30 idrotter för barn och vuxna med funktionsnedsättning

Louise Vidlund (bilden) har hittat en sport som hon trivs med. Här får du en överblick av de större idrotterna som är roliga för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar i Sverige.

Denna artikel publicerades ursprungligen 2010 men är uppdaterad för 2022. Saknar du någon idrott här? Kontakta oss på info@faktapress.se

Badminton – parabadminton 2022

År 2013 beslutade Parasport Sverige att framtidens idrott skulle vara en idrott utan särlösningar för personer med funktionsnedsättningar. Sedan dess har man arbetat med att stegvis inkludera Parasportförbundets idrotter i specialidrottsförbunden.

Svenska Badmintonförbundet är ett av 41 specialidrottsförbund som har egen paraverksamhet.

”Jag tycker att det är en självklarhet att parabadminton är en del av vår verksamhet på samma sätt som landslag/elit, barn och ungdomar, och vuxna”, säger Claes Johansson, föreningsutvecklare på Svenska Badmintonförbundet.

Svenska Badmintonförbundet har flera satsningar på att lyfta svensk parabadminton. ”Vi har utbildat föreningstränare, deltagit i internationella konferenser med inriktning parabadminton, arrangerat nybörjartävlingar och samverkat med Svenska Parasportförbundet på flera olika sätt. Bland annat genom att vara med på samtliga Start Your Impossible Camp (nybörjarläger) för att visa upp parabadminton”, skriver man på badminton.nu.

Mer om Parallell Play.

Testa parabadminton på Start your impossible camp.

Tävla i parabadminton.

Kontaktpersoner inom parabadminton.

parame.se tipsas om följande föreningar som har badminton för personer med funktionsnedsättning:

Boccia

Ett taktikspel som spelas i lag eller individuellt. Boccia finns för spelare med rörelsenedsättning, utvecklingsstörning eller synskada.

Vill du veta mer, kontakta Mattias Karlsson, idrottskonsulten på Östergötlands Handikappidrottsförbund, som har aktiva föreningar. Telefon: 013-104480, eller 076-3450689

På parame.se tipsas om 33 föreningar som har boccia.

Bordtennis

Bordtennis skiljer sig inte i någon större utsträckning från bordtennis för personer utan funktionsnedsättning. Det är vanligt att spelarna tränar och tävlar tillsammans med spelare utan funktionsnedsättning. Bordtennis utövas av spelare med rörelsehinder och utvecklingsstörning.

Bordtennis har ett starkt fäste i FIFH Malmö. Vill du veta mer, kontakta Marja Kugel, ansvarig för ungdomsidrott på FIFH Malmö, telefon 040-928930.

På parame.se tipsas om 31 föreningar som har bordtennis.

Bowling – parabowling

Svenska bowlingförbundet berättar om parabowling på sin webbsida https://www.swebowl.se/Parabowling

På parame.se tipsas om ett 40-tal föreningar som har bowling.

RBU Bowlingklubb i Västerås är en mycket aktiv förening. Den startade hösten 2007 genom RBU Västerås.

– Vid första träningstillfället hyrde vi fem banor och var oroliga för att vi inte skulle fylla dessa. Men intresset har ökat för varje termin vilket är jätteroligt. Idag hyr vi 15 banor för att ge plats åt alla som vill vara med, helt fantastiskt, säger Åsa Bleckert som varit med och dragit igång verksamheten.

Bowlarna i RBU Bowlingklubb i Västerås är från 7 till 37 år.

– Vi har stor spridning både i ålder och funktionsnedsättning. Den största gruppen är mellan 15 och 25 år, säger Åsa Bleckert.

Budo (kampsport)

Budo är ett samlingsnamn för många japanska kampsporter.

På parame.se tipsas om ett 20-tal föreningar som erbjuder budo. Där finns även tips om föreningar som har judo.

Vill du veta mer, kontakta Ulrika Bremer, verksam inom ju-jutsu, 070- 249 72 74.

www.budokampsport.se och www.ju-jutsu.se

Bågskytte

Svenska bågskytteförbundet har parabågskytte för personer med funktionsnedsättning.

