Fina lilla krumelur, måste du bliva så stur?

I Anna Pellas nya barnbok ”Operation framtiden” planerar syskonen i hemlighet hur de ska ta hand om Mio när mamma och pappa är döda eller gamla som russin.

Här skriver Anna själv en krönika om den nya, femte boken om Funkisfamiljen, trevlig läsning!

Vi har hållit andan

KRÖNIKA. Vi har bävat för den. Vi har förnekat den. Vi har varit säkra på att den inte finns. När vi inte längre kunde blunda för att den kanske trots allt skulle komma så höll vi andan inför den. F R A M T I D E N.

Jag tror att det hela började för ungefär två år sedan i samband med din 16-årsdag. Vi fick då veta att din halvtidsplats på korttidsboendet skulle upphöra i samband med 18-årsdagen. Vi, som inte tagit ut en händelse i förskott sedan dagen du föddes, reagerade inte nämnvärt. Sannolikheten var fortfarande för låg att du skulle få uppleva din 18-årsdag.

Men tiden gick. Inte bara så där utan att vi märkte det. Snarare med några tuffa operationer och infektioner, assistenter som slutade och började, och ytterligare kroniska försämringar i din andning. Så småningom också med flera dödsbud om kamrater till dig som vi följts åt med under åren. Men också med vår förundran över hur du lyckats övervinna dina motgångar ännu en gång.

Agnes tillsammans med sin pappa
Agnes och pappa, sommaren 2021.

Vi började planera

Så vi började fundera. Hur skulle framtiden se ut? Din och vår? Jag skämdes över att jag faktiskt delat in tiden i före och efter dig. Lagt saker på hyllan som jag skulle ta tag i sen. Ofta längtat efter lättnaden som förmodligen skulle komma, och min abstrakta väntesorg skulle få gå över i konkret sorg efter min förlust. Av dig.

Vi hittade ett assistanskollektiv här i Åkersberga. Vi började planera för en flytt. Och i samband med detta fick jag äran att hjälpa Christina Renlund och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) med skriften ”Planera framtiden – redan idag”. I intervjuerna jag gjorde framkom – precis som i projekt som Opratat och Vuxensyskon – att många vuxna syskon undermedvetet anpassat sina liv efter att kunna finnas till hands för sin syster eller bror när föräldrar blir gamla. Vissa har redan som barn i hemlighet planerat att de ska ta över så småningom, och många har redan tidigt i livet undanhållit egna problem för sina föräldrar för att inte belasta dem ytterligare.

Lillasysters lösning för framtiden

Alltså kanske det inte var så konstigt egentligen att jag vaknade en av dess morgnar och visste att jag behövde skriva en barnbok på samma tema. För även om vi inte pratat så mycket om framtiden med dina syskon under åren så tror jag att de haft många tankar om den. Åtminstone undermedvetet.

Agnes lillasysters uppfinning
Agnes lillasysters uppfinning. I Operation framtiden börjar barnen bygga den utan föräldrarnas vetskap. Illustration: Anna Forsmark.

När din äldsta lillasyster var sisådär tio, elva år, ritade hon en uppfinning till dig. Man kunde åka i den, sitta i den, sova i den, duscha i den, äta i den. Där fanns sondnäring och andningsmaskin, klubbhållare och sockervaddsmaskin nära till hands. Den hade hjul som kunde bytas ut mot medar, samt solparasoll och paraply för alla väder. Kanske var det hennes sätt att komma på en lösning för framtiden.

Ibland önskar jag att vi kunde backa tiden, så du kunde hoppa tillbaka in i min mage, eller åtminstone vara så liten så att du fortfarande fick plats i min famn. Ungefär som Pippi Långstrump en gång önskade. Fina lilla krumelur, måste du bliva så stur?

Anna Pella

Om boken Operation framtiden

Operation framtiden är del 5 i den fristående serien om Funkisfamiljen.

Den handlar om Vides tankar om vem som ska hjälpa Mio när mamma eller pappa inte kan längre. ”Det måste ju bli jag och Tintin?!” Men är det verkligen syskonens ansvar? Dags för Operation framtiden!

Seriens första bok, Operation slutstirrat, kom ut hösten 2018. Därefter har Operation rädda sommarlovet (2019), Operation dödsviktigt (2020) och Operation vän i nöd (2020) kommit ut. Operation slutstirrat delades under hösten 2021 ut i alla landets lågstadieskolor, grundsärskolor och gymnasiesärskolor. Hösten 2022 sätts Operation slutstirrat upp som skolteaterföreställning med Torgteatern.

Operation framtiden släpps som bok och ljudbok den 25 januari. Fram till dess kan man förhandboka boken med 15% rabatt med rabattkoden ”Fram22” på https://www.libris.se/product/operation-framtiden/

Bokomslag Operation framtiden
Landar den 25 januari 2022 – nya boken Operation framtiden.

Anna Pella (text) och Anna Forsmark (illustration)
Libris bokförlag
Utkommer 25 januari 2022
ISBN: 978-91-7387-939-2