Bertil Hult i stor intervju om kampen för att lära sig läsa och skriva

Årets första Föräldrakraft är på väg ut till läsarna! I detta nummer möter du kronprinsessan Victoria, EF-grundaren Bertil Hult, rallycrossmästaren Mats Öhman, TV-stjärnan Linda Hammar och många andra kända och okända.

Föräldrakraft nr 1, 2008 kartlägger även öppenheten inom privata vårdföretag. Har personalen munkavle eller får man berätta om missförhållanden lika öppet som anställda inom offentlig sektor? Dessutom har vi ett stort tema om bilstöd och bilanpassningar. Vidare – en guide om juridisk hjälp och reportage om ett livaktigt nätverk för mor- och farföräldrar till barn med funktionshinder.

Några exempel ur innehållet:

Makten över vården. Privata företag ska ge patienter och anhöriga makten över vården. Men hur fritt blir valet om personal beläggs med munkavle och missförhållanden hemligstämplas? Föräldrakraft har kartlagt hur privata vårdföretag ser på personalens möjligheter att öppet kritisera brister.

De pratar om sina barnbarn. Vad skönt att slippa vara ensam med funderingarna! Flera gånger varje år träffas ett gäng med far- och morföräldrar för att prata om sina barnbarn. ”Oron surrar i mitt huvud hela tiden men det förstår inte min son”, säger en av deltagarna. ”Men genom att prata får man stöd.” Häng med till en träff med nätverket för mor- och farföräldrar.

”Du har rätt till avlösning” Föräldrakrafts jurister svarar på läsarfrågor. Kan kommunen verkligen begränsa rätten till avlösning? Är det okej att ena barnet får mer gåvor än det andra?

Special: bilar & anpassningar. Flera föräldrar är besvikna och upprörda efter att  reglerna ändrades för bilstöd och all hantering av bilstödsärenden samlades vid Förskringskassan i Västervik inför årsskiftet 2006-2007. Föräldrar som har väntat sedan i våras på beslut hör av sig till oss, säger Rickard Undevik på Hedemora anpassning. Läs om detta och mycket annat på våra specialsidor om bilstöd och bilanpassningar.

Intervju med kronprinsessan Victoria. En stark vilja har gjort det möjligt för kronprinsessan Victoria att klara sina studier trots stora läs- och skrivsvårigheter. ”Om man inte har en järnvilja och mycket jäklar anamma så ger man upp”, säger hon i vår intervju. Men hon har också fått bra hjälp med att övervinna svårigheterna. ”Mamma hade tidigt ögonen på det.”

Idrott. Rallycrossmästaren som anser att allt går att anpassa om viljan finns.

Reportage. De dansade hela vägen till Polen

I hetluften. Linda Hammar intervjuas inför nypremiären för I en annan del av Köping.