Ungdomar på läger: Här måste man klara sig själv

Rullstolsteknik, gymträning, tennis, klättring och mycket mer står på schemat när det är höstlovsläger på Bosön. Deltagarna utmanas var och en på sitt sätt, och när Jesper, Nicola, August, Elin och de andra kommer hem igen efter en lägervecka på Bosön är de förhoppningsvis ännu mer rustade för framtiden.

Våga sträcka armen längre bak, bra, precis så! ropar Niclas Rodhborn, förbundskapten i rullstolstennis, när Elin Ericson, 18, från Borensberg, får till en snygg forehand på RG aktiv rehabiliterings höstlovsläger.

Bollsinnet kommer från många års basketspelande, och det är svårt att tro att det är första gången hon spelar tennis. Innan veckan är slut kommer hon att ha testat många olika sporter på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön beläget på Lidingö utanför Stockholm.

Bredvid sig har hon Jesper Rindefjäll, 18, från Sturefors, som spelat tennis många år, och som leende trixar med bollen och stundtals gör det riktigt jobbigt för motståndarlaget på andra sidan nätet.

I friidrottsarenan alldeles intill befinner sig Nicola St Clair Maitland, 15, från Rönninge, och August Wide, 17, från Linköping. De får instruktioner och information från Nina Forsberg och Nanna Holthe från Friskis och Svettis, inför ett gympass som börjar alldeles strax.

Nina pratar om träningspyramiden, att man börjar med att träna sin rörlighet, därefter kan man träna styrka och slutligen även kondition. Hon går igenom hur man tränar olika delar av överkroppen och poängterar att det handlar om att stärka de funktioner man har, utifrån var och ens egna förutsättningar.

 

August Wide tränar ofta på gym. ”Man får passa sig så att man inte får för mycket träningsvärk, då är det svårt att använda armarna sen. Att börja med lätta vikter och hitta rörelsen är mitt tips.” Foto: Linnea Bengtsson
August Wide tränar ofta på gym. ”Man får passa sig så att man inte får för mycket träningsvärk, då är det svårt att använda armarna sen. Att börja med lätta vikter och hitta rörelsen är mitt tips.” Foto: Linnea Bengtsson

 

August tränar ofta på gym hemma i Linköping och fattar med van hand tag om hantlarna. Även Nicola känner sig hemma i gymmet och ber om mer vikt på latsdraget, även om hon tillbringar större delen av sin fritid i vatten, eftersom hon numera tävlar på landslagsnivå, där favoritssträckorna är 100 meter rygg och 50 meter fjäril.

[elementor-template id=”20006″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *