Debatt: Vi är många som har fått nog

Allt fler med svåra funktionsnedsättningar blir av med personlig assistans och trenden accelererar. Lagens intentioner om allas rätt till att leva ett självständigt liv är satt ur spel, skriver Veronica Hedenmark, Assistansuppropet.se, och Thomas Bodström, advokat och S-politiker, i denna debattartikel.

Allt fler med svåra funktionsnedsättningar blir av med det statliga stödet för personlig assistans. Ny statistik från Försäkringskassan visar att trenden accelererar. Mellan första januari och sista juni i år blev nästan lika många av med ersättningen som under hela förra året. Vi är allvarligt oroade över det som nu sker.

Rätten till personlig assistans är en mycket viktig reform på flera sätt. De 60 000 personer som idag arbetar som personliga assistenter skapar ett mervärde för personer med funktionshinder och deras anhöriga som inte går att värdera i pengar, dessutom genererar de skatteintäkter för stat och kommuner. Allt detta leder i förlängningen till en bättre välfärd för alla och på det personliga planet till färre sjukskrivningar och att syskonen i dessa familjer slipper komma i kläm.

Ta till exempel Eva, som har en muskelsjukdom och är rörelsehindrad. Hon är småbarnsförälder och yrkesarbetande men fick sin assistans indragen. Detta innebär för Eva att hon har fått säga upp sin anställning, trots att arbetslösheten i gruppen är 70 procent!
Det slutade nämligen med att Evas man fick hjälpa henne att klä på sig innan han skjutsade henne till arbetet. Där hjälpte han henne av med kläderna och på toaletten för att sedan ta bilen till sitt eget jobb. Under lunchen åkte han tillbaka till Evas jobb, hjälpte henne att få i sig lunch och gå på toaletten, och sedan tillbaka till sin egen arbetsplats. Vid 15-tiden var det dags för en åktur igen till Evas jobb för fika och toabesök. Tillbaka till egna jobbet och efter avslutad arbetsdag hämta först Eva på hennes jobb, hämta barnen på dagis, och handla på vägen hem. Hjälpa Eva ut ur bilen och in i hemmet och väl där så behövde förstås Eva lika mycket hjälp med avklädning och mat som familjens småbarn.

Konsekvenserna av Försäkringskassans beslut är långtgående. Lagens intentioner och tanke om allas rätt till integritet och möjligheten att leva ett självständigt liv, att få bo hemma med familj och syskon, yrkesarbeta, vara förälder och ta hand om sina barn, är plötsligt satt ur spel.
Personlig assistans är en rättighet som vi ska värna om. Livet kan ta en vändning som inte är väntad, alla kan drabbas av en skada eller råkar ut för en olycka. Ett efterlängtat barn kan födas med ett funktionshinder.

Vi har något att verkligen vara stolta över i Sverige, nämligen att det finns en lagstiftning som ger personer med funktionshinder rätten att inte bara överleva isolerade i sina egna hem, utan ha möjligheten att skapa sig ett rikt liv.

Som en protest mot dessa nedskärningar startades assistansuppropet på facebook och har på 6 månader 11 054 medlemmar, vilket visar hur många som berörs av denna fråga, assistansberättigade, anhöriga till personer med funktionshinder, personliga assistenter, assistanssamordnare, branschorganisationer.

Vi är många som har fått nog!

Veronica Hedenmark, Assistansuppropet.se
Thomas Bodström, politiker (S) och advokat