Besviken över DO-beslut: ”Lagen är värdelös”

Lars-Göran Wadén är djup besviken. Han fick nobben av DO, trots att myndigheten i princip höll med om att han diskriminerats.
– Alla dessa undantag gör att nya lagen i de flesta fall är värdelös, säger han.

HejaOlika skrev igår om att DO lagt ned anmälan mot bussbolaget X-trafik i Gävle, eftersom bolaget lovat bättring.
En anmälan som lämnats in av en av landets främsta tillgänglighetsexperter som dessutom är styrelseledamot i DHR.
Nu har vi frågat Lars-Göran Wadén om hur han ser på beslutet.

Hur uppfattar du beslutet att lägga ned anmälan?
– Jag tolkar det som att DO menar att bussbolaget brutit mot lagen som betraktar otillgänglighet som diskriminering. Men eftersom risken är liten att bussbolaget kommer att bryta mot lagen igen så väljer DO att lägga ner ärendet efter nästan ett års utredning.
– Betyder det att jag skulle gå fri från att bestraffas för ett bankrån om det bara kan bevisas att risken är liten att jag inte skulle göra ett bankrån igen. Jämförelsen är kanske skruvad men du förstår säkert vad jag menar.

– DO motiverar också sitt beslut med att jag troligtvis inte har tillräcklig ”varaktighet” med bussbolaget. Jag har helt enkelt inte åkt tillräckligt mycket buss för att kunna hävda mig diskriminerad den gången jag ställs inför en chaufför som inte har utbildning på trappliften.

– När tidningen Arbetarbladet frågade DO hur mycket buss jag borde ha åkt för att uppfylla ”varaktighet” kunde inte DO svara på det eftersom lagen ju är ny och aldrig testats. Snacka om moment 22. Här hade ju DO haft chansen att testa skälighetsbedömningen varaktighet. Här hade DO haft chansen att överhuvudtaget testa den nya lagen. Men DO väljer att avstå.

– Jag tycker det känns lite som ”lotteri” och undrar hur rättssäkert det här med civilrättsliga mål, med hjälp av DO, egentligen är. DO konstaterar mer eller mindre att jag blivit diskriminerad, men väljer ändå att inte driva ärendet vidare. Märkligt.

Kommer du att driva frågan vidare på något sätt?
– Jag har inte bestämt mig än. Jag är däremot grymt sugen på att ställa mig vid busshållplatsen, vänta på bussen och försöka åka igen, så får vi se om chauffören har utbildning denna gång.

Hur tycker du att nya lagen har fungerat?
– Alla dessa undantag och skälighetsbedömningar gör att den nya lagen, i de flesta fall, är värdelös. Jag har ändå varit en av få som haft ett hopp och pratat om att, trots alla undantag och skälighetsbedömningar, finns möjligheter.
– Jag har vid flera tillfället pratat om att jag trots allt tror att lagen kan användas i alla fall i tre områden – kollektivtrafikfrågor, arbetsmarknadsfrågor och utbildningsfrågor. Men efter DO:s svar på min buss-anmälan har mitt hopp om att lagen trots allt kan användas i vissa fall, fått sig en rejäl törn.

Har du fler anmälningar som är aktuella?
– Min anmälan mot Almedalen är ju nerlagd sedan tidigare, med motiveringen att jag inte kan anmäla Region Gotland utan måste anmäla respektive verksamhetsutövare. Det betyder alltså att jag får lämna in 1 000 anmälningar ifall jag ställs inför 1 000 seminarier som är otillgängliga i Almedalen.
– Min anmälan mot SJ utreds fortfarande. För några månader sedan fick jag ta del av SJ:s svar på DO:s frågor. Jag har fått bemöta SJ-juristens rapport som försvarade SJ:s agerande. Efter att jag skickat in mitt bemötande har jag inte hört något, så vi får se hur det blir med detta.

 

LÄS MER:

Bussbolaget lovade bättring – då är DO nöjd

Hans stoppade bussresa utreds av DO