Så här skriver förbundet om parabågskytte på sin webbplats:

Bågskytte för alla, beskriver väl vad bågskytte är för sorts idrott. Bågskytte är en idrott som kan utövas med eller utan funktionsnedsättningar på i stort sett samma villkor. Det är möjligt då hjälpmedel får användas för att kompensera för den aktuella funktionsnedsättningen. Det ses inte som fusk att sitta ner och skjuta pilbåge i förhållande till de stående. Bågskytte blir inte lättare för att du sitter, däremot är det en förutsättning vid vissa funktionsnedsättningar. Likaså andra hjälpmedel är tillåtna när man exempelvis saknar en hand, arm eller varför inte båda armarna. Tävlingsmässigt kan man alltså tävla ihop med alla andra men också i särskilda klasser för personer med funktionsnedsättningar, vi kallar det Para-archery eller Parabågskytte på svenska.

Parame.se listar ett 20-tal föreningar som erbjuder bågskytte.

Bänkpress – parabänkpress

Bänkpress handlar om styrka och teknik. Parabänkpress följer styrkelyftningens bänkpressmoment. I vissa fall tillåts lyftaren fixeras vid bänken (strappas).

Parame.se listar några föreningar som erbjuder bänkpress.

FIFH Malmö har en aktivitet som föreningen kallar styrketräning. Även om en stor del av övningarna är ämnade för överkroppen har aktiviteten ett mycket bredare fokus än bänkpress. Styrketräningen används som ett komplement av utövare inom många idrotter. Vill du veta mer, kontakta Kerstin Brodin på SHIF, telefon 08-6996000 eller ring FIFH Malmös kansli, telefon 040-928930.

Cykel – paracykel – 2022

Cykelsport för personer med funktionsnedsättningar går under namnet paracykel. Beroende på vilken typ och grad av funktionsnedsättning kan man cykla med exempelvis standardracercykel, anpassad racercykel, handbike, trike eller tandem. Det finns cyklar som är anpassade för det mesta ifråga om funktionsnedsättning.

Många idrottare med funktionsnedsättning använder cykel som ett komplement i deras fysiska träning.

Följande föreningar är anslutna till SCF, Svenska Cykelförbundet, och har aktiviteter med paracykel och/eller aktiva paracyklister:
Armkraft CK (Örebro)
Bure CK (Halmstad)
Fredrikshofs CK (Stockholm)
Eskilstuna CK (Eskilstuna)
Jönköpings CK, (Jönköping)
Mölndals CK (Göteborg)
Obbola IK (Umeå)
Skoghalls CK (Hammarö – Karlstad)
SMACK (Norra Stockholm)
Sportson CK (Riksförening)
Tjust Bike & Running Club (Västervik)
Värnamo CK (Värnamo)
Uddevalla CK (Uddevalla).
Velodrom CK (Falun)

Läs mer om paracykel på förbundets webbplats https://scf.se/paracykel/

Elhockey – elinnebandy

Ger alla rörelsehindrade barn och ungdomar chansen att testa en tuff lagsport.

Under 2021 bytte sporten elhockey namn till elinnebandy.

Sporten riktar sig först och främst till barn och ungdomar med någon form av muskelsjukdom eller grava cp-skador, alla med rörelsehinder är välkomna. Man har i stort sett samma regler som innebandy. Den stora skillnaden är att man sitter i en specialtillverkad elstol med ett blad i fronten.

Vill du veta mer, kontakta Peter Lundgren, 070-6924133.

Parame.se tipsar också om föreningar som erbjuder elhockey/elinnebandy.

Läs även: Sporten som har allt utom motståndare och Laddat möte

Fotboll

Ett bra alternativ för dig som tycker om bollspel, lagsport och kanske har en intellektuell funktionsnedsättning. På Fotbollsgymnasiet FOG i Bollnäs finns även möjlighet att kombinera en satsning på fotboll med studier. Kostnaden för FOG ska bekostas av din kommun.

Läs även: Fotboll en jätte även inom handikappidrotten

Framefotboll 2022

Framefotboll är en ny form av fotboll som spelas i en bakåtvänd rullator, med en lättare boll och på en mindre spelyta. År 2019 kom idrotten till Sverige i och med att Stockholm Frame Fotboll drog igång sin verksamhet.

