Debatten som ingen vågar ta

Mer öppenhet, utökat meddelarskydd, bättre kvalitetskontroll och stopp för skattesmitning står nu högt på agendan för omsorgen. Självklara åtgärder, men det behövdes en rejäl skandal inom äldreomsorgen för att få fart på  jobbet.

Under de senaste veckornas debatt har många syndabockar pekats ut. Först i skottlinjen var riskkapitalister, men sedan har även upphandlare, politiker och offentligt driven omsorg ifrågasatts. Bara den ideella sektorn har klarat sig helskinnad.

Skandaldebatten var inte helt oväntad. I Föräldrakraft har vi skildrat det krypskytte som pågått mot insatser enligt bland annat LSS vilket har underminerat omsorgen.

Vi har också beskrivit hur kommuner tvingat fram tuffa besparingar i samband med upphandling. Vi har berättat att kommuner och myndigheter blivit allt mer restriktiva med att bevilja insatser.

Slutligen har vi efterlyst ett starkare stöd från politikerna för att slå vakt om de stöd som LSS, socialtjänstlagen och skollagen innebär. Bristen på politisk vilja blev tydlig när Svenska Dagbla­det publicerade en debattartikel av Elisabeth Sandlund om ”Lagen som samhället struntar i”. Där beskrevs förödande konsekvenser av att kommuner bryter mot lagen.

Märkligt nog var det ingen som gick i svaromål. Vågar politikerna inte ta den debatten?

Nu stundar ett nytt år. Vi ser fram emot 2012 års utmaningar. Stort tack för alla tips vi får från er läsare. Vi ses igen den 9 januari! +