Stödet till elever på resursskolor räddas

”Rädda resursskolorna, de behövs!” För några veckor sedan samlades hundratals föräldrar och elever utanför Stockholms stadshus för att protestera mot ekonomiska försämringarna för kommunens resursskolor.

Nu backar kommunen. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) lovar idag i en debattartikel i DN att ompröva alla avslag om extra tilläggsbelopp för stöd.
Hon lovar också att öka 2014 års budget för skolstödet.

Samtidigt varnar hon de fristående resursskolorna för att ”plocka ut vinster, höga styrelsearvoden och aktieutdelning”.

I debattartikeln skriver Lotta Edholm att vissa skolor har haft så goda vinster att de kunnat dela ut nästan en tredjedel av omsättningen i aktieutdelning.

”Jag är inte främmande för att anmäla en verksamhet till Skolinspektionen om den plockar ut stora vinster samtidigt som eleverna inte får det stöd som Stockholms stad har beviljat resurser till,” skriver Lotta Edholm.

Föräldrarna som kämpat för att behålla stödet till resursskolorna är tacksamma för beskedet att alla avslag ska omprövas.

”Nu firar vi och vilar ett par dagar. För föräldranätverket Barn i behov är det här bara början. Om några år vill vi se tillbaka på hösten 2013 som den tidpunkt då det vände. Sedan fick ALLA barn i Sverige med neuropsykiatriska svårigheter en schysst skolgång. Oavsett om okunniga kommunpolitiker kom och gick”, skriver nätverket i ett pressmeddelande.

”Vi ser fram emot att följa hur utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen håller sitt löfte att även barn med neuropsykiatriska svårigheter som till exempel autism, adhd och dyslexi hädanefter ska få det stöd de behöver för att må bra i skolan och nå målen. För det krävs förstås att ansvariga politiker uppdaterar sig med den gedigna forskning och kunskap kring neuropsykiatriska funktionshinder som kommit de senaste åren.”

Nätverket startade som en spontan Facebookgrupp, för att nu ha växt till att omfatta hela 800 föräldrar.