”Vinsten är dubbel”

Sonen är 15 år gammal och går sista högstadieåret på Svedenskolan i Solna. Eftersom han har Aspergers syndrom och ADHD går han i en klass som är inriktad på dessa funktionsnedsättningar.

Samma företag, Utvecklings­pedagogik AB, står bakom både Svedenskolan och Rudebackens kollo. På Rudebacken har sonen även korttidsvistelse en helg varje månad. Och det har många fördelar, menar mamma Ann-Sofie. På kollo får sonen ett rikare socialt umgänge. Där träffar han både tidigare skolkamrater och helt andra ungdomar, samtidigt som han känner igen rutinerna från skolan.
– Det är en viktig fördel med tanke på funktionsnedsättningen att man känner igen reglerna, personalen och miljön. Det har varit ett starkt önskemål från oss föräldrar på Svedenskolan att det även ska finns helgverksamhet.

Betyder mycket
De elva dagarna på sommarkollo betyder mycket för sonens utveckling.
– Så länge han går i skola har han alla sina rutiner, men ett skollov kan vara väldigt jobbigt eftersom han då inte riktigt vet vad han ska göra. På kollo blir det annorlunda, eftersom han kommer iväg från hemmet och får större möjlighet att träna sig att bli självständig än när mamma eller pappa är med, säger Ann-Sofie.
– Annars måste vi alltid vara med för att se till att det fungerar. Han kan inte träffa kompisar lika enkelt som andra 15-åringar och han har inte alls lika lätt med fritidsaktiviteter som vår elvaåriga dotter. Det är så mycket som vi föräldrar måste styra upp.
– Hemma är det enkelt för honom att luta sig mot mamma och pappa, men i långa loppet är det inte så roligt för en 15-åring att inte själv kunna ordna med biobesök till exempel.

På kollo är det annorlunda
På kollo blir det annorlunda eftersom det är andra vuxna som är med och flera andra ungdomar deltar.
– Även här hemma tränar vi mycket på att öka självständigheten, men kollo är en viktig del av det hela, säger Ann-Sofie.
Även packlistor och andra kolloförberedelser hjälper till att utveckla.
– När vi hämtar hem honom från kollo märker vi också att han har ordning på sakerna och han är lugn och harmonisk. Jag tror det beror på att han får ett avbrott i tillvaron, att det är skönt att komma bort och få ett socialt umgänge med jämnåriga, säger hon.
På kollot har man hittat den där rätta balansen mellan utmaningar och struktur som ger trygghet.
Ungdomarna får själva styra över programmet, men kollot är noga med att göra en struktur som passar även för den som har problem med tidsuppfattning och planering.
– Min son gillar fiske och annat friluftsliv och det blir mycket sådant på Rubebacken. De är ute och fiskar, går i skogen och sedan blir det allt möjligt från loppmarknad till äventyrsbad. De brukar också ta båten till Åland en dag, berättar Ann-Sofie.
Kollot blir ett värdefullt avbrott även för föräldrar och lillasyster.
– Det är en enorm avlastning  för oss som föräldrar eftersom det sliter på oss alla att leva med funktionsnedsättningen dygnet runt. Under kollot kan mamma och pappa ägna sig fullt ut åt lillasyster, som annars får stå tillbaka så mycket för sin storebrors funktionsnedsättning.
– Kollot är främst för sonen men vinsten är dubbel eftersom det betyder så mycket för oss andra också, säger Ann-Sofie.

Tidigt ute med ansökan
Redan i början av december skickade Ann-Sofie ansökan om 2011 års sommarkollo på Rudebacken, där sonen redan deltagit fyra tidigare år. De har varit så nöjda med detta kollo att något annat aldrig har varit aktuellt.
Trots att sonen omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har det dock inte varit självklart att kommunen har godkänt ansökan. Häromåret blev det avslag med motiveringen att Stockholms stads egna kollon skulle utnyttjas.
– Vi överklagade till länsrätten, berättar Ann-Sofie. Det som avgjorde det till vår fördel var att stadens egna kollon redan var fullbokade.
Nu hoppas Ann-Sofie att risken för avslag ska vara mindre. Eftersom familjen bor inom Stockholms stad kan man nu även hänvisa till LOV, lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg. Den lagen innebär att man som kommuninnevånare själv kan välja anordnare. Bara ett fåtal kommuner har hittills infört LOV, men Stockholms stad är en av dem.
– Jag hoppas att det gör det lättare att få igenom vårt val av Rudebackens kollo, men man vågar aldrig ta något för givet. Vi är i alla fall ute i god tid, säger Ann-Sofie.