Ingen annan Linda

Linda Hammar blev Linda med hela svenska folket med serien ­”I en annan del av Köping” som började sändas vintern 2007. ­Succén förändrade mycket i hennes liv – men den Linda som vi ­besökt i Köping är ändå just samma Linda som skrev ett brev till Astrid Lindgren som 13-åring. Linda har för tillfället fått nog av tv-inspelningar och satsar på sitt privatliv hemma  i Köping.

LYSSNA PÅ DENNA INTERVJU:


Hektisk och jobbig period

Vi har träffat henne för ett samtal om livet, kärleken, drömmar och depressionen.

När Föräldrakraft hör av sig får vi veta att Linda Hammar denna gång valt att inte göra så många intervjuer. Det har varit en hektisk och ganska jobbig period för henne. Tv-inspelningen har gått bra, men nu behöver hon få lite lugn och ro.

Det är inte som första säsongen, då Linda var i Stockholm under längre perioder för att göra många intervjuer, gå på galor, bli Årets Kvinna. Jo, visst minns vi alla när Linda fick Aftonbladets pris ”Årets kvinna” 2007 och utklassade andra nominerade som Anja Pärsson, Carolina Gynning, Nanne Grönvall och Mona Sahlin. Det var som att Sverige länge hade hungrat efter en kändis som bara var äkta och sig själv. Inga krusiduller – bara Linda.

– Det var helt fantastiskt med alla fester och priset. Vi vann ju Kristallen för bästa tv-program också, säger Linda, håller upp tummen i luften och fortsätter. Jag tror folk gillade serien för att den var äkta jämfört med en massa andra såpor.

Trots att Linda bestämt sig för att inte göra så många intervjuer tackar hon ändå ja till en intervju för Föräldrakraft. För den goda saken. Hon har trots allt blivit en stor inspirationskälla för många andra.

Mer kärlekssnack. Se Sara Bengtssons samtal med Linda Hammar få Föräldrakraftscenen på mässan ”Ett bra liv” i Stockholm 2010.

Har blivit annorlunda

– Visst har livet blivit lite annorlunda sen vi började sända serien. När man går på stan kommer många fram och säger ”där är ju du” eller så berättar de att de tycker att det är ett fint program. Det är jätteroligt! Men det kan ju bli för mycket också. Till och med när vi var på en resa med gruppboendet på Ka­narieöarna kände folk igen oss, berättar Linda.

För visst finns det baksidor med kändisskapet, bortom all glamour. Linda berättar för mig att hon till slut fick byta nummer och plocka bort sitt namn från telefonlistor på internet.

Läs även: ”Förlovad och nybliven faster – livet leker för Linda Hammar”

– Ja, det var folk som ringde och la på. Hade jag hetat Linda Andersson till exempel hade det varit svårt att hitta mig. Men Linda Hammar är ganska ovanligt. Jag kanske skulle byta namn till Linda Papphammar, skrattar Linda.

Gösta Ekmans Papphammar är en favorit. Linda gillar glada och humoristiska filmer och serier när hon tittar på tv. Dessutom har hon alltid gillat böcker av Astrid Lindgren. I hennes vardagsrum finns brevet, numera inramat, som Astrid Lindgren personligen skickade till henne efter att hon som 13-åring skrivit ett brev till författaren för att tacka för alla hennes fina böcker. Oväntat fick hon svar från Astrid som skrev ”Om jag kommer förbi Köping någon gång, så ska jag fråga ’var bor Linda?’”

Astrid Lindgren fick dock aldrig tillfälle att besöka Linda innan hon dog. Men för en kvinna som har haft hela Sverige som besökare på söndagskvällarna, räcker det nog med ett signerat och inramat brev.

Jag och Linda har bestämt möte i gruppbostaden i Köping. Jag tar tåget till Köping och ringer en taxi för att inte virra bort mig i snöovädret. Så här snöigt har det inte varit på många år. Jag ber taxichauffören köra mig till den angivna adressen och han frågar instinktivt om jag ska till gruppboendet.