– Framefotboll är ett nytt sätt att spela världens populäraste sport, säger initiativtagaren Fredrik Quistbergh, som menar att framefotboll går en väldigt ljus framtid till mötes.

Framefotboll
Framefotboll. Bild från Stockholm Frame Fotboll.

– Vi får ständigt frågor från klubbar som vill starta upp verksamhet. Nu finns framefotboll i Göteborg (3VHIF), Malmö (FIFH), Västerås (IFK Västerås), Bollebygd (Hestrafors IF) och Sundsvall/Timrå (Norrlandskustens FFK). Dessutom har IFAH Stockholm startat upp framefotboll. Deras fantastiska projekt ”Framefotboll med parasportskola” har varit mycket lyckosamt. De har fått fler barn och unga med funktionsnedsättningar i rörelse, berättade Fredrik Quistbergh i en intervju januari 2022.

IFAH har publicerat en påkostad bok med inspirerande texter och fantastiska foton om framefotboll. Den finns både i tryckt form och för nedladdning som pdf. Här finns mer information och nedladdningslänk. Framefotbollen har också fått en ny, modern webbsida på framefotboll.se. Här hittar du även nya filmer om framefotboll.

Bakom både boken och nya webbsidan står Parasportföreningen IFAH Stockholm, en av Sveriges äldsta parasportföreningar. IFAH beviljades i mars 2021 stöd från Allmänna Arvsfonden för att etablera framefotboll i Sverige samt starta en parasportskola.

Friidrott

Alla kan träna och tävla i friidrott. Friidrott skiljer sig inte i någon större utsträckning från friidrott för personer utan funktionsnedsättningar. Träning och tävling sker både inom- och utomhus. För rullstolsburna ersätts löpgrenar med rullstolskörning.

För dem som vill kombinera elitidrott med studier finns möjligheten att söka till Riks- och Friidrottsgymnasierna (RIG/FIG) i Bollnäs. Utbildningen riktar sig till idrottare med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning.

Goalball

En lagsport för den som har nedsatt syn. Goalball spelas inomhus på en plan som är stor som en volleybollplan. Alla spelare bär bindel för ögonen. Tre spelare från respektive lag är på planen samtidigt. Bollen innehåller en bjällra för att spelarna ska kunna bedöma hastighet och riktning.

Läs mer om goalball på Parasports webbsida. På Parame.se listas sex föreningar med goalball.

Läs även: Goalball söker ny talanger

Golf – paragolf

Golf kan passa fint för dig som har någon form av funktionsnedsättning. Vissa hjälpmedel är tillåtna. Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning finns bra paragolfverksamhet på de flesta orter i Sverige.

På parame.se hittar du golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet.

Gymnastik – paragymnastik 2022

Alla kan gympa
Alla kan gympa.

”Alla kan gympa” grundades av Birgitta Green, Helsingborg, har de senaste åren funnits med som koncept i Svenska Gymnastikförbundet. Sedan 2018 är Alla kan gympa en del av Svenska Gymnastikförbundet.

Se Gymnastikförbundets videofilm om gymnastik nedan. Filmen är gjord av Mathias Melin.

Numera används begreppet ”paragymnastik” för all gymnastik för personer med funktionsnedsättningar. Det finns ett 30-tal gymnastikföreningar i Sverige som erbjuder någon form av paragymnastik eller Alla kan gympa. (Se listan nedan.)

Svenska gymnastikförbundet har 240 000 medlemmar, 1100 föreningar och 13 verksamhetsområden, varav paragymnastik är ett. Andra områden är tilll exempel artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trupp, trampolin, hopprep, parkour, gruppträning och barngymnastik.

Målsättningen är att alla ska kunna träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Paragymnastiken ska inkluderas i alla verksamhetsområden.

I juni 2022 ska gymnastiken träda in i parasportens värld genom att visa upp sig på invigningen av Special Olympic Games i Malmö. Gymnastiken finns idag inte med som idrott i Paralympics, men i Special Olympics finns gymnastiken med i form av artistisk gymnastik och rytmisk gymnastik.

Gymnastikens grundmotoriska träning fyller en viktig funktion för de flesta människor och i synnerhet för personer med funktionsnedsättningar.

LÄS MER: Stora planer för paragymnastik under 2022

Gymnastikföreningar som erbjuder/välkomnar gymnastikträning för personer med funktionsnedsättningar:

Eslövs Gymnastikkrets
Föreningen Dackegymnasterna (Växjö)
Föreningen Sölvesborgsgymnasterna
Föreningen Träningscentret Trelleborg
Gefle Gymnastikförening
GF Stockholm Top Gymnastics
GF Uppsalaflickorna
Gymnastikföreningen Ling (Helsingborg)
Gymnastikföreningen Örebro
Gymnastikklubben Motus-Salto (Malmö)
Halmstad Gymnastikförening
Hudiksvalls Gymnastikförening
Karlstads Gymnastikförening
Kämpinge Gymnastikförening (Vellinge)
Ljungby Gymnastikklubb
Perform Aerobic Gymnastics Club (Staffanstorp)
Rödebygymnasterna/Gymmix Rödeby
Sollentunagymnasterna
Svedala Gymnastik O IF
Tomelilla Gymnastikklubb
Uddevalla Gymnastik och Parkour Förening
Vendelsö Gymnastikförening
Örnsköldsviks Gymnastikklubb
Hultsfreds Gymnastikklubb
Huskvarna Gymnastikförening
Hyllie Gymnastikförening
Idrottsklubben EskilstunaGymnasterna
GK Splitt Skurup
Engelholmsgymnasterna
Bromölla Gymnasterna
KFUM Kristianstad Gymnastik
GF Nikegymnasterna (Linköping)
IK Eskilstuna Gymnasterna
Sigtuna Märsta Gymnastikklubb
Uddevalla Gymnastikförening
KFUM Uppsala Trampolin
Umeå Gymnastikförening
(Listan uppdaterad 17 januari 2022)

Alla kan gympa
Alla kan gympa

För personer som vill utbilda sig till ledare inom Alla kan gympa anordnas speciella utbildningar. Kursen går igenom hur man kan anpassa såväl övningar som ledarskap. Du får information om olika funktionsnedsättningar och kunskap kring bemötande och anpassning.

Det finns även en mycket innehållsrik samling videofilmer om paragymnastik i Rörelsebanken, som är ett värdefullt stöd till alla som har idrott med personer med funktionsnedsättningar.

Handboll – parahandboll

Svenska Handbollförbundet har gåendehandboll för spelare med kognitiva funktionsnedsättningar som intellektuella funktionsnedsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel).

Formen spelas på traditionellt sätt med vanliga handbollsregler. Ledsagare kan finnas på planen men ingår inte i laguppställningen. Spelet anpassas efter spelarnas funktion och förmåga. 

Innebandy och rullstolsinnebandy 2022

Innebandy är en stor ungdomsidrott. Idrotten utövas i två klasser, för spelare sittande i rullstol respektive för för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

En satsning på innebandy kan kombineras med studier. Innebandygymnasiet (IBG) i Bollnäs har målsättningen att vara ledande i utvecklingen av innebandy som idrott för personer med funktionsnedsättning.

På parame.se hittar du föreningar som har innebandy respektive rullstolsinnebandy.

Judo – parajudo 2022

Svenska Judoförbundet puffar för parajudo och anpassad judo som en sport som passar för personer som har rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning.

Judo är en japansk kampsport där du besegra din motståndare genom att kasta eller hålla fast din motståndare. Det är inte tillåtet att sparkas eller slåss. I Sverige talar vi om parajudo för utövare med synnedsättning och anpassad judo (A-judo) för utövare med fysiska och mentala funktionsnedsättningar. Tidigare har A-judo bland annat kallats för Special Needs Judo.

Judo är en sport inom Paralympics (för synskadade) och Special Olympics (i första hand för utövare med mentala funktionsnedsättningar). Anpassad judo är under stark frammarsch och det genomförs också internationella mästerskap med support bland annat av Europeiska Judoförbundet, även om det ännu inte är officiella mästerskap.

