Tar sats mot guld

Från inomhussäsongen tar han med sig SM-guld, VM-guld, och inte mindre än tre världsrekord i kulstötning. Vi har träffat ett av Sveriges största guldhopp i sommarens Paralympics under ett av många träningspass i Sätrahallen utanför Stockholm.

Den sju kilo tunga kulan landar i sanden med en dov duns. Jeffrey Ige tar ett djupt andetag innan han går och hämtar den. På vägen tillbaka ger tränaren Hans ”Plut­ten” Almström instruktioner, och sedan är det dags igen. Jeffrey koncentrerar sig djupt innan han med ett stön stöter iväg kulan till andra sidan av den långa sandplanen. Proceduren upprepas gång på gång utan att han ger ifrån sig det minsta trötthetstecken.

Vi befinner oss i Sätrahallen utanför Stockholm, och runt om tränar spjutkastare, häcklöpare och sprinters. Men Jeffrey har full fokus på sin egen träning. I sommar väntar hans största utmaning hittills – Paralympics i London, en tävling som han har sett fram emot i över åtta år – och ingenting lämnas åt slumpen i förberedelserna.

– Nu när inomhussäsongen är slut så kan jag öka träningsdosen. Så nu kör jag oftast sex pass i veckan, med en vilodag. Fördelningen är ungefär femtio-femtio mellan styrka och teknik, säger Jeffrey Ige, när han tar en paus efter en timmes teknikträning.

En stor succé
Inomhussäsongen blev en stor succé med både SM- och VM-guld. När han vann SM-guld inomhus i februari så gjorde han det dessutom genom att sätta nytt världsrekord för tredje gången i år. Vinnarstöten landade på drömgränsen 15 meter blankt.

– Det var en häftig känsla. Framförallt att få göra det på en så pass stor tävling, med massa publik och andra duktiga kulstötare på plats. Och att jag kunde prestera som bäst i en stor tävling känns inspirerande inför Paralympics i London.

Men trots det nya rekordet var han inte helt nöjd med vinnarstöten.
– Nej, man kan aldrig vara riktigt nöjd. Och jag känner vad det finns för längder i kroppen. Man måste hela tiden fortsätta att pusha sig för att bli ännu bättre.

Just viljan att utvecklas är en av Jeffreys stora drivkrafter, och även något som rutinerade tränaren Hans Almström nämner som en av hans starkaste sidor.

– Men framförallt så tycker jag att det är otroligt roligt att träna tillsammans med mina kompisar här. Att känna att jag blir bättre och bättre på det jag håller på med gör att det blir roligare för varje dag man går hit.

Sedan barnsben
Han berättar att han har idrottat sedan han var liten. Redan i åttaårsåldern provade han friidrott för första gången.

– Särskolan jag gick i ordnade tävlingar på Stockholms Stadion, för de som gick i första till femte klass. Där fick vi prova allt från 60 meter och höjdhopp till kulstötning. Men i tioårsåldern var det framför allt fotboll som gällde.

Men han fortsatte hela tiden med friidrotten, även om det mest var på kul. Den riktiga satsningen på kulstötning kom först när Jeffrey skulle börja gymnasiet. Scouter från Idrottsgymnasiet i Bollnäs såg att han hade talang och undrade om han inte ville komma upp och provträna.

– Jag började på skolan 2000, och där tränade vi varje dag. Man bodde där i veckorna och åkte bara hem på helgerna.

Tog studenten
2004 tog han studenten, och hade siktet inställt på sitt första Paralympics. Men en jätteskandal i turneringen fyra år tidigare satte stopp för Jeffreys planer. Det hela började med att Spaniens basketlag, som tog guld i Paralympics i Sydney 2000, avslöjades för fusk. Hela tio av lagets tolv spelare saknade den mentala funktionsnedsättning som var en förutsättning för att få deltaga – ett medvetet drag från Spaniens ledarstab för att vinna fördelar.

På grund av skandalen uteslöts alla discipliner för mentalt funktionsnedsatta under både 2004 och 2008 års spel. Först i sommar återinförs grenarna. Och efter åtta års väntan är Jeffrey, som redan har vunnit allt annat, extra taggad på att få ta sitt första Paralympics-guld.

– Nu vill jag bevisa att alla de här åren, och all den här träningen har gjort mig till en bättre kulstötare. Men det känns lite pirrigt i och med att det är första gången jag kommer att få uppleva en så stor tävling. Det kommer bli sjukt spännande att gå in på arenan, inför kanske 80 000 personer.

Just förmågan att fokusera och prestera när det verkligen gäller är något Jeffrey tycker sig själv ha blivit bättre på. Han menar att det är en stor anledning till att det har gått så bra i vinter.

– Tidigare spände jag mig lätt när jag kände favorittrycket. Men jag har blivit mycket bättre på att hantera det, säger Jeffrey Ige.

Trots segrar i VM, EM, SM och Global Games, så är han mycket ödmjuk när jag frågar om hans guldchanser i London.
– Eftersom det här är mitt första Paralympics så kan jag inte ha så jättestora förväntningar. Mitt mål är att göra en bra tävling så att jag kan känna att jag är nöjd med min prestation.

Vaktmästarsysslor
När han inte tränar jobbar Jeffrey, fyra dagar i veckan, med vaktmästarsysslor i Solnahallen. Han plockar och fixar, lagar saker som har gått sönder.

– Det är roligt och jag trivs jättebra. De andra som jobbar där följer mina resultat och är glada åt mina framgångar. Dess­utom kan jag passa på att träna där, vilket är skönt med tanke på att jag bor på den sidan stan. +