Framgång för konduktiv pedagogik – snart även för vuxna

Fyra år efter den stora proteststormen får nu även vuxna rätt att välja konduktiv pedagogik inom vårdvalet i Stockholm.

– Ett stort kliv framåt efter snart 20 års arbete med konduktiv pedagogik och det stora kaoset i Stockholm 2012, säger Eszter Horváth Tóthné, grundare av Move & Walk som introducerade behandlingen i Sverige.

Hon har nu fått besked från hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink att möjligenheten att välja konduktiv pedagogik nu utökas till att omfatta även personer som fyllt 19 år.

På tisdag ska Hälso- och sjukvårdsnämnden, enligt Move & Walk, ta beslut som innebär att de unga som tagit del av intensivträningen konduktiv pedagogik får möjlighet att fortsätta träna även efter 19 års ålder.

Bakgrunden till de arga protesterna 2012 var att träningen för cirka 300 barn och ungdomar med funktionsnedsättning i Stockholms län hotades, sedan Move & Walk förlorat upphandlingen.

Efter demonstrationer beslutade landstinget att ändra sitt beslut så att barn upp til 19 års ålder fick rätt att välja konduktiv pedagogik.

På tisdag kommer Move & Walk att hålla en presskonferens i Stockholm för att uppmärksamma att träningen utvidgas till att omfatta vuxna. Deltar gör även barn och föräldrar som berörs, liksom landstingsådet Anna Starbrink och FUB:s ordförande Thomas Jansson. Även representanter för RBU och Neuroförbundet deltar.