11 tips på appar för struktur i vardagen

Det finns massor av appar för att få mer struktur på vardagen. Föräldrakraft har valt ut elva appar för dig som behöver mer ordning och reda.

Få bättre kontroll

Hatar du också papper som driver runt hemma och sedan gömmer sig just när du behöver dem?

Om du vill ha bättre kontroll på dem är appen Evernote ovärderlig. I vår familj har vi utarbetat en enkel trestegsformel som håller pappershögarna nere till ett minimum: Skriv upp det, fota det, släng det.

Låt mig ge några exempel på vad som händer när ett nytt papper ligger på köksbordet:

• Bokade tider, som läkartider, jobbtider eller något möte, skrivs direkt upp i mobilkalendern, och själva papperet fotas och läggs in i appen Evernote.

Eftersom Evernote tolkar text direkt från foton är det inte så noga att skriva rubriker eller taggar. Sökfunktionen i appen brukar hitta det mesta bara Evernotes servrar får någon dag på sig.

• Papper om saker som behöver åtgärdas men inte en viss dag, skriver vi upp i vår att-göra-lista i appen Workflowy. Originalpapperet kastas – om det inte är någon sorts kontrakt eller liknande som måste sparas i pappersform. Skulle det vara fallet åker det in i en pärm för viktiga papper, som står nära till hands.

• Information som bara behöver sparas, men inte betyder att vi måste göra något, åker in i Evernote direkt, och originalpapperet kastas. Det gäller till exempel barnens klasslistor och öppettiderna för badhuset.

Låter det krångligt? Börja i liten skala med att lägga in sånt som bara behöver sparas. Efter hand som du blir mer van går det lätt att börja lägga in tider och saker att göra.

Tricket är förstås att ta tag i ett papper på en gång när man ser det. Med både kalender, att-göra-lista och kamera i mobilen blir det snart en vana.

Mobilen är också perfekt för påminnelser. Med den inbyggda klockan kan du ställa larm som du måste stänga av innan de ger sig, medan ett larm från din kalender bara plingar eller surrar till.

Påminnelse­appar kan öppna fönster, läsa upp meddelanden eller skicka sms till någon när du tar din  medicin.

Det finns till och med väckarklockor som är specialiserade på att få dig att vakna; du kan inte stänga av larmet förrän du löst olika uppgifter, scannat bilder du har runt om i lägenheten eller svarat på frågor, allt för att se till att du verkligen är vid medvetande.

Det går nästan inte att prata om appar för vardagsstruktur utan att nämna HomeRoutines, en app som bygger på det populära FlyLady-konceptet.

Du lägger in din morgon- och kvällsrutin för att verkligen komma ihåg det som du borde göra varje dag, och appen kan påminna dig när det är dags att titta på rutinerna.

HomeRoutines har också en färdig plan för hur du sköter ditt hem. Genom att dela upp hemmet i olika zoner vet du alltid vad du ska göra, och vad det inte är dags för än. Perfekt för dig som bara blir överväldigad och inte ens vet var du ska börja nånstans när hushållsarbete kommer på tal.

EVERNOTE

"

Spara viktiga papper

För: Android, iOS, Windows phone, dator mfl

Pris: Gratis

Länk: evernote.com

Brukar du tappa bort viktiga papper som läkartider, jobbscheman eller kurslistor? Med Evernote kan du fotografera dem så att de inte kommer bort. Du kan också spara text, länkar, websidor och mycket mer.

Evernote synkas via nätet så att du kan se allt du lagt in både från mobilen, surfplattan och datorn. Du kan till och med söka efter ord i foton du lagt in.

GENTLE ALARM

"

Fullspäckad väckarklocka

För: Android

Pris: ca 20 kr

Länk: mini.nu/gentle-alarm-android

Gentle Alarm är väckarklockan som har allt – och lite till. Ställ in när du vill vakna, välj  mellan olika typer av snooze, mattetal att lösa för att stänga av klockan, ljud­volym, sömnloggning och en massa annat.

När larmet ringer kan det börja lågt för att sedan rocka loss ordentligt om du inte reagerar. För iOS finns appen FreakyAlarm.

CARROT TO DO

Bild.

Gör det du ska, annars…!

För: iOS

Pris: ca 20 kr

Länk: meetcarrot.com

Carrot är en artificiell intelligens som mutar, hotar och försöker tvinga dig att göra klart sakerna på din att-göra-lista. Avslutade sysslor ger poäng och låser upp nya nivåer.

