Fler kommuner har använt farlig metod trots förbud från Socialstyrelsen

Flera kommuner än Uppsala använder eller har använt den förbjudna metoden nedläggning eller kontrolltagning mot personer med funktionsnedsättningar. Peter Brusén på Socialstyrelsen anser att metoden inte får användas. Nytt informationsmaterial är nu på gång.

Socialstyrelsen har försökt undersöka hur vanligt det är att metoden används inom vården och omsorgen genom att fråga länsstyrelserna om de haft tillsynsärenden om kontrolltagning.
Hitills har man fått fram att länsstyrelserna i Stockholm, Kronoberg, Skåne, Västmanland och Uppsala har haft sådana ärenden, enligt Svenska Dagbladet, som dock inte har fått några uppgifter om vilka kommuner som är berörda. Kartläggningen är inte klar, uppger Socialstyrelsen.

Peter Brusén säger till SvD att metoden är förbjuden enligt Socialstyrelsens uppfattning.
– Metoden ska inte användas. Och framför allt inte som i fallet i Uppdrag Granskning, där den användes som bestraffningsmetod. Enda gången man kan tänka sig att det är ok är i en akut nödvärnssituation, när det handlar om att rädda någons liv. Men absolut inte som en vårdmetod eller bestraffning, säger Peter Brusén till tidningen.
Socialstyrelsen planerar att ta fram nytt informationsmaterial till kommunerna för att förhindra att fel metoder används, men det är ännu oklart när materialet kan finnas framme.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets webbsajt.