Uppfyll andras behov så kommer du att lyckas

Uttryck som ”då var det måndag igen” och ”äntligen fredag” har präglat min tidräkning och mitt sätt att se på arbete. Vi arbetar måndag till fredag med de arbetsuppgifter vi anställts att göra. Vi gör något kul på lördag för att sedan vila på söndagen, vilan är säkert extra välkommen med tanke på festen kvällen innan. Vi gnetar på tills lönen kommer den 25:e, för att sedan börja om igen. Det är väl så det ska vara, varför skulle vi annars, efter att ha ätit kyckling, krypa upp i soffan och fredagsmysa till de bästa tv-programmen?

Min värld har vänts uppochned, gränserna mellan arbete och fritid har suddats ut och gud ser nog inte på mina arbetstider med blida ögon. Visst är jag till yrket sjukgymnast men jag är även föreläsare, ekonom, marknadsförare, städare, försäljare, VD och CP. Min tidräkning är verkligen ur led, för i min almacka saknas den 25:e vissa månader. Jag är enmansföretagare och älskar det, nästan jämnt.

Det kommer dagar då jag inget hellre vill än vara anställd, att höra kollegor pusta ut och glädjas över att fredagen äntligen har kommit. Tankarna kommer till mig då mina, i mitt tycke, smarta marknadsföringsidéer inte gett resultat och bokföringen känns oändlig. Tur är väl att tankarna lika snabbt försvinner när jag inser att jag gör det jag helst vill i livet, nämligen att stå på egna ben, hur CP-iga de än må vara.

Jag älskar känslan av att kunna leva på den inkomst mina idéer och mitt arbete har gett mig. Jag älskar insikten om att jag själv har makten att nå mina mål genom att arbeta för dem. Min tid är bara min och jag gör vad jag vill med den, utan att behöva lämna in ledighetsansökan hos chefen.

Marknadsföring är en viktig del i varje nystartat företag, syns man inte så finns man inte. Kalla det klyschigt, men så ser verkligheten ut. Vi tittar på det som avviker från mängden, det kan vi tacka vår reptilhjärna och överlevnadsinstinkt för. Jag avviker från mängden och därmed tittar människor på mig. Perfekt, tänker jag idag, till skillnad mot förr då jag bara blev irriterad.

Jag är född till att bära reklam. När jag kommer gående på gatan, händer det ofta att de människor jag möter instinktiv kastar en blick mot mina knän tack vare mitt sätt att gå. Vad sägs om att trycka texten ”Knäproblem? Kontakta Hkan! sjukgymnastik” på mina byxor? Snacka om produktplacering.

Min mentor sa till mig:
– Håkan, uppfyll andras behov så kommer du att lyckas med ditt företagande.

Det faktum att jag är CP-skadad, sjukgymnast och egen företagare skapar ett intresse kring mig och mitt företag. Detta är absolut till min fördel och gynnar företagets marknadsföring, men jag kommer inte att överleva om jag inte uppfyller mina kunders behov.
Ingen kund kommer någonsin att klappa mig på huvudet och spendera tusenlappar för att jag är duktigt trots min CP-skada, det fungerade bara när jag var sju år gammal och sålde dåligt blandad saft till min farmor.

Det har alltid varit mina behov som stått i centrum för både min familj och mig själv. Att se andras behov kan jag, ärligt talat, säga att jag inte har varit bra på med tanke på att mina alltid varit i fokus. Att byta fokus har inte varit lätt, men nödvändigt. Idag förstår jag innebörden av att se och uppfylla andras behov och har därmed skaffat mig en god chans att lyckas, inte bara med mitt företag utan även i privata relationer.

Så om du ledsnat på vardagens ekorrhjul, kanske eget företag är något för dig. Du får en ökad självinsikt och lär dig använda alla dina personliga egenskaper för bästa resultat. Det tidigare lite förutsägbara fredagsmyset kommer du att uppskatta mer än du någonsin trodde var möjligt. Du får definitivt lön för mödan.

Håkan Svensson
Driver företaget Hkan! Sjukgymnastik i Tierp
www.hkan.nu