Nyheter

30 idrotter för ditt barn


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
 

Louise Vidlund har hittat en sport som hon trivs med. Här får du en överblick av de större sommar- och inomhusidrotterna i Sverige.

Badminton

Organiserad verksamhet saknas än så länge, men ett stort projekt är igång.

– Vi håller på med en stor utredning för den här målgruppen. Vi har inte haft någon verksamhet hittills, även om det finns några få klubbar som har aktiviteter, säger Simon Ottosson på Svenska badmintonförbundet, och meddelar att det nu pågår stora samarbeten mellan de skandinaviska länderna.

– Det kommer att hända mycket inom några år, hoppas jag. Norge ligger längst fram och började med det här för tre år sedan.

– De verksamheter som finns är nästan uteslutande för idrottare med rörelsehinder, säger Simon Ottosson.

Vill du veta mer, kontakta Simon Ottosson på 08-699 60 22, eller mejla simon.ottosson@badminton.nuwww.badminton.nu

Biljard

Svenska biljardförbundet anordnar gratis biljardträning för dig i rullstol och som bor i Stockholm med omnejd. Här får du lära dig teknik, regler, övningar, sikte, skruvar med mera. Inga förkunskaper behövs, alla är välkomna. Gruppen träffas varje måndagkväll i centrala Stockholm.

För mer information och anmälan kontakta Eva Viding på tel 070-7511287 eller eva.viding@svenskabiljardforbundet.se

www.svenskabiljardforbundet.se

Bilsport

Möjligheter för personer med rörelsehinder att tävla i bilsport är stora. För att kunna tävla på hög nivå krävs förvisso ett kunnigt team, och mycket pengar, bland annat för att anpassa bilen. Men såväl gocart, bland annat med två sitsar, som folkrace finns på vissa håll i enklare former, med prova på-tillfällen. Med lite fantasi och god vilja går det även att köra till exempel fyrhjuling.

– Vad och hur man kan göra beror till stor del på vilken typ av funktionsnedsättning det är fråga om, hälsar kansliet på Svenska bilsportförbundet.
För mer information, kontakta Svenska bilsportförbundet, telefon 08-626 33 00

www.sbf.se

Boccia

Ett taktikspel som spelas i lag eller individuellt. Boccia finns för spelare med rörelsenedsättning, utvecklingsstörning eller synskada.

Vill du veta mer, kontakta Mattias Karlsson, idrottskonsulten på Östergötlands Handikappidrottsförbund, som har aktiva föreningar.

Telefon: 013-104480, eller 076-3450689

 
Bordtennis

Bordtennis skiljer sig inte i någon större utsträckning från bordtennis för personer utan funktionsnedsättning. Det är vanligt att spelarna tränar och tävlar tillsammans med spelare utan funktionsnedsättning. Bordtennis utövas av spelare med rörelsehinder och utvecklingsstörning.

Bordtennis har ett starkt fäste i FIFH Malmö.

Vill du veta mer, kontakta Marja Kugel, ansvarig för ungdomsidrott på FIFH Malmö, telefon 040-928930.

Eller gå in på www.handikappidrott.se/bordtennis
 

Bowling

RBU Bowlingklubb i Västerås är en mycket aktiv förening. Den startade hösten 2007 genom RBU Västerås.

– Vid första träningstillfället hyrde vi fem banor och var oroliga för att vi inte skulle fylla dessa. Men intresset har ökat för varje termin vilket är jätteroligt. Idag hyr vi 15 banor för att ge plats åt alla som vill vara med, helt fantastiskt, säger Åsa Bleckert som varit med och dragit igång verksamheten.

Bowlarna i RBU Bowlingklubb i Västerås är från 7 till 37 år.

– Vi har stor spridning både i ålder och funktionsnedsättning. Den största gruppen är mellan 15 och 25 år, säger Åsa Bleckert.

Vill du veta mer! Åsa och hennes man Lars Bleckert delar gärna med sig av sina erfarenheter, du når dem på 021-20956, 021-178127 eller Lars 021-418110.

Vill du veta mer kan du även gå in på   www.swebowl.se

 

Budo (kampsport)

På Svenska handikappidrottsförbundet hittar du information om judo, för att se möjligheterna inom andra kampsporter bör du söka upp den lokala föreningen.

Vill du veta mer, kontakta Ulrika Bremer, verksam inom ju-jutsu, 070- 249 72 74.

www.budokampsport.se och www.ju-jutsu.se

 
Bågskytte

Svenska bågskytteförbundet har flera aktiva med funktionsnedsättningar. 

– En bra klubb kan även ta hand om bågskyttar med funktionsnedsättningar, säger Gullimar Åkerlund, förbundskapten för handikappade.

