Guide till drömjobbet och exklusiva intervjuer i nya Föräldrakraft

Exklusiva intervjuer, guider och teman till nytta och nöje. Allt finns i nya Föräldrakraft nr 5, 2012 som utkommer denna vecka.
De 92 sidorna har värdefull läsning om allt från att läsa & skriva till arbetsmarknad och fritid.

Största nyheten för många läsare är kanske ändå den nya grafiska formen. Vår formgivare Christian Enoksson har förnyat tidningen design för att göra den ännu mer läsvärd och attraktiv.

”Livet blir aldrig mer detsamma.” Cristina Husmark Pehrsson berättar i en stor intervju för första gången historien om sin yngste son Linus 33-åriga liv.
Vår reporter Anna Pella har besökt henne hemma i Borstahusen utanför Landskrona för en gripande intervju om kampen för sonen som föddes med en svår sjukdom.

”Vi vill ta udden av fördomar” säger Jesper Odelberg och Ana Siekas i en annan stor intervju. Föräldrakrafts Stina Johansson har träffat de båda ståupp-artisterna som just nu genomför en stor turné. Det enda man ska passa in i är sig själv, säger Jesper och Anna.

NPF – neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vår nya artikelserie om NPF inleds med ett möte med Sven Bölte, professor och ledare för KIND, det nya centrumet för NPF på Karolinska Institutet.
Det är Föräldrakrafts Helen Adolfsson om har besökt KIND där man arbetar med många viktiga projekt som snabbt kan förbättre behandlingen av många barn med exempelvis ADHD.
Vi skriver även om Attentions nya rapport om den stora oro som många föräldrar till unga vuxna med ADHD upplever.

Tema Läsa & skriva visar många exempel på hur surfplattor och appar kan revolutionera situationen för elever som har läs- och skrivsvårigheter.
Prylen som får eleverna att älska skolan. När Jessica Paulsson i Upplands Väsby såg sin autistiske sons inre motivation väckas av en iPad förstod hon att den hade en enorm potential. Nu leder hon ett stort iPad-projekt på Sandbergska skolan.
Appar kan kompensera läs- och skrivsvårigheter i nästan alla situationer, berättar forskaren Idor Svensson i en intervju. Han förutspår att sådana problem är nästan okända om bara tio år.
16-årige Victor Kaiser använder ögonstyrning för att läsa och skriva men också för att använda talsyntes och kommunicera på sociala medier på internet. När han första gången testade ögonstyrning med My Tobii var det som natt och dag jämfört med att använda joystick till datorn, berättar Victor i ett reportage.

Föräldrakrafts nya guide till arbete sträcker sig över 21 sidor plus ytterligare sju sidor om daglig verksamhet.
> Sosso Milegrim och David Lega ger dig inspiration och konkreta tips
> Så får du koll på vilket stöd du behöver

Arbetsgivarduellen
Kommunen: Det viktigast är att fokusera på kompetens
Hotellkedjan: Börja i liten skala och gör succé med en person på ett ställe

9 arbetsgivare – så får ni jobb hos oss. Tipsen kommer från Chas, Clas Ohlson, Fredells, Ica, Ikea, Left is Right, Järva Folkets Park, Telenor och McDonalds.

Utmanarna
Kenneth Bengtsson, ordförande för Svenskt Näringsliv: FLer arbetsgivare måste våga
Hans de Geer, Professor i företagsetik: En förbannelse att företag hellre tar ansvar i tjotahejti än i Sverige
Lena Hallengren, vice Ordförande i Socialutskottet: Kvotering kan bli nödvändigt
Lars Lööw, Peritos ungdomsrekrytering: Vi ska hitta arbetsgivare som inte vet att dessa unga finns

Om föräldrarna som riskerar jobbet för att de har barn i behov av stöd handlar 5 avsköjande sidor.
När inget blir som man tänkt sig är rubriken på ett reportage om familjen där föräldrarna tvingats avstår från att göra karriär.
Karriär + barn med funktionsnedsättning = omöjligt? Två olika föräldrar berättar anonymt om hur de diskrimineras på jobbet på grund av sina barn.
5 frågor om din egen karriär besvaras av Helene Sjöman, expert på Sveriges Ingenjörer.

Specialsidorna om DAGLIG VERKSAMHET handlar om drömmar om delaktighet
Konstnärsdrömmar blir verklighet på Konstbruket i Uppsala, som Anna Pella har besökt för ett reportage.
Vi berättar också om samarbetet mellan den dagliga verksamheten och det sociala företaget Kultur Kaféet.
Med strålkastaren på Grunden media är rubriken på Stina Johansson reportage från den dagliga verksamheten i Göteborg som blivit en viktig förebild för många andra.

Artikelserien Nästan men inte helt avslutas med ett tredje avsnitt. Den här gången möter vi Jenny Wikström, 25 år. ”Det gäller att sätta ned foten och stå upp för sig själv”, berättar Jenny i vår intervju som innehåller många tips till andra unga vuxna som kämpar för ett oberoende liv.
Vi har även en intervju med projektledare Maria Gardsäter om den speeddating som anordnats av Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Tema Fritid har reportage från äventyrsläger och självförsvarsträning. Plus en massa tips om läger och andra fritidsaktiviteter.
> Lägret som stavas ä-v-e-n-t-y-r
> Självförsvarsträning för bättre självkänsla
> 10 frågor och svar om läger och fritidsaktiviteter

Idrottssidorna handlar om kajakfärder för alla. Föräldrakrafts Tomas Tirén var med när familjen Wimo för första gången paddlade kaja tillsammans under årets sista  paddlingspass med RG Aktiv rehabilitering i Brunnsviken. Vidare skriver vi om den nationella satsningen på att fler ska få möjlighet att var fysiskt aktiva. En summering av Paralympics ryms också.

Från och med detta nummer utökar vi den fasta avdelningen för hjälpmedel. Här är några av rubrikerna:
> Barnvagnen som många vill ha men ingen vill tillverka
> Jörgen förverkligar pojkdrömmen
> Hjälpmedel för noll kronor eller 25 000?
> Inbjudan till frukostdebatt
> Drömbilen när man vill slippa färdtjänst?
> Leva & Fungera i april 2013
> Ny app redo för samtal
> Tips om rätt hjälpmedel för ryttare
> Prata med symbolbrickor
> Träna glosor var som helst

Ledaren handlar denna gång främst om ”föräldrarna som inte får göra karriär”.

Författaren Sören Olsson funderar över skillnaderna mellan intellekt och intelligens i en ny krönika. ”Våra annorlunda prinsar och prinsessor klarar mycket mer än vad vi kan föreställa oss”, skriver Sören i en artikel där han ger många konkreta exempel ur sitt eget liv.

Nyheter, debattsidor, Kalle och Hobbe, kalendarium och massor av läsvärda och informativa annonser finns också på de 92 sidorna.