”Vi behandlas som uttjänta kylskåp”

Debatten om rätten att själv få bestämma över sitt liv tar nya former. Gamla uttjänta kylskåp väntas ”invadera” Göteborg under natten till fredag. Bakom kampanjen står GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Ett 30-tal kylskåp får göra en sista insats, före transport till återvinning, genom att placeras ut i området runt Stora Teatern.
Kylskåpen anländer i en lastbil med texten ”Independence day” som också kommer att åka runt i Göteborg och spela upp ”dystopiska undergångsljud”.

Även kylskåpen kommer att vara störande, inte bara för att de är gamla och miljöstörande utan även för aggressiva slagord som målats på dem.

– Vi blir ofta behandlade som något uttjänt, oönskat och miljöfarligt, något som borde gömmas undan. Därför vill vi skapa debatt kring särbehandling av människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Det här är ett sätt, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

– Många människor med funktionsnedsättningar känner sig ovälkomna i sin egen stad, som främmande och otympliga objekt.  Det finns fördomar om att funktionsnedsatta har mindre förväntningar på livet och har mindre intresse att ta plats i det offentliga rummet. Vi är trötta på det, säger Westgerd.

GIL har tidigare skapat debatt och väckt upprörda känslor genom bland annat CP-dockan och uthängning av krogar som har bristande tillgänglighet.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *