och anmälde sig som testpilot.

Mer intressant
Han insåg snabbt att radio var mycket mer intressant än de kontorsuppgifter han ägnat sig åt de senaste tio åren.
Inte helt oväntat – Sebastian har alltid varit en radioentusiast.
– Jag har alltid lyssnat på Tracks och gillar en massa andra program på Sveriges Radio, Riks FM och The Voice, säger han.
Sebastian ryggar inte för samhällsfrågor och debatt i ”Seb Voice”, radioprogramet som spänner över många ämnen.
– Mikael Tornving är en av de personer som varit roligast att intervjua, vi höll på i 24 minuter! säger Sebastian som även nämner sin intervju med Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan på TV.
– Nyamko Sabuni har jag också haffat för en intervju, hon hade inte tid just då men har lovat ställa upp någon annan dag.
Även när han inte möter kändisar och ministrar stortrivs Sebastian i Radio Fyris fina, välutrustade lokaler. De andra killarna och tjejerna som jobbar med radion är viktiga för trivseln.
– Vi har så bra sammanhållning här, vissa är bra på vissa saker, andra på andra saker, säger Sebastian.

Asperger Syndrom
Anledningen till att Sebastian inte har gått den vanliga skolan, utan en gymnasiesärskola, och inte jobbar på en vanlig radiostation är att han har Asperger Syndrom och talsvårigheter.
– Jag kan fortfarande ha lite svårt att uttala vissa ord, berättar han men konstaterar glatt att det går utmärkt att redigera bort felsägningar.
– Jag har varit medveten om mitt handikapp sedan jag var tio år och lärt mig av det. Jag har varit den jag är och de flesta jag möter tror att jag har gått den vanliga skolan.

Kunde knappt tala
Till vår förvåning nämner Sebastian att han knappt kunde tala alls när han var en liten skolpojke på åtta år. Men några år senare hade han lärt sig både läsa och tala. Idag, vid 34 års ålder, lägger man knappast märke till några svårigheter.
Han ser tillbaka på skolgången med både glädje och sorg.
– Hällsboskolan var nog en av de bästa skolor jag kunde gå, det var en specialskola för språkstörda och döva. Felet med min skolgång var att jag senare hamnade på en gymnasiesärskola, där lärarna inte kunde mitt handikapp och inte visste hur de skulle hjälpa mig att lära bättre.

Inte särskolan
– Om jag skulle gå gymnasium nu så skulle jag inte vilja gå den särskolan. Men det blev bättre när jag fick en dator och en av lärarna från Hällsboskolan började där. Det sista året på gymnasiet blev det mycket bättre.
–De som har mitt handikapp ska inte gå i gymnasiesär, i min egen klass kunde det vara väldigt stökigt och svårt att koncentrera sig. Det är bättre med en liten klass i det vanliga gymnasiet, säger Sebas­tian med övertygelse.
Bakgrunden till att Fyris Daglig Verk­samhet storsatsar på radiostationen är att man både vill skapa nya jobb inom media och ändra attityder.
– Media har stor betydelse för att påverka attityder, säger Elin Lindberg, enhetschef inom Fyris, som hoppas att i framtiden få igång ett samarbete med stora, etablerade medieföretag.

Studiebesök på radion
Hon berättar att man gjorde ett studiebesök på studentradion i Uppsala, och insåg att det visst skulle vara möjligt att göra något liknande även inom daglig verksamhet.
– Det var viktigt för oss att det skulle vara en riktig radiostation, och det har studentradion hjälpt oss att skapa. Vi har professionell teknik och riktiga program – allt ska vara på riktigt, säger Elin Lind­berg.
Viktigt är också att endast deltagarna själva gör radioprogrammen – aldrig handledarna.
I det stora utbudet av Fyris radioprogram finns bland annat sport, film, japansk seriekultur och musik.
– Det största programmet är Fyren, som knyter an till näringslivet genom att göra intervjuer ute hos olika företag som Ica och Arlanda flygplats, berättar Elin Lindberg.
Tanken är förstås att detta ska väcka intresse hos fler företag att ta emot medarbetare från Uppsalas dagliga verksamhet.
I skrivandets stund pågår planering av radiostationens valbevakning.
– Många av våra deltagare är inte så intresserade av politik. De har nog ofta känt sig maktlösa i politiska sammanhang, men förhoppningsvis kan detta väcka ett intresse, säger Elin Lindberg.+

 

ANNONSER
 • Annons från Myndigheten för tillgängliga medier
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
ANNONSER
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Tidvis
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för STIL
 • Annons för JAG
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Fremia
 • Annons för Särnmark
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för Primass
 • Annons för Tobii Dynavox