5 tips inför köp av bil

I Föräldrakrafts tema om Bilstöd i nummer 3, 2010 presenterade vi följande fem tips inför köp av bil.

1. Vägverkets proffs hjälper dig. Köp inte bil förrän du varit i kontakt med någon av Vägverkets trafik­inspektörer. Att hjälpa dig med val av bil är deras jobb. Det kan till exempel vara så att den anpassning du behöver göra inte är möjlig i just den bil du tänkt köpa. En robot som lyfter in din rullstol i bilen går till exempel bara att montera i stora bilar.

2. Bilen ska hålla länge. Bilstödet varar  i nio år, din bil bör alltså inte vara för gammal, eller gått för långt, när du köper den. Vägverket brukar rekommendera att den inte ska vara äldre än tre år och inte gått mer än 6 000 mil.

3. Korta eller långa sträckor. Det är viktigt att tänka på hur du kommer att använda bilen. Åker du mest korta sträckor kan det vara enklare att ha en rullstolsplats där barnet sitter kvar i rullstolen. Åker du mest långa sträckor kan ett specialanpassat bilsäte vara att föredra.

4. Mobilitestscenter kan ge råd. Mobilitetscenter ligger i Göteborg och drivs av RTP, NHR, DHR och RBU. Dit kan vem som helst vända sig med sina frågor om bilanpassning. Har du inte möjlighet att besöka Mobilitetscenter kan du ringa eller mejla. Läs mer på www.mobilitetscenter.se

5. Ekonomi. En sak är kostnaden för att anskaffa en bil, en annan sak är kostnaden för att äga och bruka bilen. Gör en noggrann kalkyl där du även tar med kostnader för service, bränsle och försäkring.