Unga Rörelsehindrade: Kartlägg partiledarnas sexualvanor

Kartlägg Fredrik Reinfeldts och övriga partiledares toalettbesök och sexualvanor. Det kräver Förbundet Unga Rörelsehindrade. Samtidigt har en aktion, ”Assistansuppropet”, dragit igång mot Försäkringskassans och Socialstyrelsens förslag till bedömning av assistansbehov.

Förbundet Unga Rörelsehindrade vill även att de båda myndigheternas generaldirektörer ska tvingas svara på lika personliga och detaljerade frågor som personer som söker personlig assistans.

– Det kommer det bli uppenbart för dem hur kränkande förslaget är och förslaget hamnar där det hör hemma – i pappersåtervinningen, heter det i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska den som söker assistans beskriva sitt behov av hjälp med allt från sköta sin hud (till exempel att ta bort liktornar och sätta på kosmetika) till hjälp vid toalettbesök. Enligt förslaget är det viktigt att beskriva kateter, blöja, lavemang etcetera.

Dessutom måste man beskriva hur man sköter sin hälsa och redogöra för om man klarar av att ha en balanserad diet och säkra sexualvanor.

I helgen startades Assistansuppropet av Veronica Hedenmark, entreprenör och själv funktionshindrad. Under måndagen kommer hon att hålla en presskonferens tillsammans med Jonas Franksson från föreningen Stil, och Cecilia Blanck från föreningen JAG.

– Det är alltså många som tröttnat på att Försäkringskassan ändrat tillämpningen av behovsbedömningen när det gäller rätten till personlig assistans för personer med funktionshinder, vilket i flera fall fått katastrofala följder.  Yrkesarbetande tvingas redan nu säga upp sig från sina jobb när assistansen dras in. Möjligheten till eget boende minimeras. För föräldrar som har ett funktionshinder minskar möjligheten att själv ta ansvar för sina barn. Möjligheten till att träna, ha en aktiv fritid och resa minskar drastiskt, detta sammantaget ökar isoleringen och utanförskapet, säger Veronica Hedenmark.

Uppropet kommer att ha en webbsida www.assistansuppropet.se