Domstolen slår fast: Lars-Göran blev diskriminerad

Lars-Göran Wadén kunde inte följa med bussen eftersom han använder rullstol. Nu vinner han diskrimineringsmålet mot Region Gävleborg.

– Det är en unik dom och en stor framgång för DHR och upprättelse Lars-Göran Waden, skriver organisationen DHR i ett pressmeddelande med anledning av dagens dom i Gävle tingsrätt.

För första gången har en organisation drivet ett diskrimineringsärende angående bristande tillgänglighet i domstol och vunnit, skriver DHR vidare.

– Jag är mycket nöjd över domen, säger Rasmus Isaksson förbundsordförande DHR.

– Jag har aldrig tvivlat på att det var rätt beslut att driva fallet. Inte bara har det arbete vi lagt ner gett vår medlem upprättelse och skickat en tydlig signal till verksamhetsutövarna om att diskriminering på grund av tillgänglighet inte är OK.
– Det jag hoppas nu händer är att verksamhetsutövare själva tar initiativ och ansvar för sitt tillgänglighetsarbete och ser möjligheterna i att deras verksamhet är öppen för alla, säger Isaksson.

Domen innebär bland annat att Region Gävleborg måste betala 16 000 kr till Lars-Göran Wadén.

Regionen måste också betala 32 000 kr till DHR för rättegångskostnader.

Bakgrunden till tingsrättens dom är att Lars-Göran Wadén inte kunde åka med lokalbussen när han i januari 2015 skulle besöka sin bror.

Lars-Göran Wadén driver bloggen Livet rullar vidare.