– Linda och alla andra har verkligen gjort en förändring. Jag tycker det är fantastiskt att serien finns och visar hur de har det. Det gör människor glada och tar fram deras frågor i media, säger taxichauffören.

Stolta i Köping

Alla i Köping är stolta över sina rikskändisar, helt enkelt. Väl framme vid Lindas bostad kommer jag först inte in, dörren är låst. Men som tur är promenerar Mats Halvarsson, en av de andra stjärnorna i serien, förbi. Han bor dörren bredvid, i en egen lägenhet numera. Han öppnar dörren till gruppboendet och släpper in mig.

Jag och Linda sätter oss i hennes vardagsrum och pratar om serien.

– Det var ännu enklare, den här senaste gången, att spela in serien. Man är så van nu vid kameran att man inte tänker på den. De var nog med lite mer den här gången, men det var bara roligt. Sen har jag ju gjort speakern till hela serien igen och det är ju lite svårt, men det har gått bra eftersom jag var van sen förra gången, berättar Linda.

Linda Hammar. Foto: Conny Sillén
Framgångssagan. Tv-serien förändrade mycket för Linda Hammar. Foto: Conny Sillén.

Växte upp med lillebror

Linda föddes 1972 i Köping och växte upp tillsammans med sin lillebror Filip, ena halvan av det numera kända radarparet ”Filip & Fredrik”.

– Jag hade en jättebra uppväxt. Mina föräldrar har varit jättefina, och Filip också förstås. Jag har alltid tyckt att det varit coolt att ha Filip som lillebror. Vi hade en hel del kul ibland! Vi kunde tjafsa en massa och ibland slet vi itu bokmärken när vi bråkade, skrattar Linda.

Hon gick i särskolan och åkte ofta till franska rivieran på somrarna tillsammans med familjen.

– Jag hade inga speciella drömmar, men jag gick i scouterna och träffade massa trevliga kompisar där. Vi är fortfarande vänner. Vi ringer varandra ibland på telefon och pratar, berättar Linda.

Att hennes lillebror är känd tycker hon bara är kul och hon menar att hans tv-program har varit väldigt bra. Men inte bäst.

– Jag tycker att andra program som Robins, Cirkus Möller och Mia & Klara är lite roligare än Filips, säger Linda med ett leende.

Och det är just det intrycket man får av Linda, att hon är en glad tjej som har haft lätt för att njuta av livet. Men visst har även hon gått igenom motgångar och haft tankar snurrande i huvudet. I årets säsong av ”I en annan del av Köping” berättade Linda om den depression hon drabbades av efter hennes lillebror Filips bröllop sommaren 2008.

– Jag har alltid varit väldigt snäll och det måste man vara! Men ibland kan jag bli arg och ledsen och jag har lärt mig med åren att bli arg. Förut var jag för mesig. Jag blir arg när det är krig ute i världen, när Haiti drabbades av jordbävningen och av mobbning, berättar Linda.

För henne är mobbning något väldigt otäckt. Hon har sett många bli mobbade under sin uppväxt och gillar det inte.

– När jag gick en kurs på Sjöviks folkhögskola gjorde vi en pjäs som handlade om mobbning. Och då ville jag inte vara med för jag skulle vara en sån där som mobbade en tjej. Vi var några stycken som skulle knuffa henne och jag tyckte det var otäckt. De fick ju förklara att det inte var på riktigt och att vi alla skulle bli sams sen. Men jag tyckte det var jobbigt, berättar Linda.

Filips bröllop fick henne att fundera över sitt eget liv.

I andra säsongen av ”I en annan del av Köping” blev Linda Hammar och Mats Halvarsson ett kärlekspar. Då kände Linda att Mats kanske var den rätte. Nu har de gjort slut, efter mycket om och men.

– Det började med Filips bröllopsfest. Efter den blev jag väldigt ledsen och började fundera mer på alla tankar man har om livet. Det var stora frågor som att jag skulle vilja gifta mig och om jag skulle kunna skaffa barn. Det är ju saker jag har längtat efter. Så jag blev deprimerad och började gå runt med Filips inbjudningskort och bröllopskort. Alla tankar blev så påtagliga när Filip gifte sig, berättar Linda.

Har tagit sig ur

Hon har gått igenom en jobbig period av sitt liv, men lyckats ta sig ur den med bravur. Hon sprudlar åter av glädje och visst tycker hon att det är tråkigt att hon och Mats har gjort slut, men hon menar att det var rätt beslut.

– Vi är fortfarande kompisar och träffas och spelar bingo ihop. Jag tror att det är viktigt att man försöker vara kompisar även när man gjort slut. Nu är jag ledig och redo att träffa en ny kille. Jag är, vad säger man? Fit for fight! utbrister Linda och håller upp tummen igen.

Det är befriande, menar hon, och när jag träffar Linda har hon precis börjat arbeta igen efter ett uppehåll under jul- och nyårshelgen. På en länsdans för ett tag sedan träffade hon en ny kille och är nyfiken på vart det kan leda.

– Någon av oss måste höra av sig, det kan vara lite svårt. Men jag måste få igång ruljansen igen. Länsdansen är ett bra sätt att träffa killar! Så spelar de alltid bra musik, både dansband, pop och rock, säger Linda med ett leende.

Hon gillar när hon har saker att göra och arbetar på Ticket i Köping på måndagar och tisdagar. Där plockar hon kataloger och hjälper till i butiken.
– Jag är väldigt sugen på att resa nu, säger hon. Kanske någon kryssning eller något vore trevligt.

Linda Hammar. Foto: Conny Sillén
I spåret av succén. Linda Hammar har blivit en stor inspirationskälla för många. Foto: Conny Sillén.

Gillar att bowla

När hon inte arbetar gillar hon att bowla, träffa kompisar och sjunga. Linda sjunger fortfarande i gospelkören i Köping och har inga planer på att sluta.
Vi pratar vidare om livet och kärlek när Linda plötsligt avbryter mig.

– Sara, får jag ställa en personlig fråga till dig? Du behöver verkligen inte svara om du inte vill. Men har du en pojkvän? säger hon.

En fråga som ändå har kommit att bli viktig för Linda, att hitta en livskamrat. Jag svarar på hennes fråga och vi pratar vidare om kärleken.

– Du är som en glasdocka, säger Linda. Du är värd 80 000 kronor. Så brukar jag säga till dem som jobbar här också, att de är så fina. Man ska ge varandra komplimanger och vara snäll. Som jag sa tidigare, jag blir arg när det känns som att det bara blir värre i världen. Därför måste vi vara snälla mot varandra, säger Linda eftertänksamt.

En rundvisning

Intervjun går mot sitt slut. Linda sätter sig på en stol i hallen, jag tackar för mig och börjar klä på mig skorna.

– Det var roligt att träffa dig Sara och stressa inte så mycket nu. Man ska inte stressa ihjäl sig, säger Linda som ett sista tips till mig.

Och det kanske låter tv-romantiskt, men jag lämnar Lindas hem och känner att ja, man ska nog försöka stressa lite mindre. För visst har ”I en annan del av Köping” just visat Sverige ett annat sätt att leva. En grupp människor som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Trots att livet inte alltid är en dans på rosor. Som inte stressar upp sig för onödiga moment, utan fokuserar på det viktiga i livet – att leva.

På vägen hem fastnar signaturmelodin för serien i mitt huvud:

”You gotta make your own kind of music,
sing your own special song.
Make your own kind of music,
Even if nobody else sings along”

Det summerar min resa och den person och förebild som Linda Hammar står för – i all hennes enkelhet.