David Lega om valutgången: Jag är inte bitter

Nästan 14 procent av kryssen i Göteborgsvalet räckte inte för David Lega. Partikollegan Annelie Enochson fick oväntat ännu fler kryss, 17 procent av KD-väljarna i Göteborg.
– Jag är inte bitter över resultatet utan är bara glad för att jag fått ett så otroligt starkt stöd. Det ger mig energi att fortsätta. Jag släpper inte politiken, säger David Lega till Föräldrakraft.

Som en följd av KD:s intensiva valkamp i Göteborg fick partiet 6,1 procent av alla rösterna, jämfört med 5,6 för hela landet.

David Lega gläder sig också över att hans initiativ om 10 000 nya jobb till personer med funktionsnedsättningar kom med i KD:s valmanifest.

– Det är fantastiskt att jag redan har kunnat påverka så mycket trots att jag är ny i politiken. Jag har redan påverkat mer än många andra utan att ha en plats i riksdagen, säger David Lega.

Förslaget om 10 000 nya jobb kom aldrig med i Alliansens gemensamma valmanifest, tror du att det blir möjligt att förverkliga?
– Det är jättesvårt att säga, men jag kommer att fortsätta kämpa för det vare sig jag är i riksdagen eller inte.

– Det viktigaste för mig var inte att få plats i riksdagen utan att kunna påverka samhället positivt. Jag har själv fått så mycket stöd i mitt liv, så det är dags för mig att hjälpa andra, säger Lega.

När David Legas riksdagskandidatur presenterades i början av året var det både oväntat och litet kontroversiellt.

– Jag har fått mycket kritik av handikapprörelsen för att jag inte är säker på att en diskrimineringslag alltid är det bästa mot brister i tillgängligheten.

Har det påverkat valet?
– Det har jag ingen aning om men jag tycker inte att handikapprörelsen ska satsa på att driva enbart handikappfrågor. För mig ingår det i familjepolitiken och arbetsmarknadspolitiken och så vidare. Handikapprörelsen måste börja titta mer på helheten i samhället.

Hur ser dina egna planer ut nu?
– Jag är inte villig att ge upp politiken efter bara ett val utan nu får jag se vad som händer. Jag fortsätter med mina föreläsningar och företag parallellt med politiken.

David Lega har även flera tunga styrelseuppdrag i bland annat Riksidrottsstyrelsen, Svenska Handikappidrottsförbundet och den paralympiska kommittén.