Svensk kulturorganisation hyllas internationellt

Kulturorganisationen Share Music Sweden hyllas internationellt för att främja ett mer rättvist och inkluderande samhälle.
Den 21 november fick Share Music ta emot AMI Awards utmärkelse inom kategorin dans 2010. Priset delades ut under en storslagen gala i London.
– Dagens vinnare visar enastående kreativitet och är alla av största vikt socialt och kulturellt. Share Music Sweden är ett perfekt exempel på detta, säger Wayne Drew, styrelseordförande för Ability Media Creative Board.

Föräldrakraft gjorde en intervju med Åsa Rosén, kommunikatör på Share Music.

Vad avgjorde att Share Music fick priset?
– Vi tror det var vår långsiktiga verksamhet där vi alltid arbetar integrerat. Människor med och utan funktionsnedsättningar skapar tillsammans på hög konstnärlig nivå. Under förra året genomförde vi också vår stora dans- och musikföreställning Gryning i Galamanta på Stockholms Central. Festivalgeneralen för City of London Festival var på plats i Stockholm och såg den då.

Vad kommer det att betyda för er verksamhet?
– Vi hoppas att Share Music får mer uppmärksamhet i media även här på hemmaplan, i samband med priset! För verksamheten betyder det att vi får ny kraft i vårt dagliga arbete, där vi kan känna att vi ofta arbetar i motvind. Att få priset gjorde oss väldigt glada och förhoppningsfulla: Fler tänker som vi! Vi har blivit sedda, till och med internationellt. En bekräftelse på att vårt arbete är viktigt och gör skillnad.

Hur vill du kort beskriva er verksamhet – vad är det viktigaste ni gör?
– Viktigast är att vi utmanar de konstnärliga normerna och visar exempel genom att skapa föreställningar runt om i Sverige som bygger på vår vision, av och med människor med olika förkunskaper och funktionsförmågor.

– Grunden för verksamheten är kurser i musik, dans, teater och konst, där människor med och utan funktionsnedsättningar arbetar sida vid sida. Oavsett förkunskaper och på hög konstnärlig nivå, tack vare att ledarna själva är professionella konstutövare

Ni är inbjudna till London 2012, vad händer då?
– Arbetet inför City of London Festival 2012 är fortfarande på planeringsstadiet. Vår förhoppning är att Galamanta-ensemblen, med 13 personer från Share Music, ska framföra föreställningen Gryning i Galamanta där. Festivalgeneralen i London har bjudit in oss. Festivalen ingår i den stora kultursatsning som görs inför sommar-OS i London, så vi är mycket glada för att få chansen till detta.