”Ge fler funkisar rätt att gå på Eurovision”

Fler borde få njuta av nästa års Eurovision-yra. Det tycker Liberalerna i Stockholm, som nu vill höja beloppsgränsen för ledsagning så att fler personer med funktionsnedsättning ges möjlighet att gå på Eurovision song contest och andra dyrare tillställningar.

– Individen måste få spara ihop medel för att gå på dyrare evenemang tillsammans med sin ledsagare. Om staden tar tag i detta nu kan ändringen hinna slå igenom så att man faktiskt har en chans att få biljett till Eurovision-finalen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Foto på Lotta Edholm, Liberalerna.
Lotta Edholm (L), vill höja beloppet för ledsagning i Stockholm. Foto: Fredrik Persson

Förslaget lade Liberalerna i Stockholm fram i samband med att de första biljetterna släpptes i slutet på förra veckan, som sålde slut på en förmiddag. Idag ersätter Stockholms stad omkostnader för ledsagning upp till 300 kronor per tillfälle. Maxgränsen vill man höja till 400 kronor, samt göra det lättare att spara ihop pengar till en dyrare aktivitet.

– Det handlar om mindre ändringar för staden att förbättra ledsagningen. Men för individen kan det innebära skillnaden mellan att få göra det man gillar, eller att ställas utanför samhällslivet, säger Lotta Edholm till Dagens nyheter.

Uppdatering: Nu finns en ny version av LSS-skolans lektion om ledsagarservice, med allt du behöver veta om denna viktiga LSS-insats: LSS-skolan 2021: 4. Ledsagarservice och kontaktperson
Och här finns alla lektioner i LSS-skolan 2021.