Judo för personer med funktionsnedsättning finns på flera judoklubbar i Sverige. I en del klubbar ingår utövarna med funktionsnedsättning i den ordinarie träningen och i andra klubbar ordnas egna grupper. Hur det ser ut beror på klubbens möjligheter och resurser.

Judoförbundet tipsar om att man ska ta kontakt med sin närmaste judoklubb för att fråga om de erbjuder träning som passar.

Mattcurling 2022

Alla kan spela mattcurling, även om det det är bra att ha både känsla och precision. Det är en inomhusidrott som spelas på en nålfiltsmatta och det gäller att få stenen närmast boets mitt. Mattcurling spelas i separata klasser för spelare med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning. Det påminner om curling.

På parame.se listas ett tiotal föreningar med mattcurling.

Orientering – precisionsorientering 2022

I precisionsorientering kan alla delta. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, det vill säga stigar och vägar som är framkomliga även för rullstol.

Den som behöver hjälp, till exempel av en påskjutare, kan som regel få det. Vid varje kontroll finns upp till fyra alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen eller vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och  kontrollbeskrivningen.

Läs mer om precisionsorientering på Svenska Orienteringsförbundets webbplats.

Ridsport

Inom ridsport finns en mängd möjligheter att anpassa efter olika funktionsnedsättningar. ”Antingen rider du själv, deltar i ridklubbarnas grupper för personer utan funktionsnedsättning, eller i särskilda grupper med andra som har liknande förutsättningar som du. Prata med ridklubben om vad du behöver och vad som fungerar för dig”, lyder texten på parame.se

På parame.se listas ett 20-tal föreningar med ridning som är anpassad. Fler föreningar kan man hitta på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

Förbundet har även ledarutbildning ledarutbildning för dig som arbetar med ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Ledarutbildningen ”Funktionsnedsatt och delaktighet (FU)” riktar sig till dig som vill ha bättre kunskaper kring förbundets verksamhet med ryttare med någon form av funktionsnedsättning.

Rodd – pararodd 2022

Rodd för personer med funktionsnedsättning kallas pararodd. En utmärkt idrott för att träna styrka och uthållighet bland annat.

På parame.se finns ett tiotal föreningar med rodd.

Mölndals Roddklubb fick 2020 stöd från Arvsfonden för nybyggnation av anpassad roddanläggning. Verksamheten ska bestå av organiserad och spontan roddträning för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, roddkurser, öppet husdagar och prova-på-aktiviteter.

Rullstolsbasket

En av de mest etablerade lagsporterna för rullstolsburna, finns spridd över hela landet.

Ett 20-tal föreningar hittar du på parame.se

På Svensk Basket kan du läsa mer om rullstolsbasket.

Läs även: Peking punkt slut

Rullstolsdans

Rullstolsdans är en paridrott, minst en av dansarna sitter i rullstol. Duodans kallas det om båda sitter i rullstol.

På parame.se finns ett 30-tal föreningar med rullstolsdans.

Läs även: Dorota och Piotr fick Hjultorget att stanna

Rullstolshandboll – parahandboll

Rullstolshandboll spelas med fem utespelare och en målvakt. Man har sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3 x 1,7 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gåendehandboll, exempelvis motsvaras tre steg av att en rullstolsspelare får hålla i bollen i tre sekunder.

Parame.se listar ett 20-tal föreningar med rullstolshandboll.

Rullstolshandboll passar för den som har en rörelsenedsättning och inte kan spela vanlig handboll. Det finns även parahandboll anpassad för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Rullstolsrugby

En publikvänlig idrott med fart och hårda tag. Spelplanen motsvarar en basketplan. Varje lag har fyra spelare på plan och alla spelare har en klassificeringspoäng beroende på grad av förlamning. Det smäller rätt friskt då kontakt mellan stolarna är tillåtet.

Läs mer om rullstolsrugby på Parasport.