Oavslutade sysslor gör Carrot på dåligt humör. Och du vill inte göra Carrot på dåligt humör! För dig som gillar skruvad och mörk humor på engelska.

COFFITIVITY

"

Uppiggande bakgrundsljud

För: Android, iOS, MacOS

Pris: Gratis

Länk: coffitivity.com

Får du energi av att jobba på ett kafé eller i kontorslandskap, men tappar farten av bakgrundsmusik eller tystnad? Då är Coffitivity appen för dig! Plugga i hörlurarna och njut av sorlet av män­niskor som pratar, äter och skrattar. En annorlunda variant på de klassiska apparna med bakgrundsljud.

HOMEROUTINES

"

Hushållssysslor möter dagliga rutiner

För: iOS

Pris: ca 40 kr

Länk: homeroutines.com

En app för att lägga in rutinuppgifter och att-göra-påminnelser utan att fylla kalendern. Synkar med ett gratis användarkonto på internet. Hur ofta ska du städa badrummet? Vilka dagar ska du packa gymkläder? När är det dags att handla?

HomeRoutine påminner dig på ett diskret och trevligt sätt. För Android finns till exempel apparna FlyHelper och Chore Checklist med samma syfte.

CLEAR+ TASKS & TO-DO LIST

"

Avskalat med gester

För: iOS, MacOS

Pris: ca 40 kr

Länk: realmacsoftware.com/clear

När Clear släpptes satte den en ny standard för att-göra-listor. Det finns inga menyer eller knappar, utan appen bygger helt på gester. Dra isär två uppgifter för att skapa plats för en ny rad, stryk över det som är klart osv.

Din lista med uppgifter har starkare färg högst upp för att visa vad som är viktigast. Det avskalade gränssnittet gör det enkelt att fokusera. För både Android och Windows Phone finns snarlika kopior.

DAILY ROUTINE

"

Rutiner och kalender i ett

För: iOS, Androidapp på väg

Pris: ca 15 kr

Länk: dailyroutineapp.com

I Daily Routine syns dina dagliga göromål tillsammans med kalenderhändelser i ett visuellt gränssnitt med staplar för tiden. Skapa sysslor och rutiner, till exempel vad som ska göras på morgonen. Välj ikon och färg.

Tala om vilka datum rutinen ska visas. Appen kan larma när det är dags för en syssla, eller vara tyst. Kommer snart även till Android. Daily Routine tar lite tid att komma igång med men är överskådlig och tydlig när man lärt sig den.

WORKFLOWY

"

Listor, listor, listor

För: Android, iOS, webläsare

Pris: Gratis – ca 10 kr

Länk: workflowy.com

Workflowy är en gratis webtjänst för listor och anteckningar. Det som gör Workflowy unikt är att varje lista kan innehålla underlistor, som i sin tur kan ha underlistor och så fortsätter det. Varje listrad kan dessutom innehålla anteckningar. Det är enkelt att zooma in så att du bara ser listan du håller på med just nu, och det hjälper dig att behålla fokus, samtidigt som appen har bra möjligheter till överblick.

MEDISAFE

"

Påminner om medicinen

För: Android, iOS

Pris: Gratis

Länk: medisafeproject.com

I MediSafe kan du lägga in medicinpåminnelser både för dig själv och för andra. Appen är visuell med tabletter, kapslar och liknande som ligger i en medicindosa. Om du glömmer att ta din medicin kan ett meddelande skickas till någon annan som har appen.

MediSafe noterar tiden  när du tagit din medicin eller hoppat över den. Funktionen för flera användare i samma mobil är praktisk för familjer.

MEMORY TRAINER

"

Träna arbetsminnet

För: Android

Pris: Gratis

Länk: urbian.biz/apps.html

Ett bättre arbetsminne kan underlätta för dig som har svårt att fokusera. Memory Trainer är en av de mest uppskattade apparna för minnesträning på Android. Din uppgift är att komma ihåg och placera ut figurer i olika rutor. Memory Trainer innehåller liknande övningar som de som används i professionella minnesträningsprogram.

IT’S DONE

"

Låste du dörren?

För: Android, iOS

Pris: ca 20 kr

Länk: itsdoneapp.com

Brukar du glömma om du har stängt av spisen eller låst dörren? It’s Done är en sorts omvänd att-
göra-lista. Kryssa för saker som du vet att du är klar med, som att ta medicin eller vattna blommorna, så slipper du fundera på om det blev gjort.

Du kan också ställa in påminnelser, återkommande händelser med mera. Appen kan skicka ett meddelande till någon annan när du bockar av en uppgift, eller tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *