Bolibompa satsar på barn med funktionsnedsättningar

Nu ska fler få stå i rampljuset. Barn med funktionsnedsättningar får en unik chans att medverka i TV. Barnprogrammet Bolibompa tar hjälp av Funkisbyrån att hitta barn, 4-9 år gamla, som kan vara gäster i studion.
– Det här är jätteroligt. Att fler barn med funktionsnedsättningar syns i Bolibompa är ett viktigt steg på vägen, säger Kerstin Sellin på föreningen JAG som driver Funkisbyrån.

– Vi har under flera år försökt påverka SVT och har också varit ganska kritiska, bland annat på grund av de tidigare uttryckt att bara personer som kan ”prata för sig själv” ska få lov att synas i rutan.  Att vi nu får hjälpa just Bolibompa med casting är väldigt positivt – det kan bidra till att de som växer upp får rätt saker med sig från början, säger Kerstin Sellin.

Vilken betydelse tror du att det kan få att barn med funktionsnedsättningar medverkar i Bolibompa?
– Bolibompa är ju populärt både bland barn och vuxna och har hög trovärdighet vilket är viktigt när det gäller att förändra attityder. Om barn med funktionsnedsättningar får vara med på samma villkor som andra barn, hoppas vi så klart att det ska leda till ökad förståelse för att ”barn är barn”. Att man i första hand är syskon, kompis eller barnbarn.

Tror du att det finns många barn med funktionsnedsättningar som vill vara med, när ni anordnar casting den 1 februari?
– Ja!

Har du några tips till barn och föräldrar som funderar på att anmäla sig till castingen?
– Att föräldrarna berättar för barnet att det är många som vill vara med och att alla inte får plats, men att det inte har att göra med om man är bra eller inte!
 – Det är också bra om barnet får hjälp att förbereda sig lite hur man ska kommunicera, till exempel om man använder ett tekniskt hjälpmedel eller ett mänskligt i form av en personlig assistent.

Tror du att det är några speciella kunskaper eller egenskaper som du tror att Bolibompa är extra intresserat av?
– Det viktigaste är att man själv tycker att det är kul att vara med och att man tycker om att vara i rampljuset.

Har ni många barn och unga engagerade inom Funkisbyrån?
– Vi har omkring 250 modeller i registret, varav knappt en fjärdedel är barn. Ju mer känd Funkisbyrån blir, desto fler uppdrag kommer det. Ett exempel på ett tidigare uppdrag är annonsen med Ella [helsidesannons för Täby Centrum före jul].