Sören Olsson samtalar om sin son som vill vara naken med en tjej

Idag på morgonen, den 14 februari, gästade Sören Olsson P1-morgon för att samtala kring den uppmärksammade krönika han bidragit med i Föräldrakraft nummer 1 2007. I krönikan beskriver han hur hans tonårige son berättade att han längtade efter att få vara ”naken med en tjej” och hur Sörens kompis föreslog att han skulle åka till Danmark och köpa en prostituerad till sonen.
   
– Först kände jag avsmak, säger Sören till P1-morgon och fortsätter, men jag gillar att fundera kring svåra dilemman och när stoltheten hade lagt sig började jag fundera kring hur långt jag skulle kunna gå för mitt eget barn.

Krönikan har väckt både positiva och negativa reaktioner, med övervikt på de positiva. Sören Olsson har själv inget svar på om det skulle vara möjligt att köpa fysisk närhet till hans son och det är inget han planerar att gå ut och göra ”research” kring. Men han hoppas att krönikan och samtalet i radion ska väcka en debatt hos föräldrar, personal som arbetar med unga och andra vuxna.

– Men kan man verkligen köpa närhet? Ska det inte även finnas kärlek med? frågade P1-morgons reporter.

– Jag frågade min son häromdagen om man inte måste vara kär för att vara nakna med varandra. Och han svarade att det var upp till de två om de behövde vara kära eller inte, svarade Sören.

Sören Olsson beskriver sedan svårigheterna med att ha en son med ett funktionshinder i tonåren som även har en begränsad tid i livet på grund av ett hjärtfel.

– I min sons fall måste vi som föräldrar hjälpa till att styra hans vardagsbestyr. Detta gäller även i kontakten med flickor. Tänk om jag skulle ringa hem till en av hans tjejkompisars föräldrar och fråga ”Ja, vad säger ni? Ska vi låta våra ungdomar vara nakna tillsammans i helgen?”, sa han.

Sören Olssons krönika sparkar igång Föräldrakrafts satsning på det tabulagda ämnet kring unga med funktionshinder och sex- och samlevnad. I nummer 3 av Föräldrakraft kommer ett Tema Kärlek genomsyra tidningen.

Jag som chefredaktör för Föräldrakraft är glad att Sören Olsson vågar plocka fram en så undangömd fråga. Idag, på Alla hjärtans dag, känns det särskilt angeläget att samtala kring våra ungdomars längtan efter närhet och kärlek.

Många föräldrar ute i landet oroar sig säkert för hur deras unga ska lyckas utforska denna hemliga och pirriga värld, med eller utan stöd. Det finns inga enkla svar på hur du som förälder kan stödja ditt barn. Men vi på Föräldrakraft vill till våren försöka gräva i möjligheterna och servera dig enkla metoder, tips och råd.

Alla oroar sig kanske inte bara för hur deras ungdomar ska kunna hitta kärleken. Det finns en annan aspekt som är viktig att plocka fram. Oron för att ungdomar ska råka illa ut, att man på grund av ett funktionshinder eller okunskap blir utnyttjad sexuellt. Det finns många exempel på hur vuxna eller andra unga utnyttjar de som kanske inte riktigt förstår vad som händer.

Därför är det viktigt att ni som föräldrar, och även personal, lär er hantera frågorna kring sex och samlevnad så att unga får en bra start i livet vad gäller relationer till det motsatta könet, eller för all del, relationer till personer av samma kön.

Vi på Föräldrakraft vill önska er alla en fin Alla hjärtans dag och hoppas att den fylls av mycket kärlek, glädje och en gnutta nytänkande…

Kasta dig in i debatten
Vad tycker du? Hur ska man stödja sin ungdom som vill uppleva kärlek och vara naken med en annan person? Skulle det någonsin kunna vara okej att köpa närhet? Skriv till mig och berätta vad du tycker!

Lyssna på hela inslaget med Sören Olsson i P1-morgon: www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1650