Fem föreningar med rullstolsrugby hittar du på parame.se

Läs även: Grabbigt när Nacka Spiders intar Frösunda

Rullstolstennis

En idrott som kommit allt mer på senare år, men som också har en lång tradition. Sverige har skördat stora framgångar internationellt.

Svenska tennisförbundet berättar mer på webbplatsen tennis.se och tips på föreningar med rullstolstennis finns på parame.se

Segling – parasegling

Sporten är möjlig för många tack vare båtar som går att anpassa efter behov.

Parasegling är segling för personer med funktionsnedsättning och bedrivs i flera av Svenska seglarförbundets klubbar runt om i landet. ”Seglingens många olika båttyper, klasser och tävlingsformer skapar möjligheter för personer både med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning att kunna delta, vara konkurrenskraftiga och vinna”, skriver förbundet.

Vill du veta mer:

Se ”Segling på lika villkor” på www.sailwest.se

Svenska seglarförbundet, www.svensksegling.se

Under fliken ”Börja segla” hittar du rubriken ”Seglare med funktionsnedsättningar”, där finns länkar till klubbar som har verksamheter för dig.

Stiftelsen Skota Hem, www.skotahem.se fungerar som nav i satsningen på Access.

Läs även: Lilla Tjörn Runt öppet för alla

Showdown

Spelas en mot en med ett racket och på ett bord som är lite större än ett pingisbord. Målet är att få ner en boll i motståndarens mål. Ögonbindel används.

Bollen innehåller blykulor för att spelarna med ljudets hjälp ska kunna lokalisera bollens läge på spelbordet.

Parame.se listar ett några föreningar med showdown.

Simning

Alla kan tävla och träna simning. Simmarna kan starta från vattnet eller från pallen. Man tävlar i alla simsätt – frisim, fjäril, ryggsim, bröstsim och medley –  i både 25- och 50-metersbassäng.

Parame.se listar ett 50-tal föreningar med simning för personer med funktionsnedsättning.

Läs även: Ställ dina frågor till Christoffer Lindhe

Skidåkning – längdskidor

Längdskidor kan vara den perfekta kombinationen av motion, natur och tävling. Eller så åker du längdskidor bara för att njuta!

parame.se tipsas om följande föreningar som har längdskidåkning för personer med funktionsnedsättning:
Älvsby Parasport
Biathlon Östersund IF
Hjälteföreningen
Kalix skidklubb
Lima IF
Nybro Ski
Offerdals SK
Östersund Skidlöpareklubb
Rinkeby Run
Vårby IK
Västerås Skidklubb

Skidåkning – alpin – 2022

Skidåkning kan ge både fartkänsla och härliga naturupplevelser. Föreningen Totalskidskolan beskriver möjligheterna så här:

”Skidåkning är till för alla. Alla som har intresset, vill vi ge möjligheten att prova tjusningen att glida utför backarna: farten, snön, naturupplevelsen, glädjen och spänningen i att åka skidor. Dessa upplevelser vill vi att skidåkaren ska få uppleva med så lite specialutrustningar och anpassningar som det går, samt med så stor självständighet som möjligt. Målet är att alla som över huvud taget har möjligheten ska bli självständiga, fria skidåkare. Det finns många funktionella sätt att åka skidor på. Skidåkning är dessutom en idrott som enkelt inkluderar utövare med och utan funktionshinder på samma arena samtidigt.”

Förutom hos Totalskidskolan finns skidåkning här (uppgifter hämtade från parame.se):

7H ParaAlpint Bollebygd, Ulricehamn och Ekerö
Uthyrning av funktionell alpin skidutrustning, utbildningar att köra dem och prova på-dagar.
Webbsida: https://7h.paraalpint.se/

Båsenberga SLK i Vingåker
Webbsida: https://www.bslk.se

HMF Falken Årjäng Eda
I Eda har vi ett samarbete med golfklubben och vintertid har vi funktionell skidåkning på Valfjället.
I Årjäng bowling och ibland funktionell skidåkning.
Webbsida: https://idrottonline.se/DeHandikappadesMFFalken-Handikappidrott/foreningensponsorer/Klubbinfo
Facebook: https://www.facebook.com/HMF-FALKEN-143175455760064/

