Förlovad och nybliven faster – livet leker för Linda Hammar

”Det var som en helt ny värld öppnade sig första gången jag träffade Ilse”, säger Linda Hammar glatt när hon berättar om sin brorsdotter. Föräldrakraft har träffat henne, för ett personligt samtal om kärleken, livet efter tv-karusellen och hur det är att äntligen ha blivit faster.

Mer kärlekssnack. Se Sara Bengtssons samtal med Linda Hammar få Föräldrakraftscenen på mässan ”Ett bra liv” i Stockholm 2010.

Premiär för ”I en annan del av Köping” 2007

Linda Hammar, 42, blev rikskändis och gränslöst populär när hon och hennes vänner på gruppboendet i Köping bjöd in hela Sverige till att följa deras vardag i dokumentärserien ”I en annan del av Köping”.

Den resan började 2007 och nu – åtta år senare – har hon lämnat rampljuset för tillfället. Men åren borta från kändisskapet har inte varit händelsefattiga, Linda har både förlovat sig och fått en brors­dotter.

Senast Föräldrakraft träffade Linda var hon precis klar med inspelningarna av sista säsongen av serien. Det är fem år sen. Hon var glad och nöjd, men också trött och kände att det skulle bli skönt med en paus från tv-kameror och kändisskap. Och sedan dess har det varit ganska tyst från henne i media.

LÄS ÄVEN INTERVJUN 2010:
Ingen annan Linda

Förebild för många

Positiva, energigivande Linda Hammar, som blev en förebild för många, när hon tog plats i tv-rutan och inte bad om ursäkt för det. Hon gjorde sig inte till för några tv-kameror och berättade precis vad hon kände.

Så det är med glädje jag på nytt hör av mig om en intervju och jag blir hembjuden till Linda.

Det mesta är sig likt. Hon bor kvar i gruppbostaden, i sin egen lägenhet, och det gör även de övriga huvudpersonerna från serien – Tobbe Jonsson, Micke Wiseby och Mats Halvarsson. Mats, som var hennes pojkvän under en stor del av serien.

– Men nu är vi bara vänner, säger Linda med ett leende.

Linda Hammar är en av stjärnorna i I en annan del av Köping. Foto: Linnea Bengtsson
Linda Hammar är en av stjärnorna i I en annan del av Köping. Foto: Linnea Bengtsson.

Kärlekssnack

Vi sätter oss vid Lindas köksbord, hon bjuder på kaffe, saft och kakor. Och att kärlekssnack är ett av Lindas absoluta favoritämnen, det har hon svårt att dölja. Det är det första vi pratar om och Linda skiner upp och skrattar glatt när hon berättar att det finns en man i hennes liv.

– Ja, jag har en pojkvän! Vi har varit tillsammans i fem år och förlovade oss, ja när var det? Vad står det på ringen? säger Linda.

Ingraverat i förlovningsringen står det ”Lars-Åke 25/6-2011”. Och Linda berättar att hon hittat den rätte för sig. Lars-Åke, som också bor i Köping, fick upp ögonen för Linda när hon blev känd på tv och tog till slut modet till sig och frågade om hon ville gå på dejt.

– Han lämnade en lapp och frågade om jag ville äta eller göra något annat. Sen dess har det varit vi. Jag är så kär. Lars-Åke är snäll, generös och bryr sig verkligen om mig. Han följer mig hem och så, för han vill inte att jag ska gå hem ensam och råka illa ut, säger Linda.

Jag lämnar tillbaka ringen och hon sitter och fingrar glatt på den samtidigt som hon berättar att hon känner sig trygg och glad med Lars-Åke. Linda menar att de mer allvarsamma funderingar kring kärleken som tidigare fanns, grubblar hon inte över längre på samma sätt. Hon har, menar hon, hittat rätt nu.

– Han är jättebra. Han gillar att vara ute och titta på film. Han är lite lång, eller vad ska man säga, lite kort kanske? Ja, lite lång och lite kort. Och en snygging! Om jag ska klaga på något så är han dålig på att raka sig, jag måste hela tiden tjata på honom. Men idag är det fredag, så nu har han lovat att han ska raka av skägget idag, skrattar Linda.

Känslorna tog över

Under inspelningen av ”I en annan del av Köping” gick Linda igenom en berg- och dalbana av känslor. TV-tittarna fick följa förhållandet med Mats Halvarsson, som också var en av huvudpersonerna i programmet.

Ett förhållande som inte höll. Och när Lindas lillebror Filip Hammar gifte sig för några år sen, tog känslorna överhand och Linda blev deprimerad. Det var bröllopsfesten som fick det att rinna över för henne.

– Jag blev ledsen för att jag inte hade hittat riktiga kärleken själv. Jag funderade mycket på det här med att gifta sig och skaffa barn, det är ju saker jag drömt om. Jag började gå runt med Filips inbjudningskort och bröllopsfoto, och kunde inte komma från ledsamheten. Jag var tvungen att ta tabletter för att komma ur det, berättar Linda Hammar.

Men det var då, och nu är nu. Linda verkar harmonisk och har inga planer på att gifta sig för tillfället. Hon är nöjd med att vara förlovad. Hon träffar Lars-Åke ungefär varannan dag och resten av dagarna njuter hon av sin egentid.

– Det är viktigt tror jag att man får lite tid ifrån varandra, annars kan det bli tjatigt, säger hon.

Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson
Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson

Nybliven faster

Att skaffa barn är inget hon funderar över längre och hon känner sig nöjd med det.

– Jag tycker det räcker ändå. Förut tänkte jag mycket på det. Men det är ett så stort ansvar och jag tycker att fler borde fundera mer innan de blir föräldrar. Vissa är för unga eller för gamla när de skaffar barn, ibland borde folk fundera mer över ansvaret, säger Linda.

Men en tid av småbarn i familjen har ändå kommit för Linda. Hon är nybliven faster och berättar att det i början kändes lite underligt när brorsdottern Ilse kom, men att hon nu vant sig.

– Det var som en helt ny värld öppnade sig när jag träffade henne första gången hemma hos mamma och pappa! Det kändes härligt och det var fint när hon skrattade, berättar Linda.

Lindas lägenhet pryds numera av flera fotografier på Ilse.

– Hon har fått namnet från vår mormor. Hon fyllde ett år i november och det är jätteroligt att ha blivit faster, säger Linda och ger ett stort glatt tummen upp.

Hennes lillebror, tv-profilen Filip Hammar, bor tillsammans med sin fru i USA sedan flera år tillbaka. Nu även med dottern Ilse, samtidigt som de väntar sitt andra barn.

Linda berättar att Filip och hans familj kommer hem ibland och hälsar på, och annars använder de Skype, mail och telefon för att hålla kontakten.

– Jag har inte varit och hälsat på i USA, vi ses ju när han kommer hem till Sverige, säger Linda.

Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson
Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson

Saknar inte livet i TV-rutan

Och det är inte heller sällan hon kan se sin bror på tv. Det är fredagskväll och den här dagen ska Filip tävla i ”På spåret” på Svt. Så Linda har planerat att hon ska titta.

– Det är ett kul program, jag hejar på Filip, säger hon.

Hon saknar själv inte livet i tv-rutan, även om hon tyckte det var en fantastisk tid. När vi går runt i hennes lägenhet och de gemensamma rummen på boendet är det tydligt att tiden med inspelningarna satt sina spår, positiva sådana.

Den färgglada Köping-skylten som kompisgänget tillverkade hänger i hallen, en stor mängd löpsedlar pryder väggarna och fotografier och minnen från tv-serien hänger kvar i Lindas lägenhet. Fram­för allt diplomet för den prestigefulla utmärkelsen ”Årets kvinna” som

Aftonbladet utsåg henne till 2007. Så visst var tiden som tv-kändis en speciell tid.

– Det känns liksom lite både och nu. Det var skönt när vi var klara, ibland var det påfrestande med kamerorna och så. Men sen kändes det ju lite tomt när allt var slut också.

Och så var det ju en jättekul tid med galafester och allt möjligt. Och det var roligt att ha kamerateamet här också, säger Linda.

Hon tycker att dokumentärserien om henne och hennes vänner var viktig, men på frågan om det behövs många fler tv-program där personer med funktionsnedsättning får ta plats, svarar hon att hon nog visst tycker att det kommit fram flera sådana program de senaste åren.

– Det har ju faktiskt kommit en hel del sen vi gjorde vårt program. Glada Hudik-filmerna tycker jag var jättebra. Lingonfilmen, vad hette den? Hur många lingon finns det i världen, just det! Den var väldigt bra tycker jag. Den var berörande och man kände verkligen med huvudpersonerna när personalen skulle bestämma över dem, säger Linda.

Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson
Löpsedlarna från tiden med tv-serien pryder fortfarande väggarna i Linda Hammars bostad. Foto 2015: Linnea Bengtsson

 

Hon fick själv känna på hur mycket tv kan beröra när hon var mitt uppe i kändisskapet kring ”I en annan del av Köping”.

– Folk kom fram hela tiden på gatan och ville prata med en. Jag förstod att det betydde mycket för andra. Både för de som kände igen sig och de andra som kunde se hur det är att bo på ett gruppboende, säger Linda.

Men för tillfället känner hon sig färdig med tv-inspelningar. Jag frågar henne om hon inte vore sugen på att programleda, kanske hålla i en talkshow?

– Programleda! Haha, nej usch vad pinsamt! Jag tittade på det där programmet på Tv4 där man får se alla sådana där scener där folk har gjort bort sig senaste året. Det är kul att titta på, men andra får göra bort sig istället! skrattar Linda.

Linda Hammar. Foto 2015: Linnea Bengtsson
Att vara en förebild passade Linda Hammar utmärkt. Men hon känner sig färdig med tv-inspelningar för tillfället. ”Nu får andra göra bort sig på tv istället”, skrattar hon. Foto: Linnea Bengtsson

Hon gillar tv-program som Melodifestivalen, Så mycket bättre och Stjärnorna på slottet. Det sistnämnda tycker hon är extra intressant, när man får veta mycket om kändisarna och att det blir personligt och känslosamt.

– Özz Nûjen till exempel. Han är ju rolig och allt, men han har också en allvarlig sida. Vilket liv han har levt! Jag fick en helt ny bild av honom. Att han var född i Turkiet och flydde när han var liten. Att han fick springa över minfält och fly från bomber. Det var ju fruktansvärt att höra, säger Linda.

Hittat lugnet

Krig gör Linda arg och ledsen. Hon tycker det känns som saker har blivit värre med åren och hon önskar att alla bara kunde ta det lite lugnt och vara snälla mot varandra.

– Jag tycker det är jobbigt när folk är dumma mot varandra. Varför kan inte alla acceptera varandra? Jag tycker det är läskigt vad som händer i världen och det gör mig framför allt väldigt arg, säger hon.

Hon verkar ha hittat lugnet, även på jobbet. Linda berättar att hon för några månader sen började ett nytt jobb där hon trivs väldigt bra. Hon jobbar till klockan två på eftermiddagen måndag till fredag.

Det är inom den dagliga verksamheten i Köping och på arbetet lagar hon mat, bakar och ibland åker de på utflykter.

– Det är lugn och ro på jobbet och det bästa med det här stället är att alla kan vara delaktiga. Tidigare var jag på hundgruppen här i Köping. Det var jättemysigt, men jag kunde ju inte vara med och rasta hundarna så mycket eftersom jag använder både rollator och rullstol, berättar Linda.

När man träffar Linda förstår man att hon är en kvinna med mycket känslor och ett stort rättspatos. Och hon vill göra bra ifrån sig.

Något som inte alltid har varit helt lätt att hantera. Linda berättar att hon de senaste åren har jobbat mycket med att lära sig ta det lugnt.

– Jag har ganska lätt att stressa upp mig en massa. Men sen hinner man ju med det man ska ändå, det har jag ju förstått, säger hon med ett leende.

Ta en dag i taget

Hennes råd till andra är att man ska försöka ta en dag i taget och ta allt som det kommer.

Hon kan fortfarande bli uppstressad, men har blivit bättre på att hantera det, menar hon.

– Sen övar jag på att inte säga förlåt hela tiden, jag säger förlåt för ofta. Så jag försöker tänka på att inte säga det i onödan, när jag egentligen inte gjort något fel, säger Linda.

Hon berättar att det känns viktigt för henne att alltid vara snäll och att det gjort att hon ofta blivit rädd att andra uppfattat det som att hon sa något dumt.

– Men jag har blivit bättre på det och det känns bra, säger Linda.

PS. Ny säsong 2022

En trailer för nya säsongen kan ses på Kanal 5:s webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *