Sju av tio fruktar sin framtida ekonomi

Patientorganisationen RTP presenterade i helgen nya chockerande siffror om den ekonomiska situationen för personer med funktionsnedsättningar.
En enkät visar att mer än var tredje RTP-medlem inte klarar en oväntad uppgift på 2000 kronor. Sju av tio är fruktar sin framtida ekonomi.
– Situationen har allvarligt försämrats, säger Pelle Kölhed.

RTP utreder de nya sjukförsäkringsreglerna slår i praktiken bland medlemmarna. En rapport kommer att läggas fram i december, men redan i helgen avslöjade förbundets ordförande Pelle Kölhed några av resultaten.

– Våra medlemmar vittnar om hur de blivit utförsäkrade, hur de känner sig kränkta av den behandling de får från Försäkringskassan och hur deras ekonomiska situation allvarligt försämrats, säger Pelle Kölhed.

Förbundet efterlyser bättre rehabilitering för att drabbade ska kunna komma tillbaka till arbetslivet.
– För att kunna komma tillbaka till arbetslivet måste människor först rehabiliteras tillbaka till livet, snarare än tvång och tidsbestämda kontroller. Här behövs en individuellt livsinriktad rehabilitering efter behov, menar Pelle Kölhed.

I ett annat uttalande kräver förbundet förbättrad vård mot smärta.
– Vi kräver inte mer smärtvård utan rätt smärtvård, heter det i uttalandet.

huvuddelen av de som lever med långvarig smärta att de skulle vilja arbeta mycket mer än vad de gör idag. Medlemmar arbetar idag 39 procent och de hävdar själva att de skulle kunna arbeta 94 procent om de inte levde med långvarig smärta.

RTP, som i helgen också har bytt namn till Personskadeförbundet, organiserar personer som har drabbats av bland annat polio-, ryggmärgs-, hjärn- eller whiplashskada. RTP har en hemsida på http://www.rtp.se