IFK Borlänge Alpin
Webbsida: https://www.borlangealpin.com

Järfälla Alpina
Stockholmsklubb som tränar i Brukets Backe i Järfälla så fort det finns snö. Under de perioder då det inte finns snö i Stockholm bedrivs träning på mer snösäkra orter. Slalom, storslalom, super G och störtlopp för de äldre åkarna. Filosofin är att träna tillsammans med kompisarna i klubben där alla kan vara med på sina villkor. Paraåkare tränar och tävlar tillsammans med ordinarie grupper, tack vare extra stöd från föräldrarna/ledsagare som är med på skidor och hjälper till.
Webbsida: https://www.jarfallaalpina.se/

KFUM Kometerna Sundsvall
Alpin skidåkning för barn och unga.
Webbsida: http://www.kometerna.se
Facebook: https://www.facebook.com/Kometerna/

Kiruna HIF
Webbsida: https://idrottonline.se/KirunaHIF-Handikappidrott

Orren Parasport
Vi tränar mest innebandy och skidor vintertid. Friidrott på sommaren. Vi brukar också ha ett vinterläger.
Hallstabacken och Nipanskolans idrottshall
E-post: anitaastrom61@gmail.com
Telefon: 070-259 05 90

Östersund-Frösö slalomklubb (ÖFS)
Alpin skidåkning, i huvudsak för barn och ungdomar men även viss breddverksamhet för vuxna. Vår träning bedrivs framförallt i kommunens skidanläggning på Frösön. Vi har träningsgrupper för alpint, freestyle och skicross.
Webbsida: https://www.ofslk.se

Snöskolöpning

En rolig sport som innebär att man springer fort på snö, men det går att träna även på andra underlag. Enligt Parame.se passar den för personer med intellektuell funktionsnedsättning och som gillar individuell idrott som kräver uthållighet eller explosivitet.

Föreningar som har snöskolöpning är:
IF Roslagen SOL
FUB KAK Floor Hockey
Hjälteföreningen
Korpen Storsjön Parasport

Halliwicksimning

Halliwick är en metod för systematisk vattenträning individuellt eller i grupp, där varje simmare assisteras av en instruktör. Träningen bedrivs ofta i lekform. Läs mer på www.halliwick.se

Sportskytte

Alla kan tävla och träna sportskytte. Skyttar med synskador tävlar i elektronskytte, man använder då ett luftgevär med elektronsikte som överför ljusbilden på måltavlan till ljud, skytten siktar med hjälp av hörseln.

På parame.se listas 24 föreningar med sportskytte.

Vattenskidor och wakeboard

Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet inledde 2003 en satsning för att ge personer med funktionsnedsättningar samma möjligheter att åka vattenskidor som andra.

– Jag är själv aktiv åkare sedan ungefär tio år tillbaka. Jag sitter och åker på grund av att jag fick polio som barn. Nu arbetar jag med att få fler rörelsehindrade, synskadade/blinda och utvecklingsstörda vattenskidåkare till våra vattenskidföreningar, säger Elise Antonsson.

Läs mer om vattenskidor för personer med funktionsnedsättning på förbundets webbplats.

Tre föreningar med vattenskidor är:
Borås Vattenskidklubb
Halmstad Wakeboardklubb
Varbergs Vattenskidklubb

12 idrotter på Svenska Dövidrottsförbundet

Svenska Dövidrottsförbundet har flera olika idrotter i sin verksamhet. Vissa idrotter finns enbart på föreningsnivå medan vissa idrotter även finns på landslagsnivå.

Badminton. Huvudansvarig är Teddie Sundqvist som kan kontaktas på badminton@dovidrott.se
Basket, kontakta Christian Boklund på basket@dovidrott.se
Beachvollyeboll
Bordtennis, kontakta Henric Örneland, henrik.orneland@btksafir.com
Bowling, kontakta Lars-Erik Carlsson, bowling@dovidrott.se
Cykel
Discgolf, kontakta Martin Johansson – discgolf@dovidrott.se
Fotboll
Friidrott
Futsal
Golf
Minigolf
Orientering
Simning, kontakta Martin Törnblom – simning@dovidrott.se