Han startar kampanj för att få göra högskoleprovet med talsyntes

– Nu vill jag inte vänta längre på att få göra högskoleprovet!
Det säger Tor Ghai, en av Sveriges många dyslektiker och utvecklare av den populära talsyntesprodukten Tortalk.
Nu startar han en kampanj för att högskoleprovet ska kunna göras med talsyntes.

Tor Ghai medverkar på Dysleximässan som äger rum i Göteborg idag fredag och i morgon. På mässan demonstrerar han hur enkelt högskoleprovet skulle kunna anpassas, så att även personer med dyslexi ska ha en chans att lyckas.

– Nu vill jag att UHR, Universitets- och högskolerådet, löser detta. Man behöver inte använda min lösning med talsyntes genom Tortalk, det viktiga är att det blir löst. Dyslexiförbundet har drivit frågan i många år, säger Tor Ghai

På lördagen (24 oktober, samma dag som högskoleprovet äger rum) kommer Tor Ghai att hålla en föreläsning på Dysleximässan och framförallt tala om behovet av att ändra reglerna för högskoleprovet.

– Jag kommer att uppmana publiken att hjälpa till att påverka beslutsfattarna. Alla andra som vill göra högskoleprovet, men har dyslexi, måste också ge sig till känna. Det är viktigt att man förstår hur stort behovet är.

Trots många års kamp för att göra både högskoleprovet och nationella proven mer rättvisa för personer med dyslexi och andra funktionsnedsättningar har inte mycket hänt.

– UHR Universitets- och högskolerådet och dess föregångare har under 8-10 års tid avslagit önskemål om att skriva högskoleprovet med talsyntes. Förre utbildningsministern Jan Björklund hänvisade till UHR när frågan hamnade hos honom, säger Joakim Olofsson, som också arbetar på Tortalk.

– Många med dyslexi skulle vara briljanta studenter men får inte en chans att uppfylla sina drömmar.

 

Foto på Tor Ghai.
Tor Ghai har gjort flera misslyckade försök att få studera på högskola: – De nuvarande reglerna gör att jag bara kan använda 10 procent av mina resurser när jag gör provet.

 

Med hjälp av intyg från logoped kan personer med dyslexi få ett anpassat prov med förlängd skrivtid, men det räcker inte till för att jämställa villkoren.

– De nuvarande reglerna gör att jag själv bara kan använda 10 procent av mina resurser när jag gör provet, resten går åt till att försöka läsa texten. Det betyder att jag är helt chanslös om jag inte får använda talsyntes, säger Tor Ghai.

Tor Ghai har själv, under många år, försökt ta sig in på högskolans logoped- eller psykologutbildningar. Efter en intensiv övertalningskampanj lyckades han komma in på en datautbildning, trots att betygen inte räckte på långa vägar.

Senare utvecklade han det egna talsyntesprogrammet Tortalk, som lanserades 2013 för Windowsdatorer. I somras släppts Tortalk även för Mac OS. Tortalk sprids allt mer och exempelvis Göteborgs universitet och Chalmers har köpt licens för alla studenter.

Paradoxalt nog används Tor Ghais talsyntesprogram på många högskolor runt om i Sverige – trots att han själv inte kommer in på dessa utbildningar.

 

Läs mer om hur talsyntes med Tortalk fungerar på företagets webbsida.

 


På Dysleximässan i Göteborg 23-24 oktober 2015 medverkar Tor Ghai som föreläsare och utställare.

Allt om Dysleximässan i oktober finns på Dyslexiförbundets webbplats.

Fler Föräldrakraft-artiklar om Dysleximässan finns samlade här.