”Vi vill ha riktiga jobb”

I en artikel på DN debatt idag skriver fyra programledare från Mifforadio och Miffo-tv talkshow om hur viktigt det är för självkänslan att ha ett riktigt jobb.

De säger att ett riktigt jobb innebär att man blir man tagen på allvar och vågar säga vad man tänker, att man mår bättre och får bättre självkänsla.

Att däremot bara ha en daglig verksamhet att gå till handlar mer om att komma ut och umgås.
– Det är kul men man får inte göra något som betyder något på riktigt. 

Satsningarna på att man genom praktik ska få ett riktigt jobb så småningom, fungerar inte i verkligheten, menar artikelförfattarna.

De värjer sig också mot att folk tycker synd om dem och behandlar dem som barn.
– Folk låter oss inte vara vuxna. Ge oss vettiga saker att göra och slösa inte bort det vi kan.

Alla människor, oavsett funktionsnedsättning, kan göra bra saker som har betydelse och inte är påhittade, det är de övertygade om. Och att göra saker på ett annorlunda sätt kan vara bra.

De har själva saknat yrkesarbetande förebilder och vill nu vara det för andra som tror att de inte kan få ett jobb på grund av sin utvecklingsstörning.

– Vi vill vara som alla andra. På ett vanligt sätt. Vi är lite annorlunda, men vi är mer lika än olika. Låt oss prova på riktiga jobb, inte bara daglig verksamhet.

Artikelförfattarna heter Sophia Bergman, Claes-Erik Sivre, Balint Marton och Nancy Delic. Miffo-tv talkshow sänds i SVT2 från och med 28 augusti och Mifforadio sänds varje söndag i P4.