De är stjärnor i vinterns hetaste tv-såpa

Linda Hammar spelar huvudrollen i en helt ny serie om fyra personer på ett gruppboende. Hon är även storasyster till Filip Hammar, som med tv-duon Filip och Fredrik gjort program som ”High Chaparall”, ”100 höjdare” och just nu aktuella ”Ett herrans liv”. Nu är systern Linda aktuell i den nya serien som belyser vardagen för henne och hennes kompisar.

På söndag kväll startar såpan på tv4. Visionen med serien är att den ska visa att även om man har ett funktionshinder har man samma grundläggande känslor, värderingar och funderingar som vem som helst. Idén kom från Filip Hammar för flera år sedan, men det är först nu den blivit verklighet.

– Vi har pratat om idén i flera år och till slut kände vi  att vi var tvungna att försöka producera den, berättar producenten Martin Persson.

Han har själv inte haft någon kontakt med funktionshindrade tidigare och menar att det blev en fantastisk sommar av inspelning.

– Vi följde Linda, Mats, Micke och Tobbe hela sommaren och man var alltid lika glad när man fick åka och träffa dem. De är härliga personer som lärt sig fokusera på det viktiga i livet. På det sättet har jag nog utvecklats. Själv stressar man upp sig för onödiga saker, medan de lever i en skönt ostressig miljö, säger Martin Persson.

Serien utspelar sig i Filip Hammars barndomsstad Köping, där hans syster nu bor på ett grupphem. Hon är 34 år och tycker väldigt mycket om Köping på sommaren. Hon gillar livet som det är, men saknar någon att dela det med. Drömprinsen ska vara snäll och kunna hjälpa till med saker och ting.

På samma gruppboende som Linda bor Mats Halvarsson, som även han är 34 år. Han är stor och stark och drömmer om att skaffa sig en bil. Men först måste han ta körkort. Han funderar också mycket över kärleken. Han har varit singel länge och längtar efter en kvinna att hålla nära.

Tobbe Jonsson är 45 år och älskar fotboll och kaffe – något som han ibland dricker lite väl mycket av. Han är den skojfriske personen som alltid kommer med roliga kommentarer.

Sist men inte minst träffar vi pratglade 26:årige Micke Wiseby. Han pratar för det mesta, men kan ibland vara lite svår att förstå. Han tänker ofta på framtiden och morgondagen säger ofta ord som ”pappa” och ”kärlek”. Han är oftast glad och älskar att sjunga och dansa.

Efter att Filip Hammar och Martin Persson gjort ett pilotavsnitt på 10 minuter fick de napp från tv4 som gärna ville göra en serie av idén. Och på den vägen är det. Martin Persson menar att man velat visa att funktionshindrades känsloliv är det samma som andra.

Vi får under en sommar följa Linda, Mats, Micke och Tobbe Jonsson. Producenten har valt att fokusera på känslor och vardagshändelser. Huvudpersonerna berättar alla öppenhjärtigt på sitt sätt om kärleksförhoppningar och bekymmer.

I första avsnittet får vi följa med på dans och se hur bra huvudpersonerna klarar sig ute i raggmiljön. Vissa längtar efter någon att hålla om, andra ser bara till att ha hur kul som helst.

Martin Persson menar att många varit tveksamma till hur seriöst projektet varit och frågat sig om det inte skulle bli ”skratta-åt”-journalistik.

– Men vårt mål har varit att göra en seriös serie kryddad med mycket humor och glädje. Det är egentligen ingen skillnad på att skratta åt och att skratta med. När jag är med mina kompisar och snubblar skrattar ju de åt mig, fast med kärlek. Om jag börjar skratta också, då skrattar de med mig och det blir ännu roligare. I den här serien skrattar man med huvudpersonerna, säger han.

Om medias bild av funktionshindrade är snedvriden har han ingen uppfattning om.

– Jag kan inte svara på det. Problemet tycker jag är att man inte tycks bevaka funktionshindrade alls. De syns ju nästan aldrig, säger Martin Persson.

Nu väntar sex spännande program av ”I en annan del av Köping” och Martin puffar extra mycket för avsnitt fyra som sänds den 28 januari.

– I andra akten kommer det hända något som gör att serien tar en spännande vändning, säger han. Det är min absoluta favorit i serien, men jag kan inte avslöja nu vad som kommer hända då.

Om serien får ett gott mottagande hoppas han nu att man ska kunna göra en uppföljning, kanske en ”andra sommaren” och se vad som hänt i huvudpersonernas liv.

”I en annan del av Köping” är en liten kärleksförklaring till det enkla livet på ett gruppboende i en liten svensk småstad. På söndag får vi för första gången möta de fyra personerna och bekanta oss med dem och deras typiska sommar-småstadsliv.

”I en annan del av Köping”
Start: 7 januari 2007, kl. 20.30 i tv4
Medverkande: Linda Hammar, Mats Halvarsson, Micke Wiseby och Tobbe Jonsson
Producent: Martin Persson

Läs mer om serien på tv4:s hemsida: www.tv4.se/koping