Våga vara pessimist

Det är dags att göra upp med optimismindustrin som vill få oss att bara tänka positivt – och skämmas om vi inte gör det. Det menar psykologen Mattias Lundberg och komikern Jan Bylund, som tillsammans skrivit boken ”Den lyckliga pessimisten”.

Vi pumpas ständigt med tidningsreportage, tv-inslag och blogginlägg som alla propagerar för samma sak. Du ska tänka positivt, skratta dig igenom livets svårigheter och alltid ge 110 procent.

– Vi vill slå tillbaka mot inspirationsindustrin. Tänk hur många gånger man får höra rådet att man alltid ska ge 110 procent. Men det finns faktiskt inga 110 procent. Vi vill ge en realistisk syn på verkligheten. Det är okej att tycka att saker är skit ibland, för det kan faktiskt inte vara hallontårta hela tiden, säger Mattias Lundberg.

Han är legitimerad psykolog och docent vid Umeå universitet. Boken har han skrivit tillsammans med komikern Jan Bylund och i april gästar de på mässan ”Leva & Fungera” med humorföreställningen som har samma namn. Föreställningen är ett utdrag ur en längre show som de turnerar med under våren.

– Det är en humoristisk föreställning där vi tar upp absurda exempel och visar på hur svårt och orealistiskt det är att ”leva i nuet” och ”ge 110 procent”. Vi måste helt enkelt acceptera att vi ibland mår dåligt. Med den inställningen blir det också lättare att förbereda sig för det som kan vara svårt i livet, säger Mattias Lundberg.

Inspiration till boken har författarna fått från bekanta från både arbets- och privatliv. En del från vänner som har barn med funktionsnedsättning, berättar Mattias Lundberg, som ofta får höra från andra hur de borde tänka.

– Och många är så trötta på att andra ska tala om för dem hur de ska må. Som förälder är det faktiskt okej att tycka att situationer är svåra och jobbiga ibland. Man måste tillåtas att sörja och samtidigt förbereda sig för en tuff period. Vi vill inte att man ska vara en ”sur-pessimist”, men att man tillåter sig sätta realistiska krav på sig själv och vardagen, säger han.

Med mycket humor vill Mattias Lundberg och Jan Bylund visa på det absurda med att alltid vara positiv. En viktig del av att må bättre är att sänka sina förväntningar.

– Självklart ska man ha mål i livet. Men om man sänker sina förväntningar något på sig själv, blir man heller inte besviken. Jag brukar säga att jag vaknar på morgonen, ser att min fru är kvar och känner mig nöjd, säger Mattias Lundberg och skrattar.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *