David Lega dyker upp i Riksdagen

David Lega tar plats i Riksdagen efter nästa val.
Igår utsågs han till förstanamn på Kristdemokraternas Göteborgslista, vilket innebär att han med största sannolikhet blir invald.

Troligen blir David Lega dessutom den allra första riksdagsledamoten någonsin i rullstol (vad vi på redaktionen känner till).

– Det är jättestort att jag valdes till förstanamn, säger David Lega till Föräldrakraft. Det är en markering att vi som parti tänker nytt och vill tilltala nya väljare.

David Legas Topp 3 politiska frågor:

Utökat föräldrastöd. Föräldrar spelar en otroligt viktig roll för att skapa ett gott samhälle. Om vi kan erbjuda stöd till föräldrarna är jag övertygad om att vi kommer få tryggare barn och familjer, och därmed också ett tryggare Sverige.

Fri företagsamhet. Ett enkelt och smidigt företagarklimat gynnar hela Sverige. Mindre krångel ger fler kreativa företagare och därmed fler arbetstillfällen. Det ska vara lönsamt att driva företag.

Funktionshinder – Tillgänglighet och Assistans. Bra förutsättningar för personer med funktionshinder, skapar möjligheter att deltaga samt att bidra till en positiv samhällsutveckling, efter egen förmåga.

Vilken ministerpost skulle du vilja ha i en kommande regering?
– Om jag kommer in är jag helt ny i Riksdagen och det är lämpligt att lära sig arbetet först.

Det blir en stor omställning för dig?
– Absolut. Det blir ett heltidsjobb och jag får ta en lång paus i mitt föreläsande för att istället satsa på politiken. Jag har viss vana vid politiskt arbete eftersom jag redan idag är ledamot av Riksidrottsstyrelsen parallellt med föreläsande och eget företag.

Hur kommer det att märkas att du sitter i Riksdagen?
– Jag har så mycket erfarenhet som jag vill dela med mig. En del av min erfarenhet är att jag varit småföretagare i många år. En annan del är att jag vet hur viktigt det är med familjestöd. Dessutom har jag mitt funktionshinder, men jag är inte intresserad av en ”handikappstol” och vill inte bli invald på grund av det.

Regeringen beslöt ju i höstas att införa ett nytt föräldrastöd, men inget inriktat på familjer som har barn och unga med funktionsnedsättningar, hur ser du på det?
– Det är jätteviktigt med stöd till familjer där det finns funktionsnedsättningar och det är klart att det är något jag vill påverka.

Blir det en annan inriktning på svensk politik nu?
– Jag tycker att de senaste åren varit jättebra, det har hänt mycket. Jag är nöjd, men jag vill bli nöjdare!

Vad säger du om den aktuella debatten om Försäkringskassans metoder för att bedöma behov av assistans?
– Det var ett ogenomtänkt förslag som aldrig kommer att gå igenom. Men man kanske inte behöver blåsa upp det så stort. Det är viktigt att komma med förslag på hur det ska utformas istället.

Men Försäkringskassan använder ju minut- och sekundmätningar för toalettbesök redan idag?
– Jag har inte full information om det här. Men jag kan i alla fall säga en sak: jag skulle själv aldrig svara på frågor om hur många minuter jag är på toaletten!