Talangjakten tjuvstartar med kändis-dueller

Svenska handikappidrottsförbundets jättesatsning för att locka fler ungdomar till idrotten tjuvstartar på Centralen i Stockholm på fredag.
Fixstjärnorna Anders Olsson, Jonas Jacobsson och Jennie Ekström utmanar några av näringslivets toppar.

Smygstarten på Centralen i Stockholm syftar till att presentera Talangjakten för den stora allmänheten. Kända profiler från näringslivet och idrotten kommer att utmana varandra. En duell kommer att stå mellan Kia Johansson, vd Svensk Adressändring och bragdskytten Jonas Jacobsson. En annan profil som väntas dit är ATG:s vd Remy Nilson. Duellerna ska kommenteras av SVT:s Chris Härenstam.

För besökare och nyfikna erhålls möjligheter att prova på några idrotter, bland annat skytte.

På lördag drar så den riktiga Talangjakten igång vid Beckis idrottscenter i Bromma i Stockholm.

Besökarna får chansen att prova på inte mindre än 15 idrotter. Stjärntrion Jacobsson/Olsson/Ekström kommer att finnas tillgängliga även där.

– Jag kommer att vara där och svara på frågor och sporta lite med dem som vill prova på, säger nyblivne världsmästaren Jennie Ekström.

Besökarna registreras och arrangörerna kommer efter några veckor att kontakta dem som provat på.

– Vi kommer att ha en uppföljningsträff med alla som varit här och provat på för att hjälpa dem att hitta rätt bland idrotter och föreningar. Det är en viktig bit, så att man inte bara kommer dit och provar på utan att det sedan  händer något mer, säger Anders Åkerberg på Stockholms handikappidrottsförbund.

Samtalen är ämnade att resultera i individuella lösningar.

Alla är välkomna till Talangjakten, oavsett funktionsnedsättning, och ingen föranmälan krävs.

Hur många tror du kommer på lördag?

– Jag hoppas att det kan komma uppemot 100 stycken som provar på, säger Anders Åkerberg.

På Beckis kommer det att finnas ett stort tält med olika stationer, där tränare och funktionärer hjälper besökaren att hitta just sin sport.

Under resten av 2010 och 2011 åker Talangjakten sedan på turné i landet, med prova på-dagar runtom i landet.

– Vi ska dammsuga hela Sverige på unga talanger, säger Svenska handikappidrottsförbundets generalsekreterare Stig Carlsson.

Kommer du själv att vara där?

– Absolut, så klart. Jag kommer att vara där både på fredag och lördag, men jag kommer lite sent på lördag, då jag har ett möte på förmiddagen.

Var och när Talangjakten gör sina nedslag är ännu inte fastställt, men flera orter har lämnat sina intresseanmälningar.

– Vi kommer att vara på åtta ställen. Det finns två grundkriterier som vi håller på, 1) orten måste ha ett publikt centra, till exempel köpcentra där vi kan hålla vår PR-dag, 2) viktigt att distriktet har personal som kan utföra viktiga delar av arrangemanget, säger Stig Carlsson.

Talangjakten är Svenska handikappidrottsförbundets största satsning på rekrytering någonsin. 6 miljoner kronor satsas under en treårsperiod.

15 idrotter att prova på
Sporterna som du kan prova på är: Bågskytte, boccia, kälkhockey, rullstolsrugby, kulstötning, höjdhopp, rullstolsdans, mattcurling, sportskytte, goalball, showdown, basket, alpin skidåkning, längdskidor/skidskytte och simning.

Läs mer på:
www.talangjakten.handikappidrott.se

Talangjakten finns även på Facebook:
www.facebook.com/talangjakten