Zebastian Modin inte nominerad

Jurymedlemmarnas avhopp fick inte Svenska Idrottsakademins styrelse att ändra sig. Juryn vill inte jämföra prestationer av idrottare med funktionsnedsättning med prestationer av fullt friska.

– Vi vill kunna nominera fritt till alla kategorier, men vi har inte fått någon förklaring från akademin, säger Hans Säfström, sportchef på Svenska handikappidrottsförbundet, SHIF, som ville att skidåkaren Zebastian Modin skulle nomineras i kategorin Årets nykomling. Men akademin godtog inte förslaget.

– Zebastian hör inte till den kategorin och därför har vi inte beaktat den, säger Stephan Rimér på Svenska Idrottsgalan.

Det finns ett förslag från SHIF att jämföra alla prestationer. Hur ställer ni er till det?
– Det är en förfrågan som vi ska ta ställning till. I dagsläget är vi inte av den åsikten. Vi tycker att ”funktionshinderidrotten” har en plats på galan och att de prestationerna är värda att lyftas fram, säger Stephan Rimér.

Stephan Rimér hävdar att idrottare med funktionsnedsättningar skulle riskera att inte synas på galan om arrangören tog bort priset Årets idrottare med funktionsnedsättning.
– Som det är nu lyfter vi garanterat fram fyra personer inom det området, säger Stephan Rimér.

Varför kan man inte behålla priset Årets idrottare med funktionsnedsättning, men ändå öppna för att alla prestationer jämförs?
– De priser vi har i galan ska vara ”top shit”. Vi upplever att om vi öppnar de andra kategorierna så riskerar ”funktionshinderpriset” att bli ett tröstpris. Vi vill att priset ska ha samma status som andra priser, vi vill ge det högsta möjliga status, säger Stephan Rimér.

Enligt Stephan Rimér har det dock hänt mycket inom handikappidrotten under senare år.
– Vi kommer allt närmare den dagen när det här priset läggs ned, och de övriga priserna öppnas. Hur långt det är dit kan jag inte yttra mig om. Vi ska ta ställning till SHIF:s förslag efter den här galan, säger Stephan Rimér på Svenska Idrottsgalan.