Familjen återförenas – det var fel att ta sonen från mamma med epilepsi

Det var fel att omhänderta det vietnamesiska parets nyfödda son på grund av mammans epilepsi. Det beskedet ger Kammarrätten. Nu återförenas familjen.

Beskedet från Kammarrätten den 26 maj innebär att Länsrättens tidigare beslut upphävs och familjen kan återförenas med omedelbar verkan.
Svenska Epilepsiförbundet har engagerat sig i fallet och hälsar beslutet med glädje:
– Vi är glada över att Kammarrätten har tagit detta beslut och lyssnat på närstående och professionen som vittnat i ärendet. Epilepsi är ju i sig inte ett skäl till att man ska få sitt barn omhändertaget. Vi är rädda att okunskap om epilepsi, att språkliga och kulturella svårigheter fått som följd att felaktiga beslut tagits, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, förbundsordförande.

{loadposition incontent}Flera personer har vittnat om parets omsorgsfulla kontakt med sonen och Kammarrätten ansåg inte skälen för omhändertagande vara övertygande.

Sonen omhändertogs enligt LVU, med särskilda bestämmelser om vård av unga, med motiveringen att pappan skulle studera och att mamman på grund av sin epilepsi inte kunde ta hand om barnet tillräckligt bra. Socialtjänsten och sjukvårdspersonal har haft vitt skilda uppfattningar i frågan.

– Underlaget för ett sådant beslut måste vara korrekt, sakligt och väl underbyggt, såväl medicinskt som socialt, eftersom det kan få katastrofala följder för både den omhändertagna och anhöriga. Konsekvenserna av ett omhändertagande går inte att göra ogjort och inte heller att reparera, men nu förutsätter vi att familjen får adekvat stöd, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Epilepsiförbundet har en webbsida på http://www.epilepsi.se