Signmark rappar på teckenspråk på kulturfestival för döva

Rap på teckenspråk – det och mycket mer står på schemat när Nordisk kulturfestival för döva arrangeras i Stockholm den 29 juni till den 3 juli. Förutom den finske rapartisten Signmark, blir det teater, dans, modevisning, filmfestival, workshops och speed-dating runt omkring i Stockholm.

Nordisk kulturfestival för dövas flyer.– Det är oerhört viktigt för alla människor i alla kulturer att få möjlighet till eget uttryck, och att få möjlighet att spegla sig och reflektera över den egna kulturen och livet självt, säger Ylva Björklund, projektledare från Sveriges Dövas Riksförbund, SDR.

Kulturfestivalen arrangeras av SDR tillsammans med Stockholm dövas förening och Södra teatern i Stockholm. Det är en återkommande nordisk festival som arrangeras var fjärde år i de olika nordiska länderna.

Spännande på festivalen blir den finske rapparen Marko Vuoriheimo, alias Signmarks, framträdande. Den finske artisten rappar på engelska på teckenspråk och följer musiken genom att känna basen i låtarna. Redan på festivalens startdag, den 29 juni kan man träffa Signmark på Sergels torg och rappa tillsammans med honom. På nätet finns övningsvideor till låten ”Against the wall”, så att både döva och hörande kan öva in låten på teckenspråk.

Här kan du öva:
Långsam takt: http://www.youtube.com/user/signmarkprod#p/a/u/0/JYOYvjhzy84
Snabbare takt (låtens takt): http://www.youtube.com/user/signmarkprod#p/a/u/2/D6WxKdidMRs

Temat för festivalen är ”teckenspråk, tillgänglighet och delaktighet” och Ylva Björklund tycker att det är viktigt att festivalen finns.

Foto på Ylva Björklund.– Att vara döv innebär att vara utestängd från stora delar av det allmänna kulturutbudet, även om det blir bättre och bättre. Här i Sverige har vi en väl utbyggd tolkverksamhet, trots det råder alltjämt tolkbrist. Läkarbesök och arbetsplatsmöten prioriteras framför till exempel kulturarrangemang. Dessutom kan tolkar aldrig ersätta värdet av direkt kommunikation vare sig det gäller teater, föreläsningar eller seminarier. I de flesta fall spelar också ljudet stor roll för kulturupplevelsen och visuella anpassningar är i stort sett obefintliga, säger Ylva Björklund.

Förutom Signmark, som även uppträder senare på kvällen på Kägelbanan, erbjuder festivalen ett fullspäckat schema. På Mosebacke torg, utanför Södra teatern, invigs festivalen med basfanfarer, Zirkus Lokomotiv med den Stora Handen och de döva slagverkarna Maati El Hashimi och Alban Leduc. Dessutom blir det bland annat dans, modevisning, konstutställningar, två dagars filmfestival, författarsamtal, workshops om storytelling på teckenspråk, självförsvar för kvinnor, haiku och poesi på teckenspråk.

På teaterscenen får publiken se Riksteaterns ”Tyst Teater”, danska ”Teater Glad” och finska ”Saatenkaari”.

Allt avslutas den tredje juli i Hågelbyparken med familjeaktiviteter, buggkurs och stand-up.

– Vi döva tar in omvärlden via ögonen. Det präglar sättet att tolka omvärlden och också sättet att uttrycka sig. Att vara döv innebär därför inte bara att man inte hör. För mig innebär det också ett visuellt språk och därmed en egen kultur, säger Ylva Björklund.

Hela programmet och mer info om festivalen: www.dovkulturfestival2010.se

SDR, Sveriges dövas riksförbund: www.sdrf.se/sdr
Stockholms dövas förening: www.stockholmsdf.se
Södra teatern: www.sodrateatern.com