– Vi har en skytt som är riktigt bra trots att han ser bara tre procent. Han har en förstärkt tavla, men han ser den, säger Gullimar Åkerlund.

– Under hösten planeras det ett läger i Eskilstuna dit alla på nybörjarnivå kan anmäla sig. Sedan 2006 har vi tagit upp den här verksamheten på elitnivå. Just nu har vi cirka 100 skyttar med funktionsnedsättning som håller på, av och till. Vi har även fått in en hel del yngre, mellan 13 och 16 år, och vi ser med tillförsikt på framtiden, säger Gullimar Åkerlund.

Vill du veta mer, kontakta kansliet på 060-57 01 30, eller sbf@bagskytte.se

Svenska Bågskytteförbundet, www.bagskytte.se

 
Bänkpress/styrketräning

Bänkpress följer styrkelyftningens bänkpressmoment. I vissa fall tillåts lyftaren fixeras vid bänken (strappas). Bänkpress utövas av personer med rörelsenedsättning.

FIFH Malmö har en aktivitet som föreningen kallar styrketräning. Även om en stor del av övningarna är ämnade för överkroppen har aktiviteten ett mycket bredare fokus än bänkpress. Styrketräningen används som ett komplement av utövare inom många idrotter.

Vill du veta mer, kontakta Kerstin Brodin på SHIF, telefon 08-6996000 eller ring FIFH Malmös kansli, telefon 040-928930.

 

Cykel

Cykel för personer med funktionsnedsättningar går under namnet paracykel. Beroende på vilken typ och grad av funktionsnedsättning kan man cykla med standardracercykel, anpassad racercykel, handbike, trike eller tandem.

Många idrottare med funktionsnedsättning använder cykel som ett komplement i deras fysiska träning.

Svenska cykelförbundet lånar ut prova på-cyklar.

Vill du eller din förening låna en cykel, kontakta Michael Lindgren, 0709-58 19 82

Svenska Cykelförbundet, www.scf.se

El-hockey

Ger alla rörelsehindrade barn och ungdomar chansen att testa en tuff lagsport.

El-hockey riktar sig först och främst till barn och ungdomar med någon form av muskelsjukdom eller grava cp-skador, alla med rörelsehinder är välkomna. El-hockey har i stort sett samma regler som innebandy. Den stora skillnaden är att man sitter i en specialtillverkad elstol med ett blad i fronten.

Elhockey är väletablerat i Danmark men har på senare år börjat få fäste i några av stadsregionerna i Sverige.

Vill du veta mer, kontakta Peter Lundgren, 070-6924133.

Läs även: Sporten som har allt utom motståndare.

 

Fotboll

Ett alternativ för dig som tycker om bollspel, lagsport och har en utvecklingsstörning.

På Fotbollsgymnasiet FOG i Bollnäs finns även möjlighet att kombinera en satsning på fotboll med studier. Kostnaden för FOG ska bekostas av din kommun.

Vill du veta mer om fotboll kan du kontakta Jonatan Sandberg på SHIF, telefon 08-6996000, eller besöka www.handikappidrott.se/fotboll/

Vill du veta mer om FOG och Riksidrottsgymnasiet i Bollnäs, ring Mikael Snell på 0278-254 05 eller gå in på www.idrottsgymnasiet.com

Läs även: Fotbollen en jätte även inom handikappidrotten

Friidrott

Alla kan träna och tävla i friidrott. Friidrott skiljer sig inte i någon större utsträckning från friidrott för personer utan funktionsnedsättningar. Träning och tävling sker både inom- och utomhus. För rullstolsburna ersätts löpgrenar med rullstolskörning.

För dem som vill kombinera elitidrott med studier finns möjligheten att söka till Riksidrottsgymnasium i friidrott som ligger i Bollnäs. Utbildningen riktar sig till idrottare med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning.

Vill du veta mer om friidrott, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Jonatan Sandberg på SHIF, telefon 08-6996000.

Vill du veta mer om idrottsgymnasiet i Bollnäs, ring Mikael Snell på 0278-254 05, eller besök www.idrottsgymnasiet.com

Goalball

En lagsport för synskadade. Goalball spelas inomhus på en plan som är stor som en volleybollplan. Alla spelare bär bindel för ögonen. Tre spelare från respektive lag är på planen samtidigt. Bollen innehåller en bjällra för att spelarna ska kunna bedöma hastighet och riktning.

Vill du veta mer, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Kerstin Brodin på SHIF, 08-6996000

www.handikappidrott.se/goalball

Läs även: Goalball söker ny talanger

 

Golf

Golfens satsning på personer med funktionsnedsättningar går under namnet handigolf.

