Daniel blev själv arbetsledare

När Daniel tog över makten över sin assistans fick han äntligen möjlighet bestämma själv över sitt liv och ha assistenter som han känner sig trygg med. Nu är det aldrig några problem att dra på hockey en lördag – och Daniel missar inte längre några arbetspass på matbutiken.

Daniel Duvemo är 24 år och bor tillsammans med sin familj i Helgum, två mil utanför Sollefteå.

– Fram till för någon månad sen hade jag assistans via kommunen. För mig fungerade det aldrig särskilt bra, det saknades vikarier och jag fick under långa perioder vara utan assistent på grund av väldigt dåliga rekryteringar.

Nu får jag äntligen bestämma själv hur jag vill ha det, berättar Daniel Duvemo.

När Daniel inte jobbar gillar han att hänga med vänner och gå på promenader med familjens tre labradorer – Hedda, Diesel och Ester.

– Mina intressen är musik, film och sport. Framför allt hockey, mitt favoritlag är Brynäs. En riktigt bra helg tillbringar jag gärna med vänner, vi lyssnar på musik, spelar eller går på hockey och tar en öl eller två, säger Daniel.

Han berättar att han gillar i stort sett all musik, men att favoritbandet är ett lokalt band som heter Corpse Pine. Under veckodagarna jobbar Daniel deltid på en matbutik och är beroende av sin assistans för att kunna gå till jobbet.

– Avsaknaden av vikarier tidigare gjorde att jag blev strandsatt hemma och missade arbetsdagar. Men idag är jag själv arbetsledare för mina assistenter, säger Daniel.

När vi gör intervjun har Daniel varit arbetsledare i två månader och är än så länge väldigt nöjd med sin nya situation.

– Jag har inte hunnit stöta på några svårigheter än. Men jag är inte konflikträdd och säger ifrån om jag tycker något är fel, säger han.

Han tröttnade till slut på assistansen från kommunen, som inte fungerade för honom, och började för sex månader sen leta efter alternativ.

– Efter att ha granskat olika assistansbolag valde jag att kontakta Stil, då deras upplägg kändes rätt för mig. Jag visste att jag ville ha stort inflytande över min assistans. Det bästa är att jag nu får bestämma hur min assistans ska se ut och att jag själv bestämmer vilka jag ska anställa, säger Daniel.

Något han tidigare saknade var att hans assistenter inte fick vidareutbilda sig.

– Nu kan jag erbjuda mina assistenter bra utbildningar, vi har redan hunnit med två stycken, Bengt Elméns kurs ”Assistans med glans” och nu senast en utbildning i första hjälpen, HLR och brandskydd, säger Daniel.

Han understryker också den stora fördelen med att lägga schema själv så att han får assistansen precis när det passar honom, samt att han känner sig tryggare med assistenter som han valt själv.

– Prio ett för mig är personkemi, det andra kan man lära sig. Det är riktigt givande att vara arbetsledare, jag känner mig sedd och blir behandlad som en vuxen som kan fatta egna beslut, säger Daniel.

Hans mamma Carola Duvemo Mahlberg fungerar som medarbetsledare och finns där om det dyker upp några svårigheter.

– Jag har ju bara varit arbetsledare i två månader. Men hon hjälper mig med bland annat telefonsamtal och kontakt med myndigheter, berättar Daniel.

Daniel trivs mycket bättre med assistenter han själv fått anställa. Assistenten Lucas är en av de som Daniel rekryterat.
Daniel trivs mycket bättre med assistenter han själv fått anställa. Assistenten Lucas är en av de som Daniel rekryterat.

Trots att han är ganska ny som arbetsledare, är han helt övertygad om att det här var rätt beslut för honom.

– Nu har jag till exempel möjlighet att arbeta när det passar mig och jag slipper vara borta från arbetet på grund av vikariebrist, säger Daniel.

Han tycker att alla borde fundera lite extra på hur man vill ha sin assistans och vem som ska utföra den.

– Mitt tips är: sök på nätet och välj det som känns bäst för just DIG. Vi är alla olika och har olika krav, säger han.


 class=

DANIEL DUVEMO

Ålder: 24 år.

Bor: Helgum.

Familj: Mamma Carola, pappa Tommie, syskonen Emilié, Manne och Malwina.

Arbete: Matbutik.

Livsmotto: Njut av varje dag.

Okänd talang: Är en hejare på att memorera låttexter.