Utvecklingsstörda förföljs och kallas mongo på internet
En mongolid bildtråd. Personerna som medverkar med kommentarerna och bilderna på forumet gillar verkligen konceptet. Här talar man om hur kul det är att ”gå ut på mongolidjakt” för att fånga bilder på ”mongosarna”.
På detta sätt kränks utvecklingsstörda på ett svenskt forum på internet. Några av inläggen kommenterar hur roliga ”de” är och ser ut, medan andra tydligt uttrycker sitt hat och menar att ”det luktar bajs” när de ser bilderna på utvecklingsstörda.
Enligt Aftonbladet kommer flera av bilderna och kommentarerna från människor i Skellefteå-trakten och Lars Zallin, informerare på FUB i Skellefteå är mycket upprörd.
– Det är för jävligt. Vi på FUB har inte tidigare märkt av liknande kränkningar på internet. Men det kan bli vanligt om man håller tyst och inte kommenterar det som skrivs på internet, säger han.
Personerna på forumet hetsar varandra till att springa ut med sina mobiler och digitalkameror och ta foton på utvecklingsstörda. Vissa personer antyder att de ska ta foton på grannar eller andra relativt närstående personer med utvecklingsstörning. Det skämtas även om att gud är trött på den ”vanliga” människan och har som plan att byta ut henne mot ”mongolider”.
Lars Zallin tycker att personerna som skriver på forumet har en konstig människosyn och är orolig över utvecklingen. Nu hoppas han att något görs för att få bort forumet från internet.
Dåligt skydd för kränkningar på internet
– Så fort du tar en bild på en person med digitalkamera eller mobilkamera och lägger ut den på internet, är det olagligt och ett brott mot personuppgiftslagen, säger John Forsberg, presstalesman för polisen i Västerbotten till Aftonbladet.
Men ett brott av denna typ ger en låg straffsats och då har inte polisen resurser för att utreda brottet. För att polisen ska ingripa krävs att förövarna kan dömas till minst sex månaders fängelse, något som inte är aktuellt i fallet med forumet. Ansvariga för forumet kan högst dömas till böter eller fängelse i sex månader, vilket resulterar i att fallet troligtvis aldrig kommer tas upp hos polisen.
Läs mer
I nummer 2/2007 av Föräldrakraft, som utkommer den 29 mars, kastar vi oss in i ungdomarnas internetvärld och tar reda på vad de verkligen gör på internet. Vi tar reda på vilka communities som gäller och vad en community egentligen är. Är de tillgängliga för alla? Och vad är e-mobbning? Social gemenskap kan vinnas på de digitala mötesplatserna, men föräldrar måste engagera sig så att barn inte råkar illa ut.