”Extremt tunn strategi”

UPPDATERAD. Både näringslivet och handikapprörelsen kritiserar regeringens nya strategi för funktionshinderspolitiken. ”Extremt tunn och intetsägande”, menar Maria Johansson, DHR (bilden). ”Strategin saknar jobbprofil”, säger Li Jansson, Svenskt näringsliv.

Enligt DHR:s egen tidning Svensk Handikapptidskrift anser Maria Johansson att strategin är ”ett tydligt tecken på avsaknad av politisk vilja och tydliga ställningstaganden”.

– Jag hade förväntat mig kraftfulla markeringar och ställningstaganden, tyvärr känns det mesta som gammal skåpmat och det värsta är att det saknas mätbarhet och tydliga mål, säger Maria Johansson till tidningen.

Iniativet att ha en årlig uppföljning av myndigheternas arbete får beröm av Maria Johansson. Men en sådan revision räcker inte, enligt henne.

– Hur kan man som regering så lättvindigt skylla ifrån sig på och hänvisa till myndigheternas ansvar och vilja när det gäller att sätta mål? Det är inte myndigheterna som är folkvalda! Vad vill regeringen? säger Maria Johansson till Svensk Handikapptidskrift.

Handikappförbundens ordförande Ingrid Burman säger i ett pressmeddelande att ”det är häpnadsväckande” att strategin inte har ett enda ord om otillgänglighet som diskrimineringsgrund.

– Strategidokumentet innehåller mycket form, men saknar konkreta förslag och mätbara målsättningar. Ett mål är exempelvis att sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga ska öka. Men inga mätbara siffror nämns, skriver Ingrid Burman.

Regeringens handikappolitik saknar jobbprofil, skriver Li Jansson, Svenskt Näringsliv i en kommentar.

– Strategin räcker bara halva vägen. Det kan vara lätt att förblindas av den för närvarande goda sysselsättningstillväxten i svensk ekonomi. Men uppgången är en återhämtning efter krisen, och de jobben går huvudsakligen till personer med stark förankring på arbetsmarknaden, skriver Li Jansson.