Handigolf har från och med i år två klasser, handigolf SO (Special Olympics) för personer med psykiska funktionsnedsättningar, och handigolf för personer med rörelsenedsättning.

Vill du mer om golf, kontakta Helena Brobeck 08-622 15 07 på Svenska Golförbundet

www.sgf.golf.se

www.handigolf.golf.se

Innebandy

Innebandy är en stor ungdomsidrott på stark frammarsch. Idrotten utövas i två klasser, för spelare sittande i rullstol och för personer med utvecklingsstörning.

En satsning på innebandy kan kombineras med studier på idrottsgymnasiet i Bollnäs.

Vill du veta mer, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Jonatan Sandberg på SHIF, 08-6996000

Vill du veta mer om idrottsgymnasiet i Bollnäs, ring Mikael Snell på 0278-254 05 eller besök www.idrottsgymnasiet.com

Judo

Judo är möjligt för alla skadegrupper. Utövare med synskada tävlar tillsammans men är indelade i viktklasser. En klassindelningen för personer med rörelsehinder är under uppbyggnad.

Vill du veta mer, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Martin Pernheimtelefon, 031-29 61 04,  031-743 59 69 eller 0706-240 433

www.handikappidrott.se/judo

Mattcurling

Alla kan spela mattcurling. En inomhusidrott som spelas på en nålfiltsmatta och det gäller att få stenen närmast boets mitt. Mattcurling spelas i separata klasser för spelare med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning.

Vill du veta mer, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Håkan Ryholt på SHIF, telefon SHIF, 08-6996000.

 

Orientering

I precisionsorientering kan alla delta. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, det vill säga stigar och vägar som är framkomliga även för rullstol.

Den som behöver hjälp, till exempel av en påskjutare, kan som regel få det. Vid varje kontroll finns upp till fyra alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen eller vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och  kontrollbeskrivningen. 

Vill du veta mer, kontakta Lars Greilert, 08-587 720 40

www.orientering.se/Tavlande/Precisionsorientering/

Ridsport

Inom ridsport finns en mängd möjligheter.

– Gå in på vår hemsida, sök ditt distrikt, det är allra bästa sättet att hamna rätt, säger Helena Hagberg på Svenska ridsportförbundet. Vill du veta mer kan du ringa Helena Hagberg på 0220-45619 eller besöka www.ridsport.se

Rodd

– Rodd fungerar för alla typer av människor, men vi har tyvärr svårt att hitta personer med funktionsnedsättning. Rekryteringsfrågan är en utmaning som vi har, säger Kenth Nordh på Svenska Roddförbundet.

Vill du veta mer, kontakta Kenth Nordh på 08-699 64 35

www.roddsverige.nu

Rullstolsbasket

Den kanske mest etablerade lagsporten för rullstolsburna, finns spridd över hela landet.

Vill du veta mer, kontakta Lars-Gunnar Andersson, förbundskapten för rullstol HS och HU22, telefon 070-644 81 70.

Svenska Basketbollförbundet, www.basket.se

Läs även: Peking punkt slut

Rullstolsdans

Rullstolsdans är en paridrott, minst en av dansarna sitter i rullstol.

Duodans kallas det om båda sitter i rullstol.

Vill du veta mer, mejla Jan Antonsson, jan.antonsson@goteborgenergi.se eller ring P-O Bergkvist på SHIF, 08-6996000, www.handikappidrott.se/rullstolsdans

Läs även: Dorota och Piotr fick Hjultorget att stanna

Rullstolsrugby

För spelare med funktionsnedsättningar i alla fyra extremiteter. Spelplanen motsvarar en basketplan. Varje lag har fyra spelare på plan och alla spelare har en klassificeringspoäng beroende på grad av förlamning.

Det smäller rätt friskt då kontakt mellan stolarna är tillåtet.

Publikvänligt!

Vill du veta mer, ring Carina Wahl 026-457 57 71 eller 070-970 85 66.

Den som vill prova på kan vända sig till Magnus Krossén, magnus.krossen@telia.com, eller telefon 070-871 39 16

www.rullstolsrugby.nu

Läs även: Grabbigt när Nacka Spiders intar Frösunda

Rullstolstennis

En idrott som kommit allt mer på senare år.

Sverige har skördat stora framgångar internationellt.

Vill du veta mer, kontakta Peter Fahlström, ordförande i Rullstolstenniskommittén, 070 778 22 89, eller gå in på Svenska Tennisförbundets sajt www.tennis.se

Segling

Sporten är möjlig för många tack vare båtar som går att anpassa efter behov.

