Skådespelarna som skapat något helt nytt – nu visas pjäsen på TV

Genom gränsöverskridande scenkonst har Share Music skapat något helt nytt. En ensemble bestående av amatörskådespelare och -dansare skapade tillsammans med Stockholms läns blåsarsymfoniker ett spännande och berörande framträdande på Stockholms central. Den 16 januari visas filmen om ”Gryning i Galamanta” på Svt.

– Det var en stor upplevelse för både oss och publiken. Vi räknade med att cirka 1400 personer såg showen den dagen, berättar Tomas Börsbo, som spelar sektledaren i pjäsen.

Affisch från Gryning i GalamantaVanligtvis arbetar han som överläkare på vuxenhabiliteringen, Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus och har engagerat sig i Share Music sedan 2002. Idag är Tomas Börsbo sekreterare i föreningen.

”Gryning i Galamanta” har finansierats med pengar från bland annat Allmänna arvsfonden, som en del av ett projekt kallat ”New artist in progress”. Share Music bedriver vanligtvis kursverksamhet för alla, med eller utan funktionsnedsättning, inom kulturella ämnen. Andra stora finansiärer är Stockholms läns landsting, Stockholm stad och Västra Götalandregionen.

– Det har varit viktigt från början för Share Music att inte bygga kurser utifrån olika funktionsnedsättningar. Alla kurser är öppna för alla, det unika är att det inte finns några begränsningar. Vill du spela instrument, kan du göra det med rätt musikteknologi oavsett om du har ett rörelsehinder eller har en psykisk funktionsnedsättning, berättar Tomas Börsbo.

Foto på Christian Lindberg.”Gryning i Galamanta” kom att bli en förlängning av Share Musics vanliga verksamhet. Genom ett möte med den internationellt kände kompositören och dirigenten Christian Lindberg påbörjades ett samarbete för att skapa ett helt nytt verk skrivet för en liten ensamble plockad från Share Music.

– När vi fick kontakt med honom och han fick höra om idén att skriva ett beställningsverk för en amatörensemble med personer med olika förusättningar blev han jätteintresserad. Det var en slump att vår verksamhetsansvarige, Sophia Alexandersson, mötte honom och Stockholms läns blåsarsymfoniker på Kastrup flygplats och fick ett spontant möte med dem. Och det är det som varit så unikt med föreställningen, att vi arbetat med professionella musiker från Stockholms läns blåsarsymfoniker. Dessutom tror jag att vi provoerar vår publik när vi hittar nya uttrycksformer genom personer med olika förutsättningar. Jag kan till exempel aldrig lära mig dansa som en person som sitter i rullstol eller har en cp-skada, säger Tomas Börsbo.

Foto på Tomas Börsbo.Pjäsen är en dramatisk kärlekshistoria, där svartsjuka och ensamhet är starka element. De tretton artisterna som ingick i ensemblen skapar tillsammans en historia där deras personligheter förstärs och utnyttjas till fullo.

– Det här var ett sätt för oss att erbjuda de som har talang och viljan att utveckla sitt konstnärliga uttryck. Vi hoppas att dokumentären som visas på Svt i januari inspirerar fler att vända sig till kulturell verksamhet. De flesta som börjar på Share Music berättar att de inte vågat gå kulturkurser tidigare, för att de inte trott att de var bra och kunde utvecklas så pass mycket som de sedan gör, säger Tomas Börsbo.

”Gryning i Galamanta” sänds i SVT 2, den 16 januari, kl. 19.00.
Redan nu kan du se smakprov från föreställningen på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=j8T-j24hGwk&feature=related

Gryning i Galamanta: www.galamanta.se
Share Music: www.sharemusic.se

Foto från Gryning i Galamanta på Stockholm central.