”Striden om LSS avgörs i valrörelsen”

Hur ser framtiden ut för LSS och insatsen personlig assistans? De närmaste månaderna blir avgörande menar forskaren Niklas Altermark.

Genom forskningsrapporter, vetenskapliga artiklar och debattinlägg har Niklas Altermark blivit en av frontfigurerna i kampen för personlig assistans.

Trots alla attacker mot assistans tror han att striden kan vinnas:

– Läget är inte alls hopplöst.

Tvärtom. Niklas Altermark tror att V och L kommer att försvara assistansen hårdare och mer enträget än någonsin tidigare. Det är mycket möjligt att de kommer att lyckas försvara det i regeringsförhandlingarna efter valet.

– I synnerhet om försvaret av LSS presenteras som vallöften. När Annie Lööf i en debatt säger att ”hur kan ni nedmontera…?” ökar sannolikheten betydligt att hon efter valet inte kommer att kunna backa. Alla politiker är oroliga för att ses som svikare.

Eftersom S och M troligen inte går att rubba – och tycks vara överens om att spara på LSS – hänger allt på småpartierna.

– Så länge frågorna debatteras och finns i väljarkårens medvetande kommer partier, särskilt de små, att vilja opinionsbilda inför valet. För varje gång som politiker säger sig vilja försvara assistansen blir den politiska kostnaden efter valet allt större. Om däremot frågan faller bort från agendan kommer politikerna inte ha lika stor anledning att ge några löften.

Tystnaden, eller motståndet, från S och M gör inte protesterna meningslösa.

– Troligen får S och M över 50 procent i valet, men LSS kan ändå bli en fråga i regeringsförhandlingarna. L, C och KD kan säga att ”vi går med på det här, men då får ni i M gå med på våra krav om assistansen”.

– Jag hoppas helt enkelt att småpartierna binder fast sig vid masten och lovar att efter valet driva assistansfrågan gentemot statsministerposten, oavsett om det är M eller S, så att M och S inte gör upp själva. Och forskningen visar faktiskt att partier tenderar att hålla sina vallöften mer än vad man tror.

Foto.
– Det finns ett behov av att informera politiker, att få dem att förstå konsekvenserna, säger Niklas Altermark. Foto: Linnea Bengtsson.

L och V har profilerat sig allra tydligast för LSS. Men KD ligger inte långt efter med Emma Henriksson, Ebba Busch Thor och David Lega som alla fått uppmärksamhet för LSS-uttalanden. Liksom Centerns Annie Lööf och Anders W Johnsson.

– För varje gång dessa politiker tar upp frågorna i debatten är det bra i försvaret av LSS, liksom när funktionshinderrörelsen och anhörigrörelsen är jobbiga och visar att det finns en politisk kostnad. Samtidigt finns ett behov av att informera politiker, att få dem att förstå konsekvenserna.

S tystnad i assistansfrågan tolkar Altermark som att man vill ha bort frågan till efter valet.

– S gör ju anspråk på att för-svara välfärden, och man vill inte framstå som partiet som de facto slår hårt mot den här gruppen och deras anhöriga. Strategin är att säga att ”vi har inte rört rätten till assistans” och i övrigt hålla tyst, i hopp om att frågan ska försvinna.

– Men det kan bli kostsamt för S om folk inte tror på dem och det börjar bli svårt att prata om den egna politiken för att man får många obehagliga frågor om assistansen.

Strategin för S är att ’vi tjänar mer på att lägga några miljarder extra på barnbidrag’

Även om S idag är pressat och defensivt, så behöver det inte betyda att man är på väg att svänga i frågan.

– Strategin för S är att ”vi tjänar mer på att lägga några miljarder extra på barnbidrag”, eller vad det nu kan vara, än på assistansen. Det är en statsfinansiell prioritering. Visst kan det se ut som att partiet försämrar för en utsatt grupp, men ”om vi har en stenhård retorik mot fusk kommer vi lättare undan”.

M är också svårflörtat, menar Niklas Altermark.

– M har en historia av att vara emot höga offentliga utgifter och att jaga fuskare, och det finns inga tecken på att den politiken förändras.

Foto.
Enighet inom funktionshinderrörelsen är viktigt för att få politiskt gehör för kraven. – De som kämpar för assistans måste se att andra insatser också måste förbättras. Foto: Linnea Bengtsson.

Miljöpartiet då?
– Om man ser till vad MP sagt i riksdagen ställer man sig helt bakom S linje. Jag har hört häpnadsväckande saker från MP-ledamöter som verkar sakna grundläggande kunskaper om området. Det finns andra MP-politiker, på regional och kommunal nivå, som är väldigt kunniga, men på riksplanet har man valt linje, även om man självklart måste fortsätta att arbeta för att få dem att ändra sig.

– MP har länge haft som mål att betraktas som regeringsdugligt och då måste man kompromissa. Men de har ingen stark förhandlingsposition. För att få driva miljöpolitik släpper man socialpolitiken verkar det som.

Hur ser man då till att småpartierna håller fast vid LSS-löftena efter valet?
– Jag hoppas att de ska prata ännu mer om LSS och tjäna på att ta upp assistansen i sina valrörelser. Efter valet blir det viktigt att utkräva politiskt ansvar.

Niklas Altermark betonar vikten av att uppvisa enighet inom funktionshinderrörelsen.

– De som kämpar för assistans måste se att andra insatser också måste förbättras. Rättighetsrörelser vinner när de är eniga och solidariserar sig med varandra.

Foto.
För varje gång L, C, KD och V tar upp LSS i debatten är det bra i försvaret av reformen, menar Niklas Altermark. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från Livets möjligheter 2022: Sex berättelser om vilket stöd som anhöriga behöver