Access är en jolle byggd för att göra segling tillgänglig för alla.

CB66 Racer är en snabb och modern kölbåt med jollekänsla. Den kan köras på en vanlig trailer. Den har ruff med ett par kojplatser så att man kan sova i den.

Lerums Segelsällskap har i ett samarbete med Autoadapt anpassat båten för personer med olika funktionsnedsättningar.

Vill du veta mer:

Se ”Segling på lika villkor” på www.sailwest.se

Svenska seglarförbundet, www.svensksegling.se

Under fliken ”Börja segla” hittar du rubriken ”Seglare med funktionsnedsättningar”, där finns länkar till klubbar som har verksamheter för dig.

Stiftelsen Skota Hem, www.skotahem.se fungerar som nav i satsningen på Access.

Läs även: Lilla Tjörn Runt öppet för alla

Showdown

Spelas en mot en med ett racket och på ett bord som är lite större än ett pingisbord.

Målet är att få ner en boll i motståndarens mål. Ögonbindel används.

Bollen innehåller blykulor för att spelarna med ljudets hjälp ska kunna lokalisera bollens läge på spelbordet.

Vill du veta mer, kontakta Synskadades Idrottsförening, telefon 08-343333, eller 070-7510100

Simning

Alla kan tävla och träna simning. Simmarna kan starta från vattnet eller från pallen. Man tävlar i alla simsätt – frisim, fjäril, ryggsim, bröstsim och medley –  i både 25- och 50-metersbassäng.  

Vill du veta mer, kontakta Kerstin Brodin på SHIF, 08-6996000,

www.handikappidrott.se/simning

Läs även: Ställ dina frågor till Christoffer Lindhe

Halliwicksimning

Halliwick är en metod för systematisk vattenträning individuellt eller i grupp, där varje simmare assisteras av en instruktör. Träningen bedrivs ofta i lekform.Vill du veta mer, kontakta Åke Lundvall på telefon 08-58356212

www.halliwick.se

Distanscupen

För ungdomar under 18 år. Tanken är att man simmar i sin hemmabassäng och rapporterar in resultaten på en speciell hemsida. Alla tider sparas i en databas och efter slutdatumet sammanställs en resultatlista.

Vill du veta mer om distanscupen, ring Tomas Kjellqvist, 08-550 881 46tomas.kjellqvist@minpost.nu

Sportskytte

Alla kan tävla och träna sportskytte. Skyttar med synskador tävlar i elektronskytte, man använder då ett luftgevär med elektronsikte som överför ljusbilden på måltavlan till ljud, skytten siktar med hjälp av hörseln.

Vill du veta mer, kontakta ditt lokala distrikt eller ring Kerstin Brodin på SHIF, 08-6996000

Läs även: Martin fick träffa OS-skytten via idrottspanelen

Vattenskidor

Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet inledde 2003 en satsning för att ge personer med funktionsnedsättningar samma möjligheter att åka vattenskidor som andra.

– Jag är själv aktiv åkare sedan ungefär tio år tillbaka. Jag sitter och åker på grund av att jag fick polio som barn. Nu arbetar jag med att få fler rörelsehindrade, synskadade/blinda och utvecklingsstörda vattenskidåkare till våra vattenskidföreningar, säger Elise Antonsson.

Vill du veta mer, kontakta Elsie Andersson på 0340-611613,

www.vattenskidor.org 

12 idrotter på Svenska Dövidrottsförbundet

Basket, kontakta Christian Boklund på christian.boklund@spsm.se
Bordtennis, kontakta Henric Örneland, henrik.orneland@btksafir.com
Bowling, kontakta Ulf Andersson, sdibowling.sekreterare@hotmail.com
Budo, kontakta Marie Lindbäck, marie_lindback@hotmail.com
Fotboll, kontakta Belan Zengana, belan_z@hotmail.com
Handboll, kontakta Leif Kroon, leif.kroon@sdrf.se
Innebandy, kontakta Henrik Rangfeldt, henrik.rangfeldt@sdrf.se
Ishockey, kontakta Sigvard Segelöv, sigvardsegelov@hotmail.com
Orientering, kontakta Hans Risberg, hans.risberg@sdrf.se
Simning, kontakta Curt Ljungberg, curt.ljungberg@sdrf.se
Skidor, kontakta Lars Erik Carlsson, lars-erik.carlsson@sdrf.se
Tennis, kontakta Urban Johansson, urban8787@hotmail.com 

 

ANNONSER
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
ANNONSER
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för Primass
 • Annons för Särnmark
 • Annons för STIL
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Tidvis
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Fremia
 • Annons för JAG
 • Annons för HD Motion