Snart är allt klart för att stoppa missbruk av assistansersättning

I morgon fredag väntas LSS-kommittén bli klar med sina förslag på hur missbruk av assistansersättning ska stoppas.
-Vi kommer att lämna förslag i enlighet med direktiven, säger Kenneth Johansson (c) som är kommitténs ordförande till Föräldrakraft.

Kommittén fick i somras ett tilläggsuppdrag från regeringen att snabbt förbjuda det som har kallats ett missbruk av assistansersättningen. Ersättningen har på olika sätt använts på ett sätt som i och för sig inte varit olagligt men som inte varit syftet. Det har bland annat handlat om stora kontaktutbetalningar i samband med att assistansföretag har värvat nya kunder.

Regeringens direktiv var bland annat:
* Att se till att ersättning som betalas till assistansberättigad inte används till något annat än till att betala assistansanordnare.
* Att se till att assistansanordnare inte betalar ut ersättning eller andra ekonomiska förmåner till assistansberättigad.
* Att lämna förslag på återbetalningsskyldighet om ersättningen använts på fel sätt.
* Att lämna förslag på hur Försäkringskassan ska kunna kontrollera att reglerna följs.

Enligt ett nyhetsinslag på SVT:s Rapport på onsdagskvällen är LSS-kommittén inte enig och miljöpartiet kommer att reservera sig mot att inget görs för att ”komma åt assistansbolagens stora vinster”.

-Människor med funktionshinder ska ha ett bra stöd och en bra omsorg. Det försvåras när företagen fritt och helt lagligt fortsättningsvis kommer att kunna använda pengar till stora vinster, sa Magnus Johansson (mp) till Rapport.