Vägrade hjälpmedel, lärde sig leva utan rullstolen

Jonas trotsade cp-skadan och gjorde allt hans kompisar gjorde. Ibland gick det till överdrift och hans kropp fick ta stryk. Men idag är han tacksam. Stödet från familjen och omgivningen har gjort honom till en självständig man – som går på sina två ben, trots att läkarna dömde honom till ett liv i rullstol. Nu debuterar han som författare med den självutlämnande och humoristiska boken om sig själv – ”Grabben i kuvösen bredvid”.

– Jag känner mig väldigt nöjd. Jag hade aldrig skrivit tidigare. Men jag påbörjade det och sedan kunde jag inte sluta, det var ju så kul att skriva! säger Jonas Helgesson.

Boken är en självbiografi om hans kamp mot cp-skadan. Som nyfödd råkade han ut för syrebrist och tillbringade sin första tid i livet i kuvösen på sjukhuset, därav det fyndiga namnet på boken. Med värme, humor och inspirationsprittande energi guidar Jonas Helgesson oss genom hans liv. Han bestämde sig för att han skulle göra som alla andra, vägrade de tråkiga hjälpmedlen och lärde sig leva utan hjälp från andra.

”Det verkade ohyggligt ouppnåeligt för mig vid den här tiden – en ren utopi. Jag tänkte nämligen att jag en dag skulle vara så frisk att folk skulle undra om jag överhuvudtaget någonsin hade varit cp-skadad: ’Nä, du måste tala om ditt förra liv…’”

Jonas Helgesson har alltid tänjt på sina gränser.

Så lyder budskapet i hela boken. Jonas vill med sin bok visa att alla kan bli mycket bättre än de är. För honom har det alltid varit viktigt att tänja på gränserna. Hans föräldrar hade stor del i detta, då de alltid såg honom som Jonas och inte Jonas med cp-skadan. Jonas skulle minsann göra allt som hans syskon gjorde.

Bland annat berättar han i boken om den gången hela familjen åkte till fjällen för att åka skidor. Jonas satt i rullstol, men skulle absolut ut i backen på ett par vanliga slalomskidor – livsfarligt.
”Jag minns än idag känslan när jag började svischa nerför backen i omänsklig hastighet. Fokuserad till max försökte jag hålla min kropp i schack, men jag höll på att svimma av rädsla. Att bromsa var dösvårt för mig, och att svänga likaså. Jag gjorde många besök i skogen och blev vän med snön på nära håll. Men till slut, efter många trillningar och volter, kom jag ner – helt levande, faktiskt”

”Grabben i kuvösen bredvid”
Författare: Jonas Helgesson
Förlag: Libris Förlag
Pris: 139:-

Jonas Helgessons hemsida: www.vinnailivet.nu

Läs hela intervjun med Jonas Helgesson i nummer 2 2007 av Föräldrakraft, som utkommer den 29 mars.