Glad över att ha lyckats stoppa LSS-utredningen
I 20 år har Mikael Klein stått pall. Det har varit flera tuffa kriser inom funktionsrättsrörelsen, och många attacker mot LSS och andra rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Nu kliver han av uppdraget som intressepolitisk chef, och börjar arbeta för privatägda Misa.
HejaOlika frågade Mikael Klein varför han lämnar Funktionsrätt Sverige, och varför han går till Misa och Wiljagruppen.
Stöd som skapar både jobb och egenmakt
– Jag har arbetat närmare 20 år för Funktionsrätt Sverige, som tidigare hette Handikappförbunden HSO och trivs fortfarande väldigt bra, men har nu fått möjlighet att anta nya utmaningar. Misa och Wiljagruppen har en stark värdegrund som jag delar. De visar i praktiken att det går att stötta personer med funktionsnedsättning att komma närmare jobb på ett sätt som stärker egenmakten hos den enskilde.
Vad blir din uppgift på nya jobbet?
– Jag kommer att arbeta med utvecklingsfrågor för Misa och de andra företagen inom Wiljagruppen. Med min erfarenhet av påverkansarbete från funktionsrättsrörelsen, hoppas jag kunna bidra med att stärka verksamheternas ställning för framtiden.
Hur känns det?
– Det blir en stor och spännande omställning att byta jobb efter så lång tid, men det blir ju även fortsatt med frågor som jag brinner för. Det känns jätteroligt även om jag kommer sakna alla människor jag lärt känna genom åren. Min förhoppning är att kunna behålla kontakten med så många som möjligt.
Slumpen avgjorde
Du har 30 år inom rörelsen. Hur började det?
– Jag arbetade som ung för olika ungdomsorganisationer och började av en slump arbeta för Unga Reumatiker när de skulle bilda ett fristående förbund i början av 1990-talet. En anledning till att jag blivit kvar inom rörelsen under så lång tid är alla spännande erfarenheter jag fått möta, man lär sig ständigt nytt. Liksom närmare hälften av Sveriges befolkning har jag också funktionshinderfrågorna levande i mitt privatliv och min vardag.
Inte alltid bekvämt över uppmärksamheten
På HejaOlika finns cirka 100 intervjuer och andra artiklar med dig. Hur många gånger tror du att du blivit intervjuad om funkisfrågor?
– Jag har ingen aning hur många gånger jag blivit intervjuad genom åren, och jag vet inte hur ofta det blir framöver. Det är inte alltid helt bekvämt, framförallt inte att stå framför en tv-kamera, men naturligtvis viktigt att kunna få uppmärksamhet på angelägna frågor.
Kan du nämna några höjdpunkter?
– Det finns många händelser genom åren som varit spännande att ha varit delaktig i. Under senare år kan jag känna en glädje i att rörelsen varit mer samlad än tidigare och att det har gett oss en starkare politisk kraft. Ett konkret exempel är hur vi samarbetade brett under LSS-utredningen och hur vi också lyckades förhindra de kraftiga försämringar som den hade lett till.
Då kan okunskapen bli farlig
Största besvikelsen?
– Många motgångar och bakslag har det naturligtvis också blivit genom åren, men inga stora besvikelser som jag går runt och ältar. Jag försöker ha ett fokus framåt och är i grunden optimist.
– Men jag kan fortfarande bli förvånad över att politiker och makthavare inte fullt ut förstått kraften i funktionshinderfrågorna. En stor del av väljarkåren möter dagligen utmaningar på grund av egen funktionsnedsättning eller hos någon i sin närhet.
– Ändå träffar jag fortfarande ibland på både okunskap och ignorans, som att funktionshinderfrågor handlar om några smala särfrågor. Okunskap och historielöshet kan bli farlig i en politisk utveckling.
2019 var stormigaste året
Stormigaste tiden, när var det?
– Det har varit lite olika perioder genom åren som varit tuffare än andra. Första åren minns jag att ekonomin var skakig och flera kollegor fick sluta.
– Under några år var det också rätt turbulent när flera medlemsförbund lämnade samarbetet, men de senaste åren har det varit tvärtom. När vi bytte namn 2017 var det 37 medlemsförbund, nu på torsdag hålls vår kongress och då blir vi troligtvis 49 förbund.
– Mest påfrestande var nog 2019, då vi tappade flera styrelseledamöter och var utan kanslichef under en lång tid.
Tryggt med samlad erfarenhet
Goda råd till din efterträdare?
– Ha ha… mina efterträdare behöver nog inga goda råd från mig. De är fullt kompetenta och kan luta sig tryggt i den samlade erfarenheten som finns inom rörelsen. Det har jag alltid kunnat göra och det är en otrolig styrka som fortfarande finns levande, tack vare alla engagerade människor som vill bidra med sina erfarenheter för att skapa samhällsförbättringar.