Han fixar fri entre till simhallar och gym för dig med LSS-boende

Regeringens planer på ett fritidskort för barn unga har blivit omkört av Stockholms stads nya fritidskort för stockholmare som har LSS-boende.
– Jag tror vi är först i Sverige, säger socialborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Gratis om du har LSS-boende

Stockholms nya fritidskort gäller bara för de som har boende enligt LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Det handlar om cirka 1600 personer i Stockholm som nu får tillgång till kommunens alla simhallar där också gym och gruppträning ingår.

– Vi vill göra något speciellt för den här gruppen med tanke på SKR:s oroande rapport om hur negativt pandemin har påverkat hälsan för personer med funktionsnedsättningar, säger Alexander Ojanne.

Alexander Ojanne. Foto: Linnea Bengtsson
Alexander Ojanne testar gymmet på simhallen i Högdalen, en av de många kommunala anläggningar som man får tillgång till med fritidskortet. Foto: Linnea Bengtsson.

Varför inte övriga kommuninvånare som har LSS-insatser (men inte LSS-boende)?
– Det här är ett test för att se hur faller ut. Satsningen pågår 2023-2024 och ska sedan utvärderas. Jag hoppas att så många som möjligt skaffar kortet, helst vill vi att alla gör det. Vi försöker trycka ut detta som en stor och viktig sak, vi vill att man ska utnyttja det här!

Normalt kostar årskortet för simhallar, gym och gruppträning 4600 kronor för en vuxen och 2800 kronor för barn och unga.

Stockholms stad räknar med att satsningen kostar 6 miljoner kronor i form av ökad administration och förlorade intäkter.

Statligt fritidskort på gång

Samtidigt planerar regeringen ett fritidskort av liknande slag, men inte med samma innehåll eller målgrupp.

Det statliga fritidskortet ska ge barn 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Kortet ska innehålla ett värde som kan användas som betalning inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.

Kortets värde kommer att variera för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll. Barn och unga med funktionsnedsättning, eller andra behov av särskilt stöd, ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som för andra barn och unga, skriver regeringen.