Dags för lokalpolitiker att debattera tillgänglighet

Lagom till slutspurten inför valet startar företaget Humana en tillgänglighetsturné med lokala politiska debatter. I sju olika kommuner sätter man strålkastarljuset på lokala hinder för tillgänglighet. På tisdagen denna vecka är det premiär i Östersund.

Bakgrunden är att många assistansberättigade, i samband med Assistansias årliga kundundersökningar, har klagat över brister i tillgängligheten till lokaler och butiker. Många har också varit missnöja med kollektivtrafikens tillgänglighet.

{loadposition incontent}Missnöjet bland kunderna ledde till att Assistansias moderbolag Humana tog fram en ”tillgänglighetsbarometer” som blev offentlig tidigare i år.

Mer än 200 kommuner granskades i samarbete med organisationerna RBU och NHR.

– 2010 är året när Sverige ska vara tillgängligt. Humanas Tillgänglighetsbarometer visade att så inte är fallet. Vi ger oss därför ut på turné för att slå ett slag för tillgängligheten i det offentliga Sverige, skriver Humana på sin webbsida.

Efter premiären i Östersund den 31 augusti rullar turnén vidare med debatter i Norrköping, Göteborg, Örebro, Falköping, Helsingborg och slutligen Sundbyberg den 11 september.

Förutom debatt anordnas en tillgänglighetsbana där alla intresserade får prova att ta sig fram med rullstol.
Mer om turnén finns på http://www.humana.se/